Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Eνισχύονται οι ελπίδες για τη διάσωση της άγριας τίγρης


Σπάνιες εικόνες τίγρεων του Μπουτάν κατέγραψε ο φακός του BBC, ακολουθώντας μαρτυρίες χωρικών που ζουν στα Ιμαλάια. Παρότι είναι κακής ποιότητας και δεν διαρκούν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα, οι εικόνες προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς, αφού η παρουσία της τίγρης σε υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων δεν είχε έως σήμερα επιβεβαιωθεί. Εμπνέει παράλληλα αισιοδοξία ότι η άγρια τίγρη, οι πληθυσμοί της οποίας συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς, θα μπορούσε να διασωθεί.
Συνεργείο του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του βρετανικού δικτύου τοποθέτησε κάμερες-παγίδες, οι οποίες κινηματογραφούν όποια κίνηση ανιχνεύσουν, σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 4.100 μέτρων. Επέστρεψε μετά από τρεις εβδομάδες για να δει μεταξύ άλλων στις εικόνες μια αρσενική και μια θηλυκή τίγρη της Βεγγάλης, λεοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις του χιονιού και αρκούδες. Εικονολήπτης του συνεργείου παραδέχθηκε ότι έκλαψε βλέποντας τις εικόνες: «Ο σκοπός της αποστολής ήταν να καταγράψουμε την απόδειξη ότι τίγρεις ζουν στο Μπουτάν», δήλωσε ο Γκόρντον Μπιουκάναν. «Όλες μας οι προσπάθειες εξαρτήθηκαν από πλάνα λίγων δευτερολέπτων».
Την καταγραφή των εικόνων καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακή το γεγονός ότι στο Μπουτάν υπολογίζεται πως ζουν μόλις 67 με 81 τίγρεις. Στόχος των οργανισμών που αγωνίζονται για τη διάσωσή τους είναι η δημιουργία ενός «διαδρόμου» μήκους περίπου 8.000 χιλιομέτρων από το Μπουτάν ως τη Μυανμάρ, όπου οι τίγρεις θα ζουν και θα αναπαράγονται μακριά από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το βιολόγο Άλαν Ραμπίνοουιτς, «οι τίγρεις είναι πλάσματα της ζούγκλας, όμως τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε αυτό το υψόμετρο, που αποτελεί ασφαλέστερο καταφύγιο γι’ αυτές. Το Μπουτάν ήταν ο χαμένος κρίκος σε αυτόν το ‘διάδρομο’».
Μάχη για τη διάσωση των εναπομεινάντων πληθυσμών τίγρης στην Ασία
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πληθυσμός των άγριων τίγρεων δεν αριθμεί παρά 3.200 με 3.2500 χιλιάδες ζώα σε 13 χώρες και μόλις 42 τοποθεσίες, καμία εκ των οποίων δεν βρίσκεται στην Κίνα, την Καμπότζη, το Βιετνάμ ή τη Βόρειο Κορέα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εναπομείνασες τίγρεις σε αυτές τις χώρες είναι πλέον τόσο λίγες που «η διαιώνισή τους στη φύση δεν φαίνεται εφικτή».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του WWF, πριν από 12 χρόνια υπήρχαν 6.000 τίγρεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με σήμερα! Τον Ιανουάριο, οι αρμόδιοι υπουργοί από τις 13 χώρες που φιλοξενούν πληθυσμούς τίγρης συναντήθηκαν για να εκπονήσουν κοινό σχέδιο με στόχο ο αριθμός αυτός να έχει διπλασιαστεί έως το 2022, Έτος της Τίγρης στο κινεζικό ημερολόγιο. Ήδη Κίνα και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία διασυνοριακής ζώνης προστασίας των τίγρεων στη Σιβηρία, μια πρωτοβουλία την οποία χαιρέτισαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου