Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Τουρκίας, Ιράν, Βραζιλίας για τα πυρηνικά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 21:33
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας πραγματοποιείται την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητηθεί η συμφωνία πυρηνικών ανταλλαγών, την οποία οι τρεις χώρες, υπέγραψαν το Μάιο, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στην Τεχεράνη, το Ιράν συμφώνησε να στείλει στο εξωτερικό μέρος της ποσότητας του ουρανίου που διαθέτει, αναβιώνοντας έτσι ένα σχέδιο που είχαν χαράξει τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η πυρηνική δραστηριότητα του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί πρώτα και θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Σέλσο Αμόρίν στις 11.00 το πρωί, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δοθεί συνέντευξη τύπου. 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=159417&cid=5

Άγνωστοι για την εφορία χιλιάδες δικηγόροι





Εχουν να κάνουν φορολογική δήλωση πέντε χρόνια

Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση χιλιάδες δικηγόροι, ενώ ανάμεσά σε αυτούς είναι αρκετοί μεγαλοδικηγόροι.

Ακόμα, μεγάλος αριθμός δικηγόρων που εργάζονται σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή οι ίδιοι είναι μεγάλα ονόματα δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/20902/agnostoi-gia-tin-eforia-hiliades-dikigoroi/


Κρήτη

Στα χέρια της Αστυνομίας ο μπάρμαν πιστολέρο


Με επιχείρηση των ανδρών του αστυνομικού τμήματος Κρυονερίδας Χανίων συνελήφθη ο 48χρόνος ιδιοκτήτης ενός μπαρ που δεν δίστασε να πυροβολήσει εν ψυχρώ έναν θαμώνα με τον οποίο διαπληκτίστηκε για τον… λογαριασμό! Ο μπάρμαν- «πιστολέρο» θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
http://img.protothema.gr/D891E28F4D48563F060E75ABD3B74E1C.jpg

Ήταν προχωρημένα ξημερώματα, όταν ο 38χρόνος κάτοικος της περιοχής Βρυσών, έξω από τα Χανιά, ζήτησε τον λογαριασμό από τον ιδιοκτήτη του καφέ- μπαρ όπου τα έπινε. Όταν εκείνος του είπε τι χρωστάει, ο πελάτης θεώρησε το ποσό υπερβολικό και άρχισαν να τσακώνονται. Ξαφνικά, ο μπάρμαν έβγαλε ένα όπλο που κατείχε παράνομα και πυροβόλησε δυο φορές εναντίον του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο δεξί χέρι!

Ο τραυματίας κατέφυγε μόνος του στο νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διηγήθηκε στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Ο 48χρόνος δράστης αναζητήθηκε στο κατάστημά του, όμως είχε φροντίσει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν, ενώ βρήκαν στην κατοχή του και το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει.


http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=75575


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Περού λόγω πρωτοφανούς ...κακοκαιρίας!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςκήρυξε το Περού η κυβέρνηση, καθώς σε μεγάλα τμήματα της χώρας ο υδράργυρος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για τις 17 από τις 25 περιφέρειες του Περού. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη διανομή τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού και την παροχή στέγης.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν...
 χάσει τη ζωή τους από το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας που έχει πληξει τη χώρα τα τελευταία 46 χρόνια.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα υψίπεδα των Άνδεων, στα νότια της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που φθάνουν τους μείον 23 βαθμούς.
Στην πρωτεύουσα Λίμα, όπου το κλίμα είναι υποτροπικό, ο υδράργυρος έπεσε στους οκτώ βαθμούς.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο
http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_3689.html

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 
ΟΣΟ Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ


ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ''ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ '' 
ΓΙΑ ΤΟ '' ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ''




Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του καθηγητή θεόδωρου Καρυώτη στον αείμνηστο συνάδελφο Λάμπρο Παπαντωνίου για λογαριασμό της ''Π'' τον Ιανουάριο του 2009, ήταν προφητική απο κάθε άποψη για ταόσα συμβαίνουν και σήμερα στο Αιγαίο,αλλά και στο Ιόνιο , ενώ καταλογίζει ευθύνες και στην Ε.Ε.
Ο Θ.Καρυώτης καταλογίζει ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προχωρούν, εδώ και τώρα ,στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης,τονίζοντας ότι κανένα κράτος δεν πρσφεύγει στη Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς το ορισμό της ΑΟΖ,που φθάνει έως τα 200 μίλια,θα θέσει τέρμα μια για πάντα,οριστικά και αμετάκλητα, στις τούρκικες διεκδικήσεις στο νησιωτικό τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.
Ο δρ Θεόδωρος Κ.Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τι δίκαιο της θάλασσας. 
Ανασημοσιεύουμε την συνέντευξη Καρυώτη η οποία εξηγεί γιατί οι Τούρκοι προκαλούν στην περιοχή του Καστελόριζου.


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)  
Η νέα σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας,που υπάρχει πλέον απο το 1982 δημιούργησε μία νέα θαλάσσια ζώνη,η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) Αναφέρεται στο άρθρο 56 της Σύμβασης,που καθορίζει τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους μέσα σε αυτή την αποκλειστική οικονομική ζώνη.Υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στην αποκλειστική οικονομική ζωή και στην υφαλοκρηπίδα ,γιατί η υφαλοκρηπίδα ασχολείται μόνο με το πετρέλαιο.Ενώ η αποκλειστική οικονομική ζώνη περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία της όχι μόνο πετρέλαιο,αλλά και αλιεία.Επίσης,οι Τούρκοι ,που δεν τους αρέσει καθόλου αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη ,αντιλαμβάνονται οτι δεν περιέχει καμιά γεωλογική έννοια και η σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει ότι και τα νησιά διαθέτουν αποκλειστική οικονομική ζώνη.

ΕΝΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ;
Tα νησιά που κατοικούνται έχουν ΑΟΖ.Τα άλλα τα νησιά τα πιάνει το θέμα των χωρικών υδάτων,που μπορεί να φθάσουν μέχρι 12 μίλια.Το πρόβλημα είναι ότι η ΑΟΖ φθάνει μέχρι τα 200 μίλια.Τέτοια απόσταση φυσικά δεν υπάρχει στα ελληνικά πελάγη.Δηλαδή ,στο Αιγαίο και στο Ιόνιο,το οποίο σημαίνει ότι δέχονται όλοι τη μέση γραμμή.Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει  το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας,έχει φτιάξει μία αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρουμανία ,τη Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ενωση , χωρίς να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή τη Σύμβαση.΄Ηταν,κατά τη γνώση μου,ένα τραγικό λάθος,κατά τη γνώση μου,ένα τραγικό λάθος,διότι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια της αποκλειστικής οικονομικης ζώνης . Ενώ ,δεν δέχεται το ίδιο ούτε στο Αιγαίο ,αλλά ούτε και προς τη Μεσόγειο.Και  γι,αυτό βέβαια ήταν αντίθετη και με την ΑΟΖ,που πολύ σωστά δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία.     


ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΜΠΟΡΕΙ   ΝΑ ΕΧΕΙ  Η ΑΟΖ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΗΔΑΣ ;ΔΗΛΑΔΗ,ΤΟ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΕΙ   ΤΟ ΑΛΛΟ;


Nομίζω αυτή ήταν λάθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων,οι οποίες,για παρα πολλά χρόνια τώρα, επιμένουν μονότονα ότι  η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Πελάγους.Αλλά πάνω απο 
25 χρόνια τώρα ,η έννοια αυτή έχει υπερκεραστεί απο εκείνη της ΑΟΖ. Και ένα άλλο ίσως σημαντικό σημείο είναι πως απο τότε που δημιουργήθηκε η νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας απο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Αλλά  πάντα ζητά την ταυτόχρονη οριοθέτηση και της ΑΟΖ.Εδώ έγκειται και υπεροχή της  Ελλάδας,επειδή η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχει γεωλογική έννοια .Και γι,αυτό το λόγο η Τουρκία ούτε το συζητάει.Και φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν το συζητάνε καθόλου,γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν.Και εκεί νομίζω είναι η ελληνική τραγωδία ,διότι η Ελλάδα   έχει δώσει την εντύπωση ότι φοβάται να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Δεν είναι θέμα αν κερδίσει κάποιος ή χάσει .Το θέμα είναι ότι θα λυθεί αυτή η διαφορά για πάντα ,εφόσον βέβαια πάμε και συζητήσουμε ταυτόχρονα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.   


ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ;      


Είναι εφικτό υπό την έννοια και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό.Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι ,αν τελικά συμφωνήσουν ,δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ .Δυστυχώς ,η ελλάδα δεν επιμένει σ,αυτό το θέμα .Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα της ΑΟΖ.Και μάλιστα ,τον περασμένο χρόνο ,απ'οτι θυμάμαι,όταν η Κύπρος αποφάσισε να αποκτήσει μια   ΑΟΖ  όλες οι ελληνικές εφημερίδες έγραψαν στην πρώτη σελίδα πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα ,χωρίς να γνωρίζουν σε τι θέμα αναφέρονται!Είναι περίεργο που το θέμα της ΑΟΖ δεν υπάρχει πουθενά στις συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Νομίζω ότι είναι ένα τραγικό σφάλμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ,που αποδέχονται,φαίνεται ,αυτή τη στάση της Τουρκίας,η οποία λέει: ''Ξέρετε ,αν φέρετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποκλειστική οικονομική ζώνη ,θα χάσουμε πολλά .Επομένως, δεν θέλουμε καν να το συζητήσουμε''.Υποψιάζομαι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους Τούρκους και δεν βάζουν στο τραπέζι το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.


Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ,ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ,ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ;


Βεβαίως! Η Κύπρος έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.Και πολύ σωστά έφτιαξε μια ΑΟΖ γύρω από ολόκληρο το νησί.Έτσι έχει αποκλειστικά δικαιώματα της αλιείας και του πετρελαίου διότι ,όπως ήδη έχω αναφέρει ,η ΑΟΖ συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα.   


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ;


  H σημερινή κυβέρνηση (σσ:κυβέρνηση καραμανλή )έχει κάνει κάτι αρκετά έξυπνο .Για πρώτη φορά -και αυτό υποθέτω προς τιμήν της υπουργου Εξωτρικών κ.Μπακογιάννη - η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ.Και απ'ότι ξέρω ,τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά.Δηλαδή οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι είναι έτοιμοι να συζητήσουμε ,με βάση τη μέση γραμμή ,που είναι πάα πολύ σημαντικό για μας.Ετσι ,η Ελλάδα θα δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της ,εκτός απο την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους,που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.


ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ,ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;




Kαλά κάνετε και αναφέρετε το Καστελόριζο .Το Καστελόριζο είναι ένα νησί το οποίο κατοικείται και άρα -όπως είπαμε προηγουμένως -διαθέτει ΑΟΖ.Το πρόβλημα για τους Τούρκους είναι ότι η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο τους δημιουργεί πρόβλημα ,διότι το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως  κατοικούμενο νησί,αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο.Ετσι, κατ, αυτόν τον τρόπο ,δεν έχει η Τουρκία θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο .Γι' αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει απο την Αίγυπτο να μη λάβει  υπόψη το Καστελόριζο ,στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα ,ώστε να έχει και αυτή θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο .Φαίνεται ότι η Αίγυπτος δεν δέχθηκε τις τούρκικες αυτές διεκδικήσεις και είναι έτοιμη να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.Οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο ,θα είναι μεγάλη νίκη για την Ελλάδα.Ολα αυτά δε ισχύουν για ΄λα τα Δωδεκάνησα.


ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΛΙΒΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ,ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ;


Mε τη Λιβύη επίσης συζητάμε το ίδιο θέμα .Η Λιβύη ,απ'ό,τι φαίνεται ,δεν έχει αντιρρήσεις.Υπάρχει βέβαια ένας μεγάλος κόλπος εκεί ,τον οποίο η κυβέρνηση της Λιβύης θέλει να τον κλείσει και να αρχίσει να μετράει την οριοθέτηση έξω απο αυτόν τον κόλπο .Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.Μπορεί να δώσει στη Λιβύη αυτή την οριοθέτηση .Μπορεί να πάρει ελάχιστα μικρότερη ΑΟΖ με βάση την αρχη της μέσης γραμμής.Οπως είναι γνωστό ,υπάρχει ήδη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει και οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη .Ετσι ,εαν κάνουμε το ίδιο με Κύπρο και Αλβανία,θα διαθέτουμε αποκλειστική οικονομική ζώνη σε όλες τις θάλασσες εκτός Αιγαίου και θα φέρουμε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία.Γι'αυτό είμαι κατάπληκτος  που δεν συζητάμε με τους Τούρκους το θέμα της ΑΟΖ εδώ και 20 με 25 χρόνια.Γιατί είναι μίαζώνη που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας,η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία και μέχρι σήμερα την έχουν αποκτήσει 
140 παράκτια κράτη.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ,ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ;


Φαίνεται πως έχουν αρχίσει επαφές με την Αλβανία .Δηλαδή ,αυτό είναι το έξυπνο ,που είπα προηγουμένως ,που κάνει η ελληνική κυβέρνηση ,η οποία συζητά με τους γείτονές της
 στη Δύση ,δηλαδή με τους Ιταλούς ,Λιβύους,Αιγυπτίους, και,απ'ό,τι ξέρω ,με την Αλβανία.Εχω την εντύπωση ότι λοι Αλβανοί ,όπως αντιλαμβάνομαι,απο ανεπίσημες πηγές που έχω ,δεν έχουν φέρει εμπόδια ,ώστε εύκολα θα υπάρξει μια οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης,πάλι μέ βάση την μέση γραμμή ,ανάμεσα στα δύο κράτη.Ισως ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να σας πω είναι ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη έχει γίνει αποδεκτή και απο την Ευρωπαική Ενωση ,η οποία έχει πει σε όλα τα κράτη της να δημιουργήσουν αποκλειστική οικονομική ζώνη σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές τους εκτός της Μεσογείου.


ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ,Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ;


Eξαίρεασαν  τη Μεσόγειο ,γιατί τους παρακάλεσαν οι Τούρκοι να μην κάνουν αυτό το πράγμα.Και τους άκουσαν  οι Ευρωπαίοι !H αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας ,αλλά είναι και της Ευρωπαικής Ενωσης .Και όταν η Ελλάδα δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη ,ουσιαστικά δημιουρεί μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ευρωπαικής Ένωσης.Όταν ,ας πούμε ,το μεγαλύτερο μέρος τουΑιγαίου έχει μία ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη ,στα πρώτα 12 μίλια-γιατί δέχεται η Ευρωπαική Ένωση,ότι τα πρώτα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους ανεξάρτητα αν έχει χωρικά ύδατα 
12 ναυτικά μίλια-αλιεύουν μόνο οι Έλληνες ψαράδες Στον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου έχουν δικαίωμα αλιείας τα κράτη -μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.Επομένως ,οι Τούρκοι,αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης και ως εκ τούτου δεν θα δικαιούνται να ψαρεύουν στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.


ΑΝ ΟΜΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ,ΠΟΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Δεν θα αλλάξει τίποτε ,όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη,διότι οι θέσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης,που η ελλάδα κερδίζει πάρα πολλά στο Αιγαίο ,ακόμη θα ισχύει,Η μόνη διαφορά θα είναι ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να ψαρεύει στα πρώτα 12 μίλια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας παρα μόνο στον υπόλοιπο χώρο ,που δεν θα είναι και τόσο μεγάλος ,στη μέση του Αιγαίου Πελάγους,όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.Δηλαδή, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε σε βάρος της Ελλάδας,όσον αφοπά την αποκλειστική οικονομική ζώνη .Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.Η αποκλειστική  οικονομική ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου θα ισχύουν ανεξάρτητα αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης ή όχι .


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ,ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ,ΚΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ,ΟΤΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ,Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ,ΣΤΟ ΥΦΑΛΟΠΡΑΝΕΣ ,ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ,ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.


Συμφωνώ απόλυτα .Εγώ επιμένω και λέω πως κανένα κράτος ,μέχρι σήμερα ,στον κόσμο ,που έχει πάει στη Χάγη ή έχει κάνει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση ,κανένα κράτος στο κόσμο, που έχει πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορα του με άλλο κράτος,δεν έχει ζητήσει ποτέ μα ποτέ να υπάρξει μόνο οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλα τα κράτη τουβ κόσμου ,απο το 1982 μέχρι σήμερα ,ζητάνε απο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας,αλλά πάντοτε και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.Αυτό ζητώ και εγώ απο την Ελλάδα, ΔΗΛΑΔΉ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΎΟ ΟΡΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΊΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 






Πηγή:Eφημερίδα <<ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>> 


   ΕΠΙΣΗΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ Eφημερίδα <<ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>> 
     
         



»ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ...

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ στην εφημερίδα, πριν από την κλασική άδεια της θερινής ραστώνης. Που σημαίνει- σε απλά ελληνικάότι κλείνω στον υπολογιστή το αρχείο των «ΝΕΩΝ» μέχρι τον Σεπτέμβρη και αφήνω σταθερά ανοιχτό το αρχείο της τηλεοπτικής σειράς. Αυτό για μένα σημαίνει «διακοπές» τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια...

Μια ανάσα βδομαδιάτικη είναι η καλύτερη τιμή που μου κάνει πια η ζωή μου...

Δεν γκρινιάζω...

Υπάρχουν και..
χειρότερα...

Υπήρχαν και καλύτερα... Και το κακό είναι ότι τα θυμάμαι... Οπως τα θυμόμαστε όλοι. Διότι η μνήμη αυτού του λαού- εκτός από ασθενής- είναι ΚΑΙ επιλεκτική...

Και θυμόμαστε... Τα καλοκαίρια που οι παραλίες, το χάραμα, έπαιρναν το εκτυφλωτικό χρώμα του οινοπνεύματος. Θυμόμαστε τις θάλασσες με φύκια, αχινούς και πεταλίδες (τις ξεκολλάγαμε υπομονετικά με το σουγιαδάκι)... Χωρίς πλαστικά ποτήρια να επιπλέουν, χωρίς την αποθέωση του βλακώδους καταναλωτισμούμεταμφιεσμένη σε άχρηστα υποπροϊόντανα ξεβράζεται στην άμμο...

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ έναν ουρανό χωρίς όζον, έναν ήλιο χωρίς καρκίνο, ένα μπλε ολόλαμπρο χωρίς ρύπους, νέφη, καυσαέρια...

Θυμόμαστε μια Ελλάδα με βαθιές εισπνοές... Εισπνοές που- σαν αποσκευές - μας ακολουθούσαν τους μήνες του χειμώνα. Τους μήνες της δουλειάς, των σπουδών, της καθημερινότητας, της φθοράς, του «κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια»... ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ παιδιά που κλωτσάγανε το τόπι στις αλάνες... Θυμόμαστε τις ίδιες τις αλάνες... Θυμόμαστε το κουτσό στα τετράγωνα πλακάκια των πεζοδρομίων... Το σχοινάκι, το κυνηγητό και το κρυφτό...

Θυμόμαστε ευτελή- κι όμως πολύτιμα- παι χνίδια: το μικρό αυτοκινητάκι, τον μολυβένιο στρατιώτη, την ξεμαλλιασμένη κούκλα, το διαλυμένο επιτραπέζιο που του λείπανε τα μισά πιόνια και τα αντικαθιστούσαμε με χαλίκια...

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ γέλια και καβγαδάκια και έρωτες παιδικούς, πλην αβυσσαλέους... Θυμόμαστε μαμάδες να βγαίνουν την ώρα του φαγητού και να μας μαζεύουν... Θυμόμαστε τα παγωτά ξυλάκια, τον πασατέμπο, το θερινό σινεμά της γειτονιάς... Θυμόμαστε την ίδια τη γειτονιά...

Θυμόμαστε... Εμείς, τα παιδιά «με το γρατσουνισμένο γόνατο»... Η μυρωδιά του οινοπνεύματος που έτσουζε πάνω στην πληγή, το ιώδιο- παράσημο μιας γενιάς που γνώρισε την παιδική ηλικία... Και την κουβαλάει μέσα της... Σαν την πληγή απ΄ το γρατσουνισμένο γόνατο... Σαν το τραύμα που έκλεισε... Αλλά μια τόση δα, σχεδόν αόρατη, ουλή πάντα θα στο θυμίζει...

Και οι νύχτες διάσπαρτες από ράντζα που μέτραγαν τα αστέρια... Ετσι κοιμόταν ο κόσμος τότε. Χωρίς κλιματιστικά, χωρίς κλειδωμένες πόρτες, χωρίς αμπαρωμένα παράθυρα... Με ένα τρανζιστοράκι να τους νανουρίζει απαλά... Και το πρώτο φως της μέρας να τους χαϊδεύει το νυσταγμένο πρόσωπο...

Τι γράφω- τι περιγράφω σήμερα;

Μια άλλη εποχή, μια άλλη χώρα, έναν άλλο πλανήτη, μια άλλη στρατόσφαιρα; Η επιλεκτική μου μνήμη έχει τρυπώσει στα αρχεία του υπολογιστή και δεν λέει να με αφήσει σε ησυχία.

Κι αυτό το «θυμάμαι» πονάει... Οπως κάθε τι που είναι ακόμα ζωντανό, ακόμα υπαρκτό, ακόμα «παρών και τα πάντα πληρών». Κι αν οι βαθιές ανάσες κρύβονται σε επώδυνες αναδρομές, αξίζουν τον κόπο... Νομίζω...

«Σπάνια όταν προσπίπτει η θάλασσα στα πόδια μου Και μου ζητάνε οι αφροί συγγνώμη Διαλυόμενη τότε, είναι η αλήθεια συγκινούμαι...

Πόσο να κρατήσει ο θυμός;

Δεν το έκανε εκ προμελέτης η ρηχότητα που είμαστε.

Ούτε μας έδωσαν γραπτή την παρουσία τους τα βάθη.

Και ξεδίνω λιγάκι...

Ακομπανιάρω τους λουόμενους Στο αδελφωμένο ασματίδιο της επίπλευσης». Κική Δημουλά, «Τα πάτρια όρη» Καλό καλοκαίρι- όπου, όπως το βρούμε...

Με βαθιές ανάσες- όπου, όπως τις βρούμε... Τα ξαναλέμε τον Σεπτέμβρη- όπου και όπως μπορούμε!



http://veto300.blogspot.com/2010/07/blog-post_2494.html

ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


Οι άδειες φορτηγών δημοσίας χρήσεως, τα μέτρα για οδική ασφάλεια και υγρά καύσιμα, η αντιμετώπιση της ασυδοσίας στα ΚΤΕΟ, η αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με την εμπλοκή και ιδιωτών επενδυτών ήταν τα βασικά θέματα που έβαλε το υπουργείο Μεταφορών στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου…
Αναφορικά με το άνοιγμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία εταιρείων, με τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ. Μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες θα ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013. Αναφορικά με τα ΚΤΕΟ, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όχημα που δεν έχει περάσει από έλεγχο δεν θα ασφαλίζεται.
Αναφορικά με τα πρατήρια καύσιμων καταργείται η ισχύουσα απόσταση μεταξύ τους και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο για τον εναέριο έλεγχο και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η προώθηση ενός κοινού FIR για όλη την επικράτειά της. Εγκρίθηκαν επίσης η ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολικά προγράμματα.
“Διαμορφώνουμε νέο πλαίσιο για τις μεταφορές και αερομεταφορές στη χώρα, ώστε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουμε ταχύτατη ανάπτυξη της Οικονομίας, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε δε πως όλες αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες συντείνουν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος όχι μόνο εξαιτίας του μνημονίου αλλά κυρίως γιατί το χρειάζεται η χώρα.
http://www.realpolitics.gr/?p=25557

Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα...

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη   
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 
ΟΠΩΣ ΤΟ 74’ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μετεξελίχθηκαν σε μη – κόμματα είναι πλέον συντελεστές άρνησης, υπονόμευσης της Δημοκρατίας όχι δόμησης, θεμελίωσης της.
Την μεταβατική αυτή περίοδο οφείλουμε να...

δημιουργήσουμε ως πολίτες, ως κοινωνία πολιτών ορισμένες παρατάξεις, ορισμένα μέτωπα ώστε η χώρα να βρει την φυσιολογικότητα της ως Κοινωνία, ως Έθνος, ως Κράτος, ως Θεσμική συγκρότηση, ως Οικονομία.
Ένα από τα μέτωπα αυτά, 43 χρόνια μετά το 67’ και 36 μετά το 74’ είναι αυτό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η λέξη που οφείλει να βάλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη, στον δημόσιο διάλογο που απουσιάζει, η νέα παράταξη σύγχρονων πολιτών για την Δημοκρατία είναι η Αποκομματικοποίηση. Όπως το 1974 έβαλε το αίτημα της Αποχουντοποίησης.
Πόσοι από τους Επιφανείς αντιχουντικούς δημοκράτες του 1974 είναι σήμερα δημοκράτες; Ελάχιστοι.
Είναι τα μη κόμματα, παραδείγματος χάριν το ΚΚΚΑΣΟΡ δημοκρατικό κόμμα; Η επιστημονική απάντηση όπως γράφω στο βιβλίο μου είναι όχι.
Δεν αρκεί να ήσουν δημοκράτης το 1974. Το ζήτημα είναι να είσαι σήμερα δημοκράτης.
Ο ηθικός όχι μόνον μορφωτικός και πολιτικός αυτός ορίζοντας είναι χρήσιμος ως απάντηση στον νεοσυντηριτισμό, την νέα αντιδραστικότητα, τον χαμελεοντισμό και τον φονταμεταλισμό των πρώην δημοκρατών.
Επί πλέον είναι χρήσιμη μια συζήτηση για τις ομοιότητες της χούντας και της μεταπολίτευσης. Ακόμη και στο επίπεδο του ανθρωπολογικού τύπου. Του χουντικού με τον πρώην Δημοκράτη. Εκτός από τις ομοιότητες στον τομέα της οικιστικής πολιτικής και άλλους τομείς.
Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να απεγκλωβιστεί από τα σύγχρονα δεσμά της είναι η Δημοκρατία, ο Λόγος, ο Διάλογος. Ήταν η απουσία δημοκρατίας που προκάλεσε την κατοχή της Κύπρου. Η απουσία της προκάλεσε το μαρτύριο του Σίσυφου – του Ελληνικού λαού δηλαδή – σε μια οικονομία πληρωμής χρεών, με αμειβόμενους, συντηρούμενους διαχειριστές τα μη κόμματα της μεταπολίτευσης.
Παραρτήματα – Καταστήματα του χρηματιστικού κεφαλαίου στην πλέον άγρια μορφή του.
Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα μιας νέας σύγχρονης δημοκρατικής παιδείας που θα απαντά και θα περιθωριοποιεί τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που εμφανίζεται και δρα με την μορφή του μη κόμματος, της μη ηγεσίας.
Το βιβλίο μου για το ΚΚΚΑΣΟΡ είναι ένα καλό βοήθημα, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο.

http://press-gr.blogspot.com/2010/07/24-2010.html

Πυροβόλησαν γυναίκα στο κεφάλι στο κέντρο της Αθήνας




Οι δράστες αναζητούνται

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται γυναίκα που βρέθηκε πεσμένη στο οδόστρωμα και σοβαρά τραυματισμένη στο κεφάλι στην οδό Αριστομένους στο κέντρο της Αθήνας.  

Σύμφωνα με την αστυνομία κοντά στη γυναίκα βρέθηκε και κατασχέθηκε κάλυκας των 22 mm ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι το τραύμα στο κεφάλι προκλήθηκε από πυροβόλο όπλο. 

Η γυναίκα ήταν μεταξύ 30 και 40 ετών με καταγωγή από την Αλβανία.
http://www.newsbeast.gr/society/arthro/20673/purovolisan-gunaika-sto-kefali-sto-kedro-tis-athinas/

Τα 7 βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες για τα φωτοβολταϊκά.

Η ενημέρωση είναι από το Agroschannel
Ανακοινώθηκε η εγκύκλιος απο τα Υπουργεία όσον αφορά τα ΄΄βήματα΄΄ που θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας . Διαβάστε την εγκύκλιο :

Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την υποβολή νέων αιτήσεων από αγρότες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στηρίζει τα αγροτικά εισοδήματα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και περιφερειακή ανάπτυξη.

Η κατά προτεραιότητα υποβολή αιτημάτων από επαγγελματίες αγρότες, προβλέπεται από το ν.3851/2010, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν να εγκαταστήσουν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους μονάδες ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, κ.ά. Τα βήματα που απαιτούνται είναι τα εξής:

Βήμα 1ο:
Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το έτος 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην 249448 "Διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)" (ΦΕΚ Β΄ 1049) απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Βήμα 2ο:
Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο. με απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1.Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, για την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου 8 του ν.3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.3851/2010. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από το άρθρο 22 του ν.3468/2006 κυρώσεις, καθώς και άλλες τυχόν προβλεπόμενες κυρώσεις στις σχετικές κείμενες διατάξεις. 2.Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης.
3.Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, όπου φαίνονται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού με γεωγραφικές συντεταγμένες στο ελληνικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87, στο οποίο θα αποτυπώνονται και οι σταθμοί της ίδιας τεχνολογίας, για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ή προσφορά σύνδεσης σε ακτίνα 150μ. από τις γωνίες του γηπέδου εγκατάστασης του αιτούμενου σταθμού.


Βήμα 3ο (εξέλιξη παράλληλα με διαδικασία βήματος 2):
Υποβολή φακέλου αιτήματος στον Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού - Δ.Ε.Η.) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, με βάση το σχετικό έντυπο αίτησης της Δ.Ε.Η. και τα εξής δικαιολογητικά:
1.Αίτημα για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης.
2.Η ως άνω προσωρινή βεβαίωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης. 3.Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (όμοια με βήμα 2).
4.Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (όμοια με βήμα 2). 5.Απόδειξη της κυριότητας επί της έκτασης (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης κυριότητας στον αιτούντα) και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους προκειμένου για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. 6.Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή (όμοια με βήμα 2).
7.Ακριβές αντίγραφο αποδεικτικού υποβολής του αιτήματος προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο..
Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση μη απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., αρκεί στο στάδιο αυτό να υποβληθεί ακριβές αντίγραφο του διαβιβαστικού υποβολής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (Μ.Π.Ε.) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6β του άρθρου 15 του ν.3851/2010, τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματίες αγρότες στην ιδιοκτησία τους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα αιτήματα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν.3851/2010 -δηλαδή αυτά για τα οποία δεν είχε υποβληθεί αίτημα χορήγησης άδειας παραγωγής ή απόφασης εξαίρεσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) πριν την ισχύ του ν.3851/2010- μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010 και μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3851/2010 εφόσον δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α. Μετά την έκδοση της τελευταίας αυτής απόφασης του Υ.Π.Ε.Κ.Α. εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα σε αυτή.
Η προτεραιότητα των κατ' επάγγελμα αγροτών στην εξέταση των υποβαλλόμενων αιτημάτων κατοχυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ΔΕΗ. Για την έκδοση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης απαιτείται η προσκόμιση στη ΔΕΗ της βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο., ή σε περίπτωση μη έκδοσης της εν λόγω βεβαίωσης, αποδεικτικό έλευσης εικοσαημέρου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης (βλ. δικαιολογητικό νο 7) και σε περίπτωση μη απαλλαγής από Ε.Π.Ο. προσκόμιση της απόφασης Ε.Π.Ο. του σταθμού.


Βήμα 4ο:
Υποβολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σε εφαρμογή του ν.3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ Α΄ 87) (ισχύς από 1.1.2011) σε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειακών του Υπηρεσιών, όπως αυτές θα οριστούν σχετικά:
(α)αιτήματος για τον χαρακτηρισμό του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Υ.Π.), (β)αιτήματος για τη χορήγηση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με δικαιολογητικά: 1.Αίτηση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον χαρακτηρισμό της έκτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α' 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Τ.) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως Γ.Υ.Π., αίτηση για τη χορήγηση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της άδειας για το επιτρεπτό επέμβασης σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α' 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) και την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (ΦΕΚ Α΄ 85). Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση κτήσης της βεβαίωσης χαρακτηρισμού της γης από τον ενδιαφερόμενο, αρκεί η υποβολή της στην αρμόδια Υπηρεσία. 2.Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2). 3.Εφόσον το ακίνητο στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, η έκταση: α.δεν βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Αττικής,
β.δεν έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική Γ.Υ.Π. μέσω εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) ή Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (ΦΕΚ Α΄ 124), ή Σχεδίου Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (ΦΕΚ Α΄ 33) ή εφόσον αυτό συμβαίνει, ότι τα ανωτέρω σχέδια επιτρέπουν την εγκατάσταση.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.


Βήμα 5ο:
Αίτημα στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1.Αίτημα για έκδοση Έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής Κλίμακας.
2.Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (ίδια με βήμα 2).
3.Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2).

4.Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, ο αιτούμενος σταθμός δεν χωροθετείται σε δάσος ή σε δασική έκταση, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.

5.Αποδεικτικό κατάθεσης της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης καθώς και του ως άνω αποσπάσματος πινακίδας ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000 με το προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, στο οικείο δασαρχείο ή σε κατά περίπτωση άλλη αρμόδια υπηρεσία, καθώς και στην αυτοτελή υπηρεσία Υ.Π.Ε.Κ.Α.

6.Έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠ.Α.Ε.), στην περίπτωση που ζητηθεί από την Πολεοδομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7.Βεβαίωση χαρακτηρισμού της έκτασης ή μη ως Γ.Υ.Π. (από βήμα 4).


8.Άδεια για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (από βήμα 4).


Βήμα 6ο:
Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Δικτύου (Δ.Ε.Η.), η οποία απαιτεί την καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως θα οριστεί με απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α., με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τη Δ.Ε.Η.


Βήμα 7ο:
Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων

Από το Agroschannel


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/07/7.html#ixzz0ua5VRn5M

Η τελευταία ανάρτηση του troktikou - Καληνύχτα Ελλάδα


Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης.


Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω.








http://troktiko.blogspot.com/2010/07/troktikou.html

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Άδειασαν τα ταμεία και έφυγαν...

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 22:51
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα σε τράπεζα στην Καλλιθέα.

Δύο άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο του υποκαταστήματος και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν από το ταμείο άγνωστο, μέχρι στιγμής, ποσό, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή των δραστών.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=159184&cid=4

Δύο τσιγάρα, παρακαλώ, κύριε περιπτερά!



Η Καλαμάτα και το Ηράκλειο επαναφέρουν τη «χύμα» πώληση τσιγάρων ύστερα από πολλές δεκαετίες


Χύμα τσιγάρα μπορούν να αγοράζουν από τα περίπτερα του νομού τους εδώ και περίπου έναν μήνα οι κάτοικοι της Μεσσηνίας. Οι περιπτερούχοι του νομού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους τους, από 8% σε 3,5% ανά πακέτο, αποδεικνύεται μοιραία για τον κλάδο τους. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μειωμένη, λόγω κρίσης, αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. « Στην Καλαμάτα, όπου η ανεργία κάνει θραύση, προτού προχωρήσουμε στη χύμα πώλησηέρχονταν πέντε άτομα μαζί να αγοράσουν ένα πακέτο» δηλώνει στο «Βήμα» η πρόεδρος των Περιπτερούχων Μεσσηνίας κυρία Ειρήνη Γρηγοροπούλου , ενώ ο κ. Χρήστος Καράγιωργας , ιδιοκτήτης περιπτέρου στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, συμπληρώνει ότι «η χύμα πώληση είναι ενδεικτική της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο μου θυμίζει παλιές εποχές, όταν ο παππούς μου με έστελνε να του αγοράσω δύο τσιγάρα από το καπνοπωλείο» .

Αφετηρία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκαν για τους περιπτερούχους της Μεσσηνίας τα προβλήματα που εμφανίζονταν στις σχέσεις τους με τις αντιπροσωπείες των καπνοβιομηχανιών. «Οι εταιρείες μάς αναγκάζουν να πάρουμε έναν μίνιμουμ αριθμό πακέτων από κάθε καινούργια μάρκα που βγαίνει στην αγορά. Τις περισσότερες φορές αυτά τα πακέτα μένουν απούλητα, και όταν πάμε να τα επιστρέψουμε,οι αντιπροσωπείες δεν τα δέχονται πίσω, αφού επικαλούνται ότι έχει περάσει η ημερομηνία επιστροφής. Κάτι για τοοποίο δεν μας ενημερώνουν από πριν» λέει η κυρία Γρηγοροπούλου. «Ξεκίνησε ως προσπάθεια να ξεφορτωθούμε στοκ που υπήρχε με τις παλιές τιμές,αλλά και με μάρκες που έμεναν αδιάθετες, όμως βλέπουμε ότι οι πελάτες ανταποκρίνονται.
Η οικονομική αδυναμία του κόσμου είναι φανερή, όλο και περισσότερος κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ολόκληρο πακέτο» τονίζει ο κ. Καράγιωργας. Επιπλέον, η διάθεση χύμα τσιγάρων βοήθησε τα περίπτερα να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως η... τράκα. «Ερχόταν συνέχεια κόσμος στο περίπτερο και ζητούσεδύο, τρία τσιγάρα, δεν είχε χρήματα να αγοράσει ολόκληρο πακέτο.Είναι δύσκολο να του αρνηθείς.Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης μπορεί να αγοράσει λίγα τσιγάρα,προς 15 ή 20 λεπτά το ένα» αναφέρει η κυρία Γρηγοροπούλου.«Επιπλέον σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν ναρκομανείς οι οποίοι αν αρνηθείς να τους δώσεις τσιγάρα μπορεί να γίνουν βίαιοι» συμπληρώνει. Μέχρι στιγμής οι περιπτερούχοι του νομού δεν έχουν δεχθεί καμία αντίδραση, ούτε από τις ελεγκτικές αρχές ούτε από τις καπνοβιομηχανίες. «Για μαςη χύμα πώληση είναι ένα μέσον επιβίωσης. Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, πολλά περίπτερα σε απομονωμένες περιοχές έχουν ήδη βάλει λουκέτο.Η μείωση του ποσοστού κέρδους είναι καταστροφική,ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα υπάρξει και άλλη από τον Σεπτέμβριο. Το τσιγάρο αποτελεί το 60% του τζίρου για τα περίπτερα.Αν το κράτος θέλει να ασχοληθεί με την αγορά του καπνού σοβαρά,ας σταματήσει το λαθρεμπόριοπου κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Καράγιωργας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ
O Νομός Ηρακλείου ακολούθησε το παράδειγμα της Μεσσηνίας. Εδώ και 15 ημέρες όσοι επισκέπτονται τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μπορούν να προμηθεύονται χύμα τσιγάρα από ελληνικές μάρκες. «Πριν από έξι μήνες, όταν ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού, είχαμε αποσύρει για τρεις ημέρες τα πακέτατης μεγάλης αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Ρhilip Μorris,στην οποία ανήκουν οι γνωστότερες μάρκες. Οταν πληροφορηθήκαμε το παράδειγμα της Μεσσηνίας, αποφασίσαμε να το ακολουθήσουμε.Ετσιπουλάμε χύμα ελληνικά τσιγάρα,όπως τα Καρέλια ή τα GR,προς 20 λεπτά το ένα.Εξυπηρετούμε και τον καταναλωτήο οποίος θέλει να μειώσει το κάπνισμα για οικονομικούς λόγους,αλλά διαθέτουμε και τσιγάρα που δεν είχαν υψηλό περιθώριο κέρδους» λέει η κυρία Ελένη Χαιρέτη, πρόεδρος των Περιπτερούχων και Καπνοπωλών του Νομού Ηρακλείου. «Εννοείται ότι ακόμη και ένα τσιγάρο να πουλήσουμε δίνουμε απόδειξη» συμπληρώνει, γιατί οι καιροί είναι πονηροί...

Και στην Κρήτη ο βασικός λόγος της συγκεκριμένης κίνησης έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση: «Ερχεται κόσμος που έχει μαζέψει με τα χίλια ζόρια κέρματαγια να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα, αλλά του λείπουν 10 λεπτά.Φυσικά θα του το δώσω,εκείνος όμως δεν ξέρει ότι το προσδοκώμενο κέρδος μου από το πακέτο αυτό μπορεί να είναι μόλις 5 λεπτά» καταλήγει η κυρία Χαιρέτη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=344798&dt=23/07/2010#ixzz0uXCipAkY