Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»:Για τα πολιτιστικά στο Δήμο μας


Κάθε φορά που εξαγγέλλεται μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο Δήμο μας αναγκαζόμαστε να προβούμε σε ανακοινώσεις οι οποίες κινούνται πάνω κάτω στο ίδιο μοτίβο. Με αφορμή τα «Ταύρεια» και τον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη» δεν κουραζόμαστε να επαναλάβουμε λόγια που επανειλημμένα έχουν ειπωθεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και έχουν γραφεί σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις της παράταξης:
«Για μας, ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους γιατί είναι παιδεία, γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης και της ευαισθησίας, είναι και μαθητεία δημοκρατίας.»

Ερωτούμε:
1. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας βάση του οποίου θα λειτουργεί το Π. Κ.;
2. Ποιος είναι ο ρόλος των μελών του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου;
3. Ποιος είναι υπεύθυνος να κάνει τις επιλογές για κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις;
4. Με τι κριτήρια γίνονται οι επιλογές;
5. Αναζητούνται προσφορές πριν τις απευθείας αναθέσεις για το τεχνικό μέρος των εκδηλώσεων;
 Οι θέσεις μας:
1. Το Π.Κ. πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα πλαίσιο που θα το καθορίζουν στόχοι γενικοί και ειδικοί. Κριτήριο για τον καθορισμό τους θα είναι οι εκάστοτε ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων του Μοσχάτου και του Ταύρου
2. Τα μέλη του Π.Κ. δεν είναι απλά διαχειριστές ενός παγιωμένου και γραφειοκρατικού συστήματος όπου κάθε φορά εγκρίνουν ή απορρίπτουν δαπάνες
3. Οι εκδηλώσεις πρέπει να είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο και να μην επιλέγονται ευκαιριακά ή τυχαία
4. Προτείνουμε να υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής και μια επιτροπή πολιτισμού από όλες τις παρατάξεις όπου μέσα από προτάσεις και ζυμώσεις θα διαμορφώνεται το περιεχόμενο και η μορφή εκδηλώσεων με ενιαία αντίληψη, με ποικιλία και άποψη.»
Αυτά λέγαμε παλαιότερα, τα ίδια λέμε και τώρα. Δυστυχώς η αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι προσωπική υπόθεση «κάποιων ολίγων» και ο φόβος ότι θα κλέψουν την παράσταση και θα ενταχθούν στο κάδρο και οι αντίπαλοι, έχει οδηγήσει την πολιτιστική πολιτική του δήμου σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική υπόθεση, που βασιλεύει ο παραγοντισμός, η προσωπική επιλογή και η γραφειοκρατία.
Τολμήστε κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας. Μη φοβάστε τον πλουραλισμό, τη διαφορετική άποψη, τις ανοιχτές διαδικασίες. Κανένας από μας δε θα στριμωχθεί για να φωτογραφηθεί. Δε θα σας κλέψει κανείς τις δάφνες.

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου  «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»