Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Και τώρα τι γίνεται κύριε δήμαρχε..ποιός βγάζει τα κάστανα απο την φωτιά!!




  Από την στιγμή που η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τον σχεδιασμό της για την δημιουργία κέντρων παραμονής μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο,  οι τοπικές κοινωνίες των χώρων που επιλέχθηκαν έχουν αρχίσει να βράζουν με θυμό, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι οι γειτονιές τους θα μεταβληθούν σε επίκεντρα του μεταναστευτικού προβλήματος.
 
Ομως  απο την άλλη μεριά  
Ο περιφεριαρχης Αττικής
όταν απάντησε,
 καυτηρίασε και όσους αντιδρούν στο να δημιουργούνται υποδομές για τους μετανάστες: «Δεν γίνεται να λέμε εδώ είναι γειτονιά μου και αν τους φέρετε, θα γίνει χαμός», όταν «σε μία ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από το κέντρο ζουν 300.000 λαθρομετανάστες».
Επικαλέστηκε δε και όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο βράδυ, όταν 500 κάτοικοι στο Μοσχάτο διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια μιας ΜΚΟ (Ανοδος) που εμφανίστηκε να έχει νοικιάσει ξενοδοχείο για να φιλοξενήσει μετανάστες.
Ή οταν 
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων υποστηρίξει και  ενθαρρύνει τις 
προσπάθειες των Κρατών - Μελών της Ε.Ε. για την υποδοχή των προσφύγων και των 
εκτοπισθέντων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτής. (Τα Κράτη -Μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των εθνικών ενεργειών που τυγχάνουν στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων).Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Υπεύθυνη Αρχή Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων προκηρύσσει για το έτος 2010 δράσεις, στα πλαίσια των Ενεργειών των Προτεραιοτήτων 1 και 2 της Απόφασης της Επιτροπής 2007/815/ΕΚ, όπως αυτές έχουν εγκριθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2010 και στο Πολυετές Πρόγραμμα 2008-2013 της Ελλάδας.
ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,
ΟΡΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 

ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΣΥΛΟΥ
Δράσεις:
Α.1. Αύξηση χωρητικότητας και αναβάθμιση υπηρεσιών φιλοξενίας για αιτούντες
άσυλο.
Α.3. Υπηρεσίες παροχής νομικής υποστήριξης και βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και σε
άτομα που απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.
Α.4. Κοινωνική μέριμνα, παροχή υπηρεσιών υγείας, ψυχολογική βοήθεια και σχετικές
συμβουλευτικές υπηρεσίες με έμφαση στις ευάλωτες περιπτώσεις της ομάδας στόχου.
Α.5. Παροχή πληροφόρησης σε τοπικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της
αύξησης της ευαισθητοποίησης και της θετικής επιρροής στην κοινή γνώμη καθώς και
ειδική εκπαίδευση προσωπικού των τοπικών αρχών και οργανισμών που θα έρθουν σε
επαφή με την ομάδα στόχου κατά τη διαδικασία υποδοχής.
Α.7. Υπηρεσίες διερμηνείας / μετάφρασης στις αρμόδιες Αρχές Ασύλου.

Η οταν 
η επιστημονική υπεύθυνος, στην Αγιάσο, συντονίστρια του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων και κοινωνική ανθρωπολόγος κυρία Κατερίνα Μαλιωτάκη λέει 

Το κτίριο που παλαιότερα λειτουργούσε ως σανατόριο φιλοξενεί σήμερα 46 νεαρούς Αφγανούς, ο μικρότερος εκ των οποίων είναι 13 ετών. Οι συνθήκες διαβίωσης στον ξενώνα είναι πρωτόγνωρες για τους περισσότερους από τους διαμένοντες εκεί, οι οποίοι πέρασαν διά πυρός και σιδήρου ώσπου να φθάσουν στη χώρα μας. «Οταν έγιναν γνωστές οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Παγανής,ελήφθησαν πρωτοβουλίες στις οποίες μετείχαν ΜΚΟ και απλοί πολίτες, προκειμένου τουλάχιστον οι ανήλικοι να έχουν μια καλύτερη μοίρα» 

Η οταν 
Η δράση τώρα(δημοτική κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου) λέει ....Άμεσα να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών διασκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό και προδιαγραφές με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής .Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Κέντρα πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών, που είτε είναι άστεγοι, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας. Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.Για το Δήμο μας:
Είμαστε αντίθετοι με την μετατροπή ενός συνοικιακού ξενοδοχείου σε ξενώνα μεταναστών χωρίς μελέτη και σχέδιο, που απλώς θα μεταφέρει το πρόβλημα από την μια γειτονιά στην άλλη. Ξενώνες πρέπει να υπάρξουν  διασκορπισμένοι με χωροταξική μελέτη σε όλο το λεκανοπέδιο με προϋποθέσεις και προδιαγραφές τέτοιες που  να αποφεύγεται η δημιουργία νέων γκέτο.  


Η οταν ο καλλικράτης αναφέρει
(Άρθρο 78 Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών)

Σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξης μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
Έργο των συμβουλίων ένταξης μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Η  οταν και  εσείς κύριε δήμαρχε λέτε 
Είμαι σίγουρος για τα δημοκρατικά και αλληλέγγυα συναισθήματα της πόλης προς τους
συνανθρώπους μας. Το πρόβλημα της λύσης του μεταναστευτικού δεν μπορεί να μετατοπίζεται από το κέντρο της Αθήνας σε περιφερειακούς Δήμους και μάλιστα χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Η επιλογή του χώρου φιλοξενίας θα πρέπει να γίνεται με μελέτη, βάσει συγκεκριμένων δεδομένων και κριτηρίων και με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής.

ΕΡΩΤΩ ΜΗΠΩΣ Ο ''ΦΟΙΒΟΣ" ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ "ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ" ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου