Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Λισαβόνα: Το κέντρο του κόσμου για το Σαββατοκύριακο


Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας θα μεταβεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνέρχεται σήμερα και αύριο.
Η σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λισαβόνα χαρακτηρίζεται από τις πιο σημαντικές τον τελευταίο μισό αιώνα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των 28 ηγετών θα τεθεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ το οποίο θα αναθεωρηθεί έπειτα από 11 χρόνια.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, και η Ιαπωνία λαμβάνονται υπ’ όψη ως στρατηγικοί ετέροι και η σχέση τους με το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο "νέο όραμα" που θα ορίσουν για αυτή την δεκαετία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου της Λισαβόνα, παρουσίασε το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο : "Aντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συζητήσεις της Συνόδου περιλαμβάνουν την πυραυλική άμυνα και τη θέση της Ρωσίας στο συγκεκριμένο θέμα, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και τον πυρηνικό εξοπλισμό.
Μετά την λήξη της συνόδου και στον απόηχο της, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε.
Ο Μπάρακ Ομπάμα για δύο ώρες θα συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, που είναι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. 
Θα συζητηθούν οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων, το Μεσανατολικό ζήτημα, η ασφάλεια του διαδικτύου, τα πυρηνικά του Ιράν αλλά και θέματα κλιματικής αλλαγής.
Στον αντίποδα όλων αυτών στη στη Λισαβόνα από σήμερα έως και την Κυριακή πραγματοποιείται και αντισύνοδος, την οποία οργανώνουν αριστερά κόμματα, αντιπολεμικές οργανώσεις και συνδικάτα απ' όλη την Ευρώπη.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως "παγκόσμιου χωροφύλακα".
Αύριο Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα μεγάλη αντιΝΑΤΟΪΚΗ διαδήλωση.
(Πηγή φωτογραφίας:uknetguide.co.uk)

http://mediasoup.gr/node/21476

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου