Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

O ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΣ

Ενίσχυση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ο Δήμος Μοσχάτου σήμερα διαθέτει ελεύθερους χώρους και πρέπει να τους αξιοποιήσει με  την δημιουργία περισσότερων γηπέδων και χώρων άθλησης.Ωστόσο με την κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου και την διαμόρφωση του χώρου μεταξύ δημοτικού σταδίου και κλειστού γυμναστηρίου με γήπεδα ,αλλά και παράλληλα θα πρέπει να  μπεί σαν στόχος η αξιοποίηση της παραλίας και κάθε ελεύθερου χώρου για τη δημιουργία μικρών γηπέδων 5Χ5 και άλλων ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται έτσι ένα ισχυρό συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων.  
Με τον σωστό  προγραμματισμό πρέπει  να  δώσουμε τη δυνατότητα σε ποιο πολλούς πολίτες να αθλούνται σε περισσότερες οργανωμένες και άνετες εγκαταστάσεις, αλλά και να συμμετέχουν σε προγράμματα μαζικής άσκησης και αθλητικής δραστηριότητας.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΝΕΟΛΑΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΘΛΗΣΗΣ  (Ο.Ν.Α)

Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης (Ο.Ν.Α) του Δήμου μας  θα πρέπει να έχει ως στόχο να προάγει την άθληση όλων των πολιτών και να ευαισθητοποιήσει τη Νεολαία σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να  ενσωματώθει στο υπάρχον αθλητικό πλαίσιο  η υλοποίηση μεγάλου αριθμού προγραμμάτων (αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου) καθώς και η  κατασκευή νέων αθλητικών χώρων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ -ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
1.Μαζικός Αθλητισμός
Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης  διοργανώνει τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού για όλες τις ηλικίες: ·  
Αθλητισμός και παιδί ,·   
Αθλητισμός και Γυναίκα,·   
Αθλητισμός στην Τρίτη ηλικία,·  
Άθληση στην προσχολική ηλικία, ·  
Άθληση για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.τ.λ

Βασικός στόχος του είναι να μπορέσει να  αλλάξει τον τρόπο ζωής μας. Ο Ο.Ν.Α θα συμβάλει αποφασιστικά να πετύχουμε τον στόχο μας, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες να αθλούνται όλες οι ηλικίες και ιδιαίτερα οι νέοι της πόλης μας.

Με το Πρόγραμμα θα  δεσμευτεί  για:
Αναβάθμιση των ειδικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των νέων για την άθληση.
Παροχή περισσοτέρων ευκαιριών άθλησης στους πολίτες, μέσης και τρίτης ηλικίας.
Συστηματική και συνεπής στήριξη του ειδικού αθλητισμού.
Μέσω ειδικών προγραμμάτων, δημιουργούμε δυνατότητες άθλησης για όλους: παραπληγικούς, άτομα με αναπηρίες, άτομα με νοητική στέρηση. Ο αθλητισμός είναι για όλους!

Ουσιαστική αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παραχώρηση υφιστάμενων αθλητικών χωρών και ελεύθερων χώρων του δήμου για χρήση τους από τους πολίτες .Για αυτούς φτιάχτηκαν, αυτοί πρέπει να τα χρησιμοποιούν.
Παροχή μεγαλύτερης οικονομικής, τεχνικής ή και άλλης βοήθειας από τον δήμο στον οργανισμό νεολαίας και άθλησης για τη δημιουργία και λειτουργία χωρών αθλητικής δραστηριότητας. Δημιουργία -αναβάθμιση του αθλητικού σχολείου. Κύρια έμφαση τον εντοπισμό ταλέντων στα σχολεία.  
Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού
Στα πλαίσια των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού θα  πρέπει να υλοποιούνται κάθε χρόνο από τον ΟΝΑ μεγάλη γκάμα Προγραμμάτων για τον δημότη του Μοσχάτου ανεξαρτήτου ηλικίας.
o       Αθλητισμός Γυναίκα
o       Αθλητισμός  Παιδί (μπάσκετ - βόλεΐ- ποδόσφαιρο- στίβος)
o       Αθλητισμός & άγνωστα Ολυμπιακά Αθλήματα
o       Αθλητισμός & οικογένεια
o       Προετοιμασία για εισαγωγή υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές-ΤΕΦΑΑ
o       Αθλητισμός ΑΜΕΑ  
o       Χορός-Μπαλλέτο
o       Ασκηση στην τρίτη ηλικία
o       Πρόγραμμα τέννις για όλους
o       Πρόγραμμα - Θεραπευτική Γυμναστική σε άτομα με παθήσεις

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΒΟΛΕΪ - ΜΠΑΣΚΕΤ – ΣΤΙΒΟΣ-ΧΟΡΟΣ-ΜΠΑΛΕΤΟ) (ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)
Χώροι εκτέλεσης προγράμματος:
-  Δημοτικά Σχολεία Μοσχάτου
- Ανοικτά και κλειστά γήπεδα Μοσχάτου και σε χώρους που θα διαμορφωθούν μελλοντικά στην παραλία του Μοσχάτου.
Τα μαθήματα έχουν ως στόχο να αθληθούν και να κοινωνικοποιήσουν  να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Χώροι εκτέλεσης προγράμματος:
- Παιδικοί σταθμοί: - Βρεφικοί σταθμοί:
Στην τρυφερή προσχολική ηλικία, στο πρόγραμμα αυτό το παιδί αναπτύσσει τις κινητικές φυσικές του δεξιότητες μέσω των ασκήσεων και της μουσικοκινητικής αγωγής. Παίζει παιδαγωγικά παιχνίδια, μαθαίνει να κινείται στο χώρο και το χρόνο, ενώ συνεργάζεται και με τα υπόλοιπα παιδιά.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Χώροι εκτέλεσης προγράμματος:
- ΚΑΠΗ:
Στην Τρίτη ηλικία, η ευεργετικότητα της άσκησης έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο. Οι ασκήσεις για την βελτίωση της αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας, της μυικής δύναμης και της ευκαμψίας των αρθρώσεων έχουν ως αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να μην είναι ευάλωτος σε προβλήματα υγείας. Παράλληλα, γίνεται δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου τους, ενώ η επαφή με άλλους αθλούμενους τους διατηρεί και ψυχικά υγιείς και ευδιάθετους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Το πρόγραμμα θα αφορά τα μέλη όλης της οικογένειας και στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων των μελών της, στην δημιουργία κινήτρων για την έξοδο όλων των μελών από το σπίτι, στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών και στην απόκτηση αθλητικών χόμπι. Οι βασικοί χώροι στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι αθλητικές εγκαταστάσεις και ανοιχτοί χώροι (πάρκα, ποδηλατόδρομοι), προσιτά για τους δημότες του  Μοσχάτου, ενώ η ημέρα πραγματοποίησης θα είναι  Σάββατο-Κυριακή. Περιστασιακά στα πλαίσια του προγράμματος θα οργανώνονται εκδρομές σε φυσικές διαδρομές και  χώρους που προσφέρονται για περιπάτους και πεζοπορίες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  - ΤΕΝΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
Ο ΟΝΑ θα δημιουργήσει εκτός από τα είδη τμήματα τένις για παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, αλλά και τμήματα ενηλίκων.Τα τμήματα λειτουργούν στο  Γήπεδο Τένις του Δήμου Μοσχάτου και σε άλλα που θα διαμορφωθούν μελλοντικά στην παραλία του Μοσχάτου.Τα  τμήματα θα λειτουργούν τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ το πρόγραμμα αφορά την εκμάθηση των βασικών χτυπημάτων και κανονισμών του αθλήματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 
Λειτουργούν τμήματα γυμναστικής με έμφαση σε Ειδικές Ομάδες του πληθυσμού όσον αφορά χρόνια προβλήματα υγείας (οσφυαλγίες - ισχιαλγίες, αυχενικά σύνδρομα, οστεοπόρωση), ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο εξωτερικό. Τα προγράμματα βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ατόμων με χρόνια προβλήματα, στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών και αθλητικών χόμπι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ  ΤΕΦΑΑ  
Το πρόγραμμα προετοιμασία των υποψηφίων για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές περιλαμβάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό που χρειάζεται για την σωστή προετοιμασία για την εισαγωγή σε ανώτερες και ανώτατες σχολές (Στρατιωτικές σχολές, Τ.Ε.Φ.Α.Α.). Ο προγραμματισμός των προπονήσεων αφορά ασκήσεις δύναμης, αντοχής και ταχύτητας για τη βελτίωση των παραγόντων της φυσικής κατάστασης όπως αυτές διαμορφώνονται από τη φύση των αθλημάτων, στα οποία οι υποψήφιοι καλούνται να εξεταστούν. Σκοπός του προγράμματος είναι η υπεύθυνη προετοιμασία των παιδιών που προσδοκούν να εισαχθούν σε αυτές τις σχολές, χωρίς να απαιτείται η οικονομική επιβάρυνση των ιδίων και των οικογενειών τους.    

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

         α. Άσκηση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε σχολεία και ιδρύματα (εντός ωραρίου λειτουργίας).          β. Άσκηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στα πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου.      
         γ. Άσκηση παλιννοστούντων,
         δ. Νέες δράσεις-προγράμματα όπως αεραθλητισμός, ναυταθλητισμός, μηχανοκίνητα σπορ ξηράς, κλπ.     
         ε. Καλοκαιρινό Αθλητικό camb για μικρά παιδιά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας          στ. Τελικά Σχολικά πρωταθλήματα (Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου)

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: 
Δημοτικό ανοιχτό και κλειστό στάδιο δήμου Μοσχάτου Κλειστό στάδιο 2ου Γυμνασίου ΜοσχάτουΔιάφορες κλειστές αίθουσεςΔιάφοροι ανοιχτοί αθλητικοί χώροι (Αυλές δημοτικών σχολείων)Γήπεδο ΤέννιςΕπίσης εκμετάλλευση περισσότερων ελεύθερων χώρων, Ο Μοσχατιώτης πρέπει να έχει γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε περισσότερους ελεύθερους χώρους για να μπορεί να εκφραστεί και να κινηθεί πιο ελεύθερα (να τρέξει, να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο.)Θα πρέπει να υλοποιηθεί η κατασκευή και ολοκλήρωση των ειδικών πεζόδρομων στις οδούς Καμπούρη, Θεσσαλονίκης, Ιλισού, Κηφισού και σύνδεση αυτών με γέφυρες με την παραλία μας, ώστε να δημιουργηθεί μία ειδική κυκλική διαδρομή απόστασης περίπου 4 χιλιομέτρων .Αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου στη πίσω πλευρά του γηπέδου Μοσχάτου με δράσεις που προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμόΑνάπλαση της παραλίας Μοσχάτου θα πρέπει να επιδιώξουμε και να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της παραλίας μας μέσω της δημιουργίας ενός Οικολογικού Πάρκου καθώς και μέσω της ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής. Να διασφαλιστούν οι κοινωνικές δράσεις για άθληση, αναψυχή, ελεύθερου περίπατου, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και συναναστροφής.

2.Αναπτυξιακός Αθλητισμός
1,ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Ε.Σ.Υ.Α.Α)

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το Εθνικό Σύστημα Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού στοχεύει στην ανίχνευση, επιλογή και αξιοποίηση των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις αγωνιστικού Αθλητισμού λόγω των σωματικών, βιολογικών, κινητικών, ψυχολογικών και διανοητικών ικανοτήτων τους, με σκοπό στη συνέχεια τον προσανατολισμό τους σε μια επόμενη φάση προσαρμογής στον Αθλητισμό υψηλών επιδόσεων σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τελικό στόχο τη δυνατότητα πληρέστερης εκπροσώπησης των αντιπροσωπευτικών ομάδων της Χώρας μας σε Διεθνείς Αγώνες.

2. Βραβεύσεις
Η βράβευση των αθλητών, που με την προσφορά τους σφράγισαν την αθλητική ιστορία της χώρας μας, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης αυτής της προσφοράς.  

3.Αγώνας δρόμου -Ποδηλατικός γύρος Μοσχάτου

4. Συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις
Yποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας, Λαμπαδηδρομία Ειρήνης, Διεθνείς Αγώνες , Πανελλήνια πρωταθλήματα. 

5. Φιλοξενία αθλητικών ομάδων 

6. Αθλητικές ημερίδες -σεμινάρια 

7.Ενίσχυση αθλητικών συλλόγων

8. Επεμβάσεις-Ενισχύσεις Σχολείων Δήμου Μοσχάτου 


3.Σωματειακός -Ομοσπονδιακός Αθλητισμός
Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες είναι οι πυρήνες για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Προσφέρουν υψηλή υπηρεσία και πρέπει να στηριχτούν.            
Στο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνεται:
Στήριξη των σωματείων ιδίως για την ανάπτυξη των παιδικών και εφηβικών τμημάτων τους. Ενίσχυση της αθλητικής υποδομής των σωματείων, με στόχο να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο σύγχρονος αθλητισμός. Συστηματική στήριξη, ενίσχυση και επιμόρφωση των στελεχών του σωματειακού  αθλητισμού. Προπονητές, αθλητές, διοικητικοί, αυτοί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τον αθλητισμό, γι΄ αυτό και πρέπει επιτέλους να τους στηρίξουμε. Καθιέρωση προγράμματος ενημέρωσης γονέων και δασκάλων, ώστε να παρακινούν τους νέους προς το σωματειακό  αθλητισμό γιατί, οι πρωτεύοντες σκοποί του αθλητισμού είναι:
α) η βελτίωση της σωματικής υγείας
β) η διατήρηση της ψυχικής υγείας
γ) η δημιουργική ψυχαγωγία
δ) η αναβάθμιση των συνθηκών κοινωνικής ένταξης Γι αυτούς τους λόγους, η άθληση «επιβάλλεται» να γίνει τρόπος ζωής για όλα τα άτομα κάθε ηλικίας. 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ  για την προσέγγιση των στόχων μας είναι:Αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων για την εκγύμναση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων. Να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των αξιόλογων αθλητικών εγκαταστάσεων από όλους τους πολίτες και  από συλλόγους του αγωνιστικού αθλητισμού. Να κατασκευαστούν Αθλητικές εγκαταστάσεις τέτοιες που να είναι οικονομικές, εύχρηστες και με μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Ουσιαστική αξιοποίηση όλων των χώρων που προσφέρονται για αθλητισμό: τα γήπεδα στις γειτονιές, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι των σχολείων καθώς και οι αίθουσες των πολλαπλών χρήσεων αυτών.
Ο προγραμματισμός – σχεδιασμός των αθλητικών έργων και προγραμμάτων να γίνεται με την συνεργασία και βοήθεια του Οργανισμού Νεολαίας και Ασκησης με ολους τους ενδιαφερόμενους. Αναβάθμιση Οργανισμού Νεολαίας και Ασκησης  σε γραφεία  με λειτουργία αντιστοίχων αρμοδίων Τμημάτων:
α.Μαζικού Αθλητισμού
β.Σωματιακού Αθλητισμού
γ.Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη. Υποχρέωση του Δήμου μας  είναι η διαμόρφωση  στρατηγικής στον αθλητισμό, με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, με μικρή συμβολική συνδρομή,   οργανωμένα προγράμματα, αναλυτικά χρονοδιαγράμματα ενεργειών και δράσεων.

Δική μας υποχρέωση η επαγρύπνηση και ο ενθουσιασμός για την επίτευξη του οράματός μας. Την ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου