Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η Ford αποχαιρετά το Focus

Η Ford αποχαιρετά το Focus

Μετά από 173 αγωνιστικές εκκινήσεις, έκανε την τελευταία του εμφάνιση

Οι οδηγοί της Ford στο WRC των τελευταίων 12 χρόνων αποχαιρέτησαν το θρυλικό Focus RS World Rally Car σε μία ιστορική τελετή που έγινε την Πέμπτη στην Ουαλία. Μετά από 173 αγωνιστικές εκκινήσεις, το Focus έκανε την τελευταία του εμφάνιση με την ομάδα της Ford στο WRC με το ράλι Βρετανίας.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen και Jarmo Lehtinen ήταν από τα κορυφαία ονόματα ενός μεγάλου αριθμού οδηγών και συνοδηγών που παρακολούθησαν αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση στο Millennium Centre του Cardiff την Πέμπτη το πρωί. Οι τρεις τους κατέκτησαν δύο συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών για τη Ford το 2006 και 2007 με Focus RS WRC. Ο Timo Rautiainen, το τέταρτο μέλος του κουαρτέτου των νικητών, δεν κατάφερε να έρθει.

Ο Grönholm κέρδισε σε 12 παγκόσμια ράλι με Focus, ενώ ο Hirvonen και ο συνοδηγός του Lehtinen έχουν επίσης 12 νίκες στο ενεργητικό τους.

Άλλοι γνωστοί νικητές με Ford Focus RS WRC που παρευρέθηκαν στο Cardiff ήταν οι Nicky Grist (εννέα νίκες με τον εκλιπόντα Colin McRae), Markko Märtin (πέντε νίκες), Jari-Matti Latvala (τέσσερις νίκες), Miikka Anttila (τέσσερις νίκες) και Luis Moya (δύο νίκες). Ο Colin McRae εκπροσωπήθηκε από τον πατέρα του, Jimmy.

Το Focus έκανε το ντεμπούτο του στο 1999 Monte Carlo Rally. Από τότε, η M-Sport υπεύθυνη του προγράμματος ράλι της Ford Ευρώπης, έχει κατασκευάσει 97 διαφορετικά αυτοκίνητα για δοκιμαστική και αγωνιστική χρήση στο WRC.

Έχει κερδίσει σε 44 περιπτώσεις, έχει τερματίσει δεύτερο σε 43 ράλι και έχει πάρει την τρίτη θέση σε 55 αγώνες. Επίσης έχει πάρει βαθμούς σε 131 συνεχόμενους αγώνες του WRC - αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού που χρονολογείται από τον πρώτο γύρο της σεζόν του 2002.

Λόγω των νέων προδιαγραφών που θα ισχύσουν στο WRC το 2011, το Focus θα αντικατασταθεί από το νέο Fiesta RS WRC την ερχόμενη σεζόν.

Το νέο Ford Fiesta RS World Rally Car θα κάνει το ντεμπούτο του τον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι στη Σουηδία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πηγή: autotriti.gr
http://www.newsbeast.gr/car/arthro/76728/i-ford-apohaireta-to-focus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου