Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο Ρότα διευθύνει Ρότα στο Μέγαρο



«Ο Νονός», «Ντόλτσε Βίτα», «La Strada» αγαπημένες ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου θα ζωντανέψουν στις 12 Δεκεμβρίου στην σκηνή της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης σε μια μοναδική συναυλία υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Μαρτσέλλο Ρότα.
O Μαέστρο Μαρτσέλο Ρότα, ανιψιός του Νίνο Ρότα, και μόνιμος Μαέστρος του Andrea Bocelli με τον οποίον δίνουν συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ιταλίας και της Ευρώπης στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου.
Το ρεπερτόριό του στην όπερα είναι ιδιαίτερα ευρύ, με περισσότερους από 40 τίτλους έργων και ιδιαίτερη κλίση σε έργα των Ροσίνι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Βερντι και Πουτσίνι, όπερες των οποίων έχει διευθύνει πολλές φορές κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια κοινού και κριτικών.
Γεννημένος στο Μιλάνο το 1911 από οικογένεια μουσικών, ο Νίνο Ρότα ήταν ήδη παιδί θαύμα όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Σάντα Σισίλια στη Ρώμη το 1929, γνωστός τόσο ως συνθέτης όσο και ως διευθυντής ορχήστρας. Το πρώτο του ορατόριο L'infanzia di San Giovanni Battista παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και το Παρίσι μόλις το 1923, ενώ συνέθεσε τη λυρική κομωδία Il Principe Porcaro το 1926. Τη διετία 1930-32 ο Νίνο Ρότα βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου με υποτροφία του Ινστιτούτου Curtis της Φιλαδέλφεια έκανε μαθήματα σύνθεσης και ορχήστρας. Επέστρεψε στην Ιταλία αποκτώντας πτυχίο λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Εργάσθηκε ως καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ωδείου του Μπάρι.
Συνέθεσε αρκετές όπερες και ξεκίνησε να εργάζεται για τον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους διάσημους σκηνοθέτες της εποχής του, ιδιαίτερα με τον Φεντερίκο Φελίνι, γράφοντας μουσική για όλες τις ταινίες του από το 1952 έως το 1979. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ρενάτο Καστελάνι, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Φράνκο Ζεφιρέλλι, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (όσκαρ καλύτερης μουσικής), τον Εντουάρντο ντε Φίλιππο και άλλους.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (Πρώην Φίλων της Μουσικής)
12 Δεκεμβρίου 2010 στις 20:00
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1899093

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου