Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οικ. Πράσινοι: " Νάρκη για τη βιωσιμότητα της χώρας το fast track"


Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου "fast track" που θα πραγματοποιηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, παραθέτουν αναλυτικό υπόμνημασε όλους τους βουλευτές, καλώντας τους παράλληλα να το καταψηφίσουν.

Χαρακτηρίζουν το  συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως "νάρκη για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα της χώρας. Οι επιθέσεις στο περιβάλλον πλήττουν τελικά και την οικονομία" επισημαίνοντας τα εξής προβλήματα:

    * Τις κατά περίπτωση παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία με πολιτικές αποφάσεις υπουργών, ως κίνδυνο όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες, τους όρους ανταγωνισμού και τη διαφάνεια.
    * Την «αυτόματη έγκριση» των αιτήσεων των επενδυτών με την παρέλευση δίμηνης προθεσμίας, ρύθμιση που οδηγεί σε χαριστικές διαδικασίες με μηδενικό έλεγχο.
    * Την παράκαμψη ή υποβάθμιση βασικών θεσμών δημοκρατικής διαβούλευσης, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και δημόσιου διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, σχετικά με το θέμα, δήλωσε τα εξής:
Γιάννης Παρασκευόπουλος
"Το νομοσχέδιο δίνει σε υπουργούς πλήρη εξουσία να βάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία στο γύψο, κατά την κρίση τους και κατά τις επιθυμίες των επενδυτών. Παραβιάζοντας και το Σύνταγμα, επιχειρούν να μας ξαναφέρουν στην εποχή της ΕΡΕ και της Χούντας, όταν κάθε επίδοξος επενδυτής με κατάλληλες διασυνδέσεις μπορούσε να κατασκευάζει ότι ήθελε, όπου ήθελε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φλερτάρουμε με σχέδια που καταστρέφουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν.

Η Ελλάδα χρειάζεται αποκλειστικά επενδύσεις συμβατές με ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση και ικανές να προσαρμόζονται στους κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας. Τέτοιες επενδύσεις δεν απαιτούν ρουσφέτια όπως αυτά του νομοσχεδίου, αλλά λειτουργική δημόσια διοίκηση, πλήρη διαφάνεια με ενίσχυση και όχι παράκαμψη των μηχανισμών ελέγχου, απλό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ισοτιμία στους κανόνες του παιχνιδιού και γρήγορη  ολοκλήρωση κρίσιμων περιβαλλοντικών εργαλείων όπως το δασολόγιο και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός".
(Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi)

http://mediasoup.gr/node/21299

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου