Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Cine Μεσοποταμία --Σαββάτο 11/01/14 στις 20:00 Φαντασία του Walt Disney 1940

Έναρξη προβολής στις 20:00

Από το cine

Η κόπια που θα προβληθεί είναι ψηφιακά επεξεργασμένη από την disney έτσι ώστε να έχει πεντακάθαρη εικόνα χωρίς να χάνει την μαγεία  του αρχικού, δημιουργημένου στο χέρι, κινούμενου σχεδίου.

Αν νομίζετε πως η κλασσική μουσική μπορεί να σας ταξιδέψει στον ονειρικό κόσμο της μελωδίας τότε δεν μπορείτε να φανταστείτε τον κόσμο στον οποίο μπορεί να σας μεταφέρει η ίδια η μουσική με την σύμπραξη των κινουμένων σχεδίων. Το φαντάστηκε όμως οDisney και το 1940 δημιούργησε την Fantasia. Ένα μαγικό αποτέλεσμα με τον πιο ταιριαστό τίτλο, ένα αποτέλεσμα που αποτελεί κατά κοινή αποδοχή ένα από τα διαμάντια των κινουμένων σχεδίων και της εταιρείας του Walt Disney

Η Fantasia δεν είναι μια ταινία που βασίζεται σε μια ιστορία , αλλά μια ταινία με οκτώ διαφορετικές ιστορίες που βασίζονται σε τρεις ξεχωριστές αλήθειες: στη μουσική που μπορεί να υπάρχει από μόνη της, στη μουσική που δημιουργεί τις εικόνες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, και στη μουσική που αφηγείται μια συγκεκριμένη ιστορία. Ποιες όμως είναι αυτές οι οκτώ ιστορίες; ‘Toccata And Fugue” είναι ο τίτλος της πρώτης, εμπνευσμένη από την μουσική του Johann Sebastian Bach, μιας ιστορίας που βασίζεται μόνο στην μουσική. Αυτό που βλέπει ο θεατής είναι μια αφηρημένη (σκιώδης) απεικόνιση της ορχήστρας της Φιλαδέλφειας. Η συμφωνική ορχήστρα της Φιλαδέλφειας με της καθοδήγηση του μαέστρου Leopold Stokowski είναι αυτή που καλύπτει την μουσική επένδυση όλων των ιστοριών έκτος από αυτής του μαθητευόμενου μάγου. Στην τελευταία η μουσική έχει ηχογραφηθεί από μια επιλεγμένη ορχήστρα στο Pathe στούντιο (ση- μερινό Culver Studios) και όχι στην Φιλαδέλφεια όπως η υπόλοιπη ταινία. 

Δεύτερη ιστορία είναι αυτή του Καρυοθραύστη ή αλλιώς «the Nutcracker suite» του Tchaikovsky, μια σύνθεση που ο ίδιος ο δημιουργός της δεν την πολυσυμπαθούσε, ένα μουσικό θέμα που μπορούσε από μόνο του να γίνει μια ολόκληρη ιστορία. Έγινε τελικά στα χέρια της ομάδας των δημιουργών του DISNEY, το μπαλέτο της φύσης , με λουλούδια που ξυπνούν στο άγγιγμα των νεράιδων και με μανιτάρια που χορεύουν στο άκουσμα του “Chinese Dance”. Εικόνα μαγική ταιριαστή όσο τίποτα άλλο στην μελωδία του Tchaikovsky – μολονότι δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένας καρυοθραύστης – δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς την τέχνη με την οποία το πιο μικρό μανιταράκι ξεκινάει το χορό κάνοντας ένα μικρό πηδηματάκι σταυρώνοντας ταυτόχρονα τα ποδαράκια του, κίνηση που θυμίζει έναν από τους τρεις ήρωες στο “The Three Stooges”

Τρίτη ιστορία αυτή του μαθητευόμενου μάγου Μίκυ. Με μουσική του Paul Dukas ο γνωστός μας Mickey ( πρώτη φορά παρουσιάζεται με ζωγραφισμένες τις κόρες των ματιών του) προσπαθεί να βάλει σε τάξη με τα μαγικά του μια στρατιά από σκούπες. Ως μαθητευόμενος όμως δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με αποτέλεσμα το χάος, ένα χάος που διορθώνει ο μεγάλος μάγος “Yen Sid”. Μοντέλο για την δημιουργία του μάγου ήταν εν αγνοία του, ο ίδιος ο Walt Disney όπως άλλωστε και το ίδιο το όνομα της φιγούρας είναι και αυτό το ανάποδο του ονόματός του (Yen Sid = Disney). Τα σηκωμένα φρύδια της φιγούρας ήταν αυτά που πρόδωσαν την ταυτότητα του μοντέλου. 

Τέταρτη ιστορία η δημιουργία του πλανήτη. Η μουσική του Igor Stravinsky «rite of Spring» περιγράφει με γλαφυρότητα την δημιουργία της ζωής από τους μονοκύτταρους οργανισμούς ως την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Στην συνέχεια έρχεται η ποιμενική ή έκτη συμφωνία του Beethoven για να καλύψει με τις μουσικές αποχρώσεις της την ζωή στον Όλυμπο και κατά σειρά την πέμπτη ιστορία. 

Αρχικά είχε επιλεγεί η μουσική του Piene`s «Cydalise», δεν θεωρήθηκε όμως αρκετά σημαντική για να καλύψει το ‘βάρος’ της ταινίας με αποτέλεσμα να προτιμηθεί η ποιμενική του Beethoven. Αλλαγές όμως έγιναν και στα σκίτσα καθώς στην πρωτότυπη βερσιόν υπήρχαν μαύροι Κένταυροι που γυάλιζαν τις οπλές των λευκών. Το 1969 θεωρήθηκε απαράδεκτη σκηνή και τελικά το 1980 κόπηκε από την ταινία. Τα σημερινά βίντεο περιλαμβάνουν την σκηνή κάνοντας όμως ένα κοντινό πλάνο στο πρόσωπο μιας λευκής κενταυρίνας. 

Έκτη ιστορία, ο χορός των ωρών. Είναι ίσως ο μοναδικός χορός στον οποίο συμμετέχουν με τόση χάρη και επιδεξιότητα ιπποπόταμοι, ελέφαντες, και γαλοπούλες. Η μουσική από την όπερα «la Gioconda» του Amilcare Ponchielli κάνει τα πιο βαριά ζώα να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους με την ίδια χάρη που χορεύουν οι πιο ξακουστές μπαλαρίνες. Το κωμικό στοιχείο με τους ελέφαντες να ταξιδεύουν μέσα σε μπουρμπουλήθρες και τους αλιγάτορες να προσπαθούν με κάθε μέσο να πραγματοποιήσουν τους σκοπού τους κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό το συγκεκριμένο θέμα . 

Έβδομη στην σειρά έρχεται η ιστορία της «νύχτας στο φαλακρό βουνό», μιας ιστορίας που αναφέρεται στους δαίμονες και που το 1982 παρουσιάζεται ξανά με την original μουσική του Mussorgsky, μουσική με περισσότερη ένταση ακόμα και απ την βερσιόν τουStokowski όπου ακούγεται στην πρώτη Φαντασία. Ως αντίλογος στους δαίμονες του φαλακρού βουνού έρχεται η όγδοη ιστορία η πνευματική απεικόνιση της σύνθεσης του Franz Schubert «Ave Maria». Η ζωή θριαμβεύει μπροστά στην δύναμη της απόγνωσης και του θανάτου. Τρεις φορές προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την συγκεκριμένη ιστορία και τελικά την τρίτη τα κατάφεραν. Οι ατυχίες απρόσμενες , ένα λάθος στους φακούς στην κάμερα και την πρώτη φορά στην ταινία φαίνονται και οι τεχνικοί, την δεύτερη φορά ένας σεισμός χαλάει το γύρισμα και την τρίτη καταφέρνουν να την ολοκληρώσουν με μόνο τέσσερις ώρες να τους απομένουν από την παρουσίαση στην πρεμιέρα. 

Η Fantasia είναι το πρώτο φιλμ που παρουσιάστηκε στην Αμερική σε στερεοφωνικό ήχο, έναν ήχο που άλλαξαν το 1982 εξαιτίας της μη καλής πιστότητάς του. Από το 1990 όμως η Fantasia παρουσιάζεται ξανά με την original ηχογράφηση της μέχρι και σήμερα . 

Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα των κινουμένων σχεδίων καθώς τόσο ο ήχος όσο και οι εικόνα είναι τόσο αρμονικά δεμένες και τόσο καλά δουλεμένες που δύσκολα θα μπορούσε κανείς αν βρει ένα ψεγάδι. Κλασικό κινούμενο σχέδιο που δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τα σχέδια στα οποία χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία μιλάει στην ψυχή του κοινού τόσο με την μουσική όσο και με την εικόνα. 

Ένα είναι σίγουρο . Οι μεγάλοι θα λατρέψουν την ταινία , οι μικροί όμως θα αδιαφορήσουν. Η μεγάλη διάρκεια των κλασικών κομματιών και η έλλειψη λόγου θα κουράσει τις μικρού μας φίλους και πολύ γρήγορα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους .Η αποσπασματική παρακολούθηση της ταινία είναι αυτή που θα τους βοηθήσει να την απολαύσουν και να διασκεδάσουν με την κάθε ιστορία ξεχωριστά. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα αν αναφερθώ και στο γεγονός ότι για να ολοκληρωθεί αυτή η ταινία ήταν πολλοί αυτοί που δούλεψαν είτε πρόκειται γι εκείνους που έγραψαν τις ιστορίες είτε για τους σκηνοθέτες είτε για όλους εκείνους που δούλεψαν πάνω στα σκίτσα και την μουσική. Όλοι αυτοί κέρδισαν επάξια το special award με το οποίο τιμήθηκαν όπως επίσης και τα λόγια με τα οποία ο ίδιος οMickey τους χαιρετά στην ταινία. 

Mickey Mouse: Mr. Stokowski! Mr. Stokowski!! My congratulations sir!
L. Stokowski: congratulations to you , Mickey!
Mickey Mouse: gee, thanks! He, he! Well, so long! I `ll be seeing ya!
L. Stokowski: goodbye!! 

http://mesopotamia-mosxato.blogspot.gr/2014/01/cine-110114-2100-walt-disney-1940.html

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ 

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΑ 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 12 ΜΟΣΧΑΤΟ). 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ: 08:00- 18:00).

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 - & Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, στις 21:30- MEA CULPA του Κωνσταντίνου Ρόδη - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης - Ιωάννης Κυφωνίδης- με την Νέλλη Γκίνη


Το θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη  "Mea Culpa"   παρουσιάζεται στο ΙΜΚ για έξι μόνο παραστάσεις (Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 
&  Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014,  στις 21:30) σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα του και του Ιωάννη Κυφωνίδη, με την Νέλλη Γκίνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  
Το έργο βασίστηκε σε μία πραγματική ιστορία και καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, στην προσπάθεια να μεγαλώσει και να στηρίξει ένας μέλος της με νοητική υστέρηση. Η παράσταση πρωτο - παρουσιάστηκε το Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία.

Η Ζωή στις αρχές του ΄70 αποκτά και μεγαλώνει το γιο της Σταύρο, που γεννήθηκε με νοητική υστέρηση σε μια εποχή, χωρίς κοινωνική υποστήριξη και δυνατότητες ένταξης, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο από την ίδια της την οικογένεια, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Δεν υπολογίζει όμως τίποτα. Πάει κόντρα σε όλα και εμμένει στην άποψή της. Ο Σταύρος δε θα φύγει ποτέ από κοντά της. Σύμμαχός της ο άνδρας της Προκόπης. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο άλλος γιος της ο Άρης και ο κοινωνικός της περίγυρος. Τις ισορροπίες προσπαθεί να διατηρήσει η αδερφή της, Μαίρη. Η Ζωή και ο Σταύρος έρχονται αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα μέσα σε μία πόλη που δε μπορεί να αποδεχτεί και να εντάξει στο σύνολό της τους ανθρώπους με αναπηρία.

Πρόκειται για μία πολυμορφική παράσταση η οποία συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο, καθώς προβάλλονται εμβόλιμες κινηματογραφημένες σκηνές και video art πλήρως ενταγμένες στη δράση του έργου, ενώ τα πρωτότυπα μουσικά θέματα αποδίδονται ζωντανά επί σκηνής με τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη στο πιάνο.

Τα περισσότερα από τα κοστούμια που αξιοποιούνται είναι χειροποίητα από το βεστιάριο της Μαίρης Αναστασίου και χρονολογούνται από τις δεκαετίες του '60, '70 και '80, ενώ μέρος των σκηνικών αντικειμένων ανήκουν στη συλλογή του Fashionart Lover.

Παράλληλα, η Νατάσα Μποζίνη έχει σχεδιάσει ένα ομότιτλο Audio book, με βάση τα πρότυπα της διεθνούς πλατφόρμας «Design for all» (Σχεδιάζοντας για όλους), που υποστηρίζει την προσβασιμότητα από το σύνολο των πολιτών, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Το Mea Culpa κυκλοφορεί σε Διπλή Έκδοση: Βιβλίο και Audiobook από τις εκδόσεις Άπαρσις και τις ψηφιακές -ηχητικές εκδόσεις Studio Amid, αλλά και ως Digital audiobook που βρίσκεται στη διεύθυνση: www.studioamid.gr.
Συντελεστές
Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρόδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης-Ιωάννης Κυφωνίδης 
Πρωτότυπη μουσική - Ενορχήστρωση: Μιχάλης Αβραμίδης 
Φωτισμοί-Ήχος & Κινηματογράφηση-Τρέηλερ: Παναγιώτης Κουντουράς 
Σκηνική - ενδυματολογική επιμέλεια: Ιφιγένεια Κυφωνίδου
Μακιγιάζ: Ειρήνη Μάκιου
Αφίσα-Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κορίτσογλου
Ηχογραφήσεις: Studio Amid
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Τζώρτζη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου (Dominus Productions)
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίλλυ Κουτσουφλιανιώτη

Παραγωγή: Dominus Productions
 
Διανομή
Νέλλη Γκίνη: Ζωή
Κωνσταντίνος Ρόδης: Σταύρος
Ιωάννης Κυφωνίδης: Άρης
Αθηνά Νάννου: Μαίρη
Μιχάλης Αβραμίδης: Προκόπης
Γιολάντα Μπαλαούρα: Άλκηστις
 
Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 
&  Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014,  στις 21:30
MEA CULPA
του Κωνσταντίνου Ρόδη 
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης - Ιωάννης Κυφωνίδης
με την Νέλλη Γκίνη
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Διάρκεια:  75΄
Τιμές εισιτηρίων:  12€ 8€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)  / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας /  ΑμΕΑ /  Άνω των 65
Χορηγοί Επικοινωνίας
ΝOVA
Αθήνα 9,84
Popaganta.gr

*********
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr 
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, 
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr 
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public. 
Υποστηρικτές Ιδρύματος ΜΚακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος ΜΚακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ      METROPOLIS     Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,     Ελculture.gr                Clickatlife.gr        
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια 
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr