Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η Μεγάλη Κυρία είναι εδώ!

Η ΑΕΚ ξαναγυρίζει μετά από 9 χρόνια στους τίτλους κερδίζοντας 3-0 τον Ατρόμητο εν μέσω επεισοδίων και λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων!
Η ΑΕΚ ήταν το φαβορί, είχε τον κόσμο με το μέρος της αλλά ένας τελικός είναι πάντα τελικός, οπότε δεν προκάλεσε και έκπληξη το γεγονός ότι στα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες έδειχναν νευρικές και έκαναν εύκολα το λάθος. Η Ένωση ήθελε να πάρει τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου και να κάνει το παιχνίδι της, ενώ ο Ατρόμητος από την πλευρά του έδειχνε -όπως ήταν φυσικό- να έχει περισσότερο το μυαλό του στο να αμυνθεί σωστά και από εκεί και πέρα να βρει τις προύποθέσεις για να βγει μπροστά, κυρίως με τον Καμαρά. Από δικές του ενέργειες, άλλωστε, έκανε ό,τι έκανε μπροστά η ομάδα του Γιώργου Δώνη. 

Το ματς ήταν μοιρασμένο, με τους Κιτρινόμαυρους πάντως σιγά-σιγά να πατάνε καλύτερα και να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Γεωργέας ανέβαινε συνεχώς από το δεξί άκρο αλλά οι σέντρες του δεν περνούσαν και γενικά η μπάλα δεν έφτανε εύκολα στους Σκόκο και Μπλάνκο. Στο 28ο λεπτό, όμως, η ΑΕΚ τη βρήκε τη λύση, με τον Σκόκο να σεντράρει και τον Λυμπερόπουλο -που μάλλον είχε εκτεθειμένο το... ένα πόδι- να ανοίγει το σκορ με κεφαλιά εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών!

περισσότερα http://www.gazzetta.gr/

«΄Ηταν μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης»

Συλλυπητήρια Παπανδρέου για το θάνατο Σάντα

Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Λάκη Σάντα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Σε δήλωση που έκανε, χαρακτήρισε τον Λάκη Σάντα ως μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

«Δεν ήταν μόνο η γενναία ενέργειά του μαζί με τον Μανώλη Γλέζο απέναντι σε ό,τι συμβόλιζε τότε τον φασισμό, τη σβάστικα και το "χτύπημα" στην καρδιά του ναζισμού, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για Ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν μόνο οι αγώνες του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν και οι αγώνες του για την δημοκρατία, την αριστερά και την αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα η σεμνότητά του και το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που χαρακτήρισαν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

Με τις αρχές του, με τους αγώνες του, με τη στάση του, μας έδειξε έναν δρόμο που αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας. Θα τον τιμούμε πάντα. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».


http://www.newsbeast.gr/

Τα μέλη της ομάδας για το Λονδίνο

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την προολυμπιακή ομάδα στίβου για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 2012, η οποία αποτελείται από 54 αθλητές και αθλήτριες. Όσοι επιλέχθηκαν εκπληρώνουν τα κριτήρια ένταξης ή διεκδικούν την πρόκριση (οι τελευταίοι 19 της λίστας δεν έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αθλητών της ομάδας μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις επιτυχίες που θα έχουν όσοι και όσες δεν βρίσκονται στη λίστα της προολυμπιακής ομάδας.

Αναλυτικά η λίστα:
1.Αθανασία Πέρα (τριπλούν)
2.Περικλής Ιακωβάκης (400μ εμπόδια)
3.Νικολέτα Κυριακοπούλου (επί κοντώ)
4.Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)
5.Στυλιανή Παπαδοπούλου (σφυροβολία)
6.Παρασκευή Παπαχρήστου (τριπλούν)
7.Αντωνία Στεργίου (ύψος)
8.Κώστας Δουβαλίδης (110μ εμπόδια)
9.Λούης Τσάτουμας (μήκος)
10.Αντώνης Μάστορας (ύψος)
11.Κώστας Μπανιώτης (ύψος)
12.Ανδριάνα Παπαδοπούλου (σφυροβολία)
13.Σπύρος Λεμπέσης (ακόντιο)
14.Δημήτρης Πατσουκάκης (επί κοντώ)
15.Γεωργία Κοκλώνη (100μ)
16.Μαρία Γάτου (4χ100μ)
17.Αγνή Δερβένη (4χ100μ)
18.Ανδριάνα Φέρρα (4χ100μ)
19.Ελένη Φιλάνδρα (800μ)
20.Βοϊσάββα Λίκα (ακόντιο)
21.Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)
22.Αγγελος Αγγελάκης (100μ)
23.Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (20χλμ βάδην)
24.Λυκούργος Τσάκωνας (200μ)
25.Πέτρος Κυριακίδης (4χ100μ)
26.Δημήτρης Γράβαλος (4χ400μ)
27.Παντελής Μελαχροινούδης (4χ400μ)
28.Τηλέμαχος Ρούτας (4χ400μ)
29.Ανδρέας Τσούκαλης (δέκαθλο)
30.Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ)
31.Γιώργος Γερομαρκάκης (σφαίρα)
32.Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (σφύρα)
33.Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν)
34.Δημήτρης Χονδροκούκης (ύψος)
35.Φλώρα Ρεντούμη (100μ εμπόδια)
36.Μαρία Πάνου (1.500μ)
37.Ευαγγελία Ξυνού (20χλμ βάδην)
38.Ειρήνη Κοκκιναρίου (3.000μ στιπλ)
39.Χριστίνα Χατζή (400μ εμπόδια)
40.Δωροθέα Καλπακίδου (δίσκος)
41.Μάγδα Γαζέα (Μαραθώνιος)
42.Μάγδα Καρίμαλη (Μαραθώνιος)
43.Κωνσταντίνα Κεφαλά (Μαραθώνιος)
44.Ελένη Καφούρου (μήκος)
45.Ειρήνη Τερζόγλου (σφαίρα)
46.Νίκη Πανέττα (τριπλούν)
47.Δήμος Μαγγίνας (10.000μ)
48.Ανδρέας Δημητράκης (1.500μ)
49.Θόδωρος Αναγνώστου (3.000μ στιπλ)
50.Κώστας Στεφανόπουλος (50 χλμ βάδην)
51.Κώστας Νακόπουλος (800μ)
52.Σπύρος Αραμπατζής (δίσκος)
53.Μιχάλης Παρμάκης (Μαραθώνιος)
54.Σταμάτης Παπαντωνίου (σφύρα)

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=301751&cid=10

Ά ΕΣΚΑΝΑ-26η Αγωνιστική -Ελευθερία Μοσχάτου-Προδευτική...21:30 την Δευτέρα 2/5/11 στο κλειστό γήπεδο Μοσχάτου


Κρίση, κρίση και επιστροφή...στη φύση

Χιλιάδες νέοι επενδύουν επαγγελματικά σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία

Η μεγάλη πορεία των νέων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν πίσω στην επαρχία και τις αγροτικές καλλιέργειες, γνωρίζει πλέον μαζικές διαστάσεις, καθώς η ανεργία, η διαβίωση ανάμεσα στο τσιμέντο και η ακρίβεια, δεν τους αφήνον πολλά περιθώρια.

Η «άφιξή» τους είχε αρχικά τον χαρακτήρα μεμονωμένου φαινομένου, αλλά στη συνέχεια αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμη κι αυτούς τους υπέρμαχους της επιστροφής στο χωριό.

Άφησαν γραφεία, εταιρείες και επιχειρήσεις, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους και με μόνα εφόδια μεταπτυχιακούς τίτλους και το internet, στράφηκαν σε παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Realnews, οι πρώτες ενδείξεις για εσωτερική μετανάστευση εμφανίστηκαν το 2008, ενώ το 2009 η τάση ήταν συνεχώς ανοδική. Μάλιστα το 2010 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 8%, που σημαίνει πως 60.000 νέοι εντάχθηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του 2011, κάνουν λόγο για αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.

Έτσι ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια.


http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/162599/krisi-krisi-kai-epistrofisti-fusi/

“Έφυγε’’ ο Λάκης Σάντας

"Έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Σάντας, ο ήρωας που πριν 70 χρόνια μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασε τη ναζιστική σημαία των γερμανών κατακτητών από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα.
 

http://www.gossip-tv.gr/

Κορυφαία στιγμή στην ιστορική διαδρομή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας υπήρξε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο του ταξιδιού των χορευτικών, στην όμορφη Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, περίπου 50 χορευτές του Συλλόγου, συνοδευόμενοι  από μέλη του Π.Σ. βρίσκονται από  τις 26 Απριλίου εκεί που χτυπά η  «καρδιά» του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένοι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ΠΑΣΧΑ 2011 που διοργάνωσε το "Ζωγράφειο".
Χθες Πέμπτη, η αχαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε  τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο  κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχτηκε τους χορευτές και τα μέλη του Π.Σ. με ιδιαίτερη  αγάπη και θέρμη, ενώ έγινε  ανταλλαγή αναμνηστικών. Εκεί επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ναό του Αγ. Γεωργίου, την Κλειστή Πύλη, το χώρο μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που θα συνοδεύει την αχαϊκή αποστολή.
Η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα το πρωί της περασμένης Τρίτης. Το απόγευμα έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η ξενάγηση της αποστολής, με πρώτο σταθμό φυσικά, την Αγιά Σοφιά, ένα από τα πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία όλων των εποχών, στο μνημείο του Γένους, αλλά και το «βάθρο» της Ορθοδοξίας.
Ακόμη, επισκέφθηκαν την Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα , την Παναγία των Βλαχερνών  όπου εψάλη για πρώτη φορά ο  Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ. και  τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά που σώζονται στους έσω  και έξω νάρθηκες. Περπάτησαν στη Λεωφόρο του Πέρα (Ιστικλαλ) και θαύμασαν τα παλιά ελληνικά σπίτια, τη Ζωγράφειο Σχολή, το ελληνικό προξενείο.  Ακόμη βρέθηκαν στα θερινά Ανάκτορα των τελευταίων Σουλτάνων το φημισμένο Ντολμά Μπαχτσέ και το χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο και επισκέφθηκαν το περίφημο Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, πιο γνωστό σαν Γαλάζιο Τζαμί.
Η ημέρα έκλεισε  με την επίσκεψη στο «Ζωγράφειο». Εκεί την αποστολή υποδέχτηκε ο διευθυντής Ιωάννης Δερμιτζιώγλου, ο οποίος και ξενάγησε τους Αχαιούς στο  χώρο της σχολής. Τους παρουσίασε την  ιστορία και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες τους που στόχο έχουν να διατηρήσουν το ελληνικό στοιχείο στην πόλη
ΑΠΟΨΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η επίσκεψη της  αχαϊκής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη κορυφώνεται απόψε (Πέμπτη) με τη συμμετοχή  τους στη μεγάλη πασχαλινή εκδήλωση, στο «Ζωγράφειο». Εκεί τρία χορευτικά, το λαϊκό, το νησιώτικο και το Πελοποννησιακό θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα.
Η αποστολή θα επιστρέψει στην Πάτρα την Πρωτομαγιά

http://www.pankalavritinos.com/

Μια γιαγιά έβαλε τα… γυαλιά στους απατεώνες!

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Αγρίνιο αποδείχθηκε πιο… ξύπνια από τους δυο καλοντυμένους απατεώνες που προσπάθησαν να της αρπάξουν τις οικονομίες της παριστάνοντας τους υπαλλήλους της Εφορίας, στην οποία τάχα χρωστούσε το παιδί της!

Η γριούλα δεν… τσίμπησε το δόλωμα που της έριξαν απειλώντας δήθεν με κατάσχεση το σπίτι αν δεν τους έδινε τα 500 ευρώ της «οφειλής», αλλά δεν έμεινε εκεί. Συγκράτησε τον αριθμό της πολυτελούς Mercedes με την οποία έφυγαν οι
άγνωστοι και τον έδωσε στην Αστυνομία που τους αναζητά!

περισσότερα http://sarotiko.blogspot.com/

Δώνης: Θα ξεπεράσουμε τα όριά μας

Ο προπονητής του Ατρομήτου Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου μία ημέρα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ υποσχέθηκε ότι οι παίκτες του θα ξεπεράσουν τα όρια τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι, με στόχο να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου. 
Ο Έλληνας προπονητής εξέφρασε την εμπιστοσύνη που τρέφει προς τους παίκτες του και ευχήθηκε να δείξει η ομάδα του τη φιλοσοφία της, η οποία ενδέχεται να φέρει και το Κύπελλο: «Ξέρουμε τις δυσκολίες του παιχνιδιού, σεβόμαστε τον αντίπαλό μας που είναι μια μεγάλη ομάδα όμως οι ποδοσφαιριστές μου ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και θα διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα που έχουμε. Μπορώ να πω ότι θα ξεπεράσουμε και τα όρια μας, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε σε ένα ακόμα παιχνίδι τη φιλοσοφία μας και να δείξουμε την ποιότητά μας για να γείρουμε την πλάστιγγα υπέρ μας».
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι έχει σημασία για τους παίκτες του Ατρομήτου να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ενώ για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της ομάδας του, που δεν είναι να περιμένει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο: «Χτίσαμε μια ομάδα με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία εδώ και δύο χρόνια και δεν αλλάζει έτσι εύκολα αυτό. Θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θα... χτυπήσουμε κανονικά το παιχνίδι».
 
Επίσης, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχουν ορισμένοι παίκτες του Ατρομήτου και στο γεγονός ότι η ομάδα του σε συνθήκες πίεσης έχει ανταπεξέλθει πολύ καλά ως τώρα: «Μπορώ να θυμηθώ το παιχνίδι της Τούμπας που ήμασταν στις θέσεις του υποβιβασμού και πήραμε τη νίκη με καλή εμφάνιση και μας χειροκρότησαν. Για όλους μας, είναι απόλαυση το γεμάτο γήπεδο. Είναι το μοναδικό κομμάτι που δε φοβάμαι. Ατομικά έχουμε πολλή εμπειρία. Ο Σαγκανόφσκι, ο Μπαζίνσκι, ο Καμαρά, ο Σφακιανάκης, ο Νεμπεγλέρας, έχουν μεγάλη εμπειρία και βοηθούν και τους νεαρούς μαζί με εμένα».
 
Για το αποτυχημένο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ο Γιώργος Δώνης τόνισε ότι τελικά του έκανε καλό: «Την αποτυχία μου όμως στην ΑΕΚ την έχω αξιολογήσει πολύ καλά και μου έκανε πολύ καλό στην καριέρα μου και κατάφερα να δω και τα δικά μου λάθη και να μάθω στην πίεση της μεγάλης ομάδας. Κομπλεξικός δεν είμαι. Σέβομαι την ομάδα που μου έδωσε δουλειά και χρήματα, δεν είμαι εκδικητικός και ξαναλέω ότι το κίνητρό μου για αύριο είναι οι φιλοδοξίες μου και όχι ο αντίπαλος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει υγιή την ΑΕΚ να μπορεί να μας εκπροσωπεί επάξια και στην Ευρώπη».
 
Τέλος, χαρακτήρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου με τη Λάρισα και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, ενώ για την επόμενη σεζόν ευχήθηκε ο Ατρόμητος να έχει 5 νέους ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα του, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο Δώνης παραμείνει στην ομάδα. «Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι ο Ατρόμητος θα τα δώσει όλα για να κάνει χαρούμενο τον κόσμο του», κατέληξε.
 
Νεμπεγλέρας: Είναι μεγάλη η ευκαιρία
 
Ο αρχηγός του Ατρομήτου Κώστας Νεμπεγλέρας χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα τη σημαντικότερη στην ιστορία του Ατρομήτου και ευχήθηκε η ομάδα του να φανεί αντάξια ενός τέτοιου αγώνα: «Θέλουμε να φανούμε αντάξιοι του αγώνα και να καταφέρουμε να φέρουμε το Κύπελλο στο Περιστέρι. Δουλέψαμε πολύ καλά όλο αυτό το διάστημα για να είμαστε έτοιμοι για τις συνθήκες αυτού του αγώνα. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να τα καταφέρουμε».
 
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι για ορισμένους παίκτες του Ατρομήτου, που είναι σε αρκετά προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρουν κάποιο Κύπελλο: «Είναι μια ευκαιρία για εμάς να κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο. Θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε γιατί δεν έχουμε κάθε χρόνο τέτοιες ευκαιρίες».
  
http://www.enet.gr/

Στο κέντρο της Μελβούρνης Δυο εκατ. δολάρια για την ανέγερση ελληνικού πύργου

Προχωρούν τα σχέδια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την ανέγερση ελληνικού πολυώροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τεντ Μπάιλιου, ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση του πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης με δύο εκατομμύρια δολάρια.


Σε εκδήλωση στο κοινοτικό κτίριο, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νικόλαος Κότσιρας, η Γενική Πρόξενος Ελένη Λιανίδου, στελέχη ομογενειακών φορέων και ομογενείς επιχειρηματίες, ο κ. Μπάιλιου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τιμά την προεκλογική υπόσχεσή της με την εγγραφή 2 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό έναντι του κόστους κατασκευής και εξοπλισμού του κοινοτικού κέντρου.


"Το κτίριο, που θα ανεγερθεί στην ελληνική "καρδιά" της Μελβούρνης, θα αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων και μη, που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, το νέο κοινοτικό κέντρο θα αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της λειτουργικότητας του πολυπολιτισμού στην πολιτεία μας, που είναι, κατά κοινή ομολογία, το πολυπολιτισμικό κέντρο της Αυστραλίας", είπε ο κ. Μπέιλιου.


To κόστος κατασκευής του νέου κοινοτικού κέντρου υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή θα αρχίσει τους προσεχείς έξι μήνες και θα ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του 2013.


Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε ότι το νέο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 13 ορόφων, από τους οποίους η Κοινότητα θα κρατήσει τέσσερις για τις ανάγκες της και τις ανάγκες της ορογένειας και οι άλλοι εννιά θα ενοικιάζονται.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.protothema.gr/

Εκδηλώσεις στην πλατεία Κοτζιά .Με ένα «χαλί» λουλουδιών 50 τ.μ. υποδέχεται τον Μάη ο Δήμος Αθηναίων

Με ένα μαγιάτικο στεφάνι, ένα ανθικό μωσαϊκό 50 τ.μ. αποτελούμενο από επτά χιλιάδες φυτά, που στήθηκε με την ευγενή προσφορά του αγροτικού συνεταιρισμού φυτωριούχων Αττικής στην πλατεία Κοτζιά, υποδέχεται φέτος τον Μάιο ο Δήμος Αθηναίων.

Σε μια δύσκολη σε όλα τα επίπεδα εποχή, ο Δήμος φιλοδοξεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στέλνοντας μέσω των λουλουδιών το μήνυμα «Δώστε μέλλον στα όνειρά μας».


Τα άνθη του ιδιαίτερου αυτού στεφανιού θα μεταφυτευθούν στις πλατείες των δημοτικών διαμερισμάτων.


Ακολούθως το διάστημα από τις 22 Μαΐου 2011 έως τις 5 Ιουνίου 2011, στον χώρο της πλατείας Κοτζιά, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη έκθεση λουλουδιών. Θα εκτεθεί μεγάλη ποικιλία φυτών, ενώ γεωπόνοι και φυτοπαραγωγοί θα ενημερώνουν για θέματα πρασίνου και καλλιεργειών.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

William και Catherine: Φιλήθηκαν εις διπλούν!



Η στιγμή που περίμεναν όλοι τελικά εκπλήρωσε τις προσδοκίες! Το νεόνυμφο ζευγάρι βγήκε στο μπαλκόνι των ανακτόρων για να χαιρετίσει τον κόσμο και έδωσε το πρώτο του φιλί!

Ήταν κάπως αμήχανο και βιαστικό όμως, έτσι ο πρίγκιπας έδωσε και δεύτερο στην αγαπημένη του με πολύ περισσότερο πάθος. 



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=301424&cid=11
 

Έρευνα: «Οι Έλληνες πρωταθλητές στις καταχρήσεις»

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες άντρες σε ποσοστό 77,5%. Δεύτερη στην κατάταξη μετά την Ελλάδα έρχεται η Μάλτα με 73,3% και η Τρίτη η Βρετανία με 67,8%.

Οι επιστήμονες συγκεντρώνοντας στοιχεία που έχουν να κάνουν με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό ,καρκίνο και διαβήτη σε άτομα άνω των 15 ετών, διαπίστωσαν ότι παράλληλα με την αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων, η ελλιπής φυσική άσκηση έχει ως αποτέλεσμα 3,2 εκατ. περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.


Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα το 42,6% των Ελλήνων αντρών έχει προβλήματα αρτηριακής πίεσης και το 59% είναι μανιώδεις καπνιστές.


Όπως σημειώνουν οι ειδικοί οι πολιτικές ηγεσίες τις οποίες και αφορά άμεσα το θέμα, επιτρέπουν στις βιομηχανίες να κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούν το χειρότερο είδος λίπους και με περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεγαλύτερη από 80%.


Πηγή:grradar

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=301544&cid=15

«Αγκάλιασε» τον τίτλο ο Ολυμπιακός

Μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος βρίσκεται ο Ολυμπιακός, καθώς η ομάδα του Καλματζίδη επιβλήθηκε και πάλι του Ηρακλή στη Μίκρα, αυτή τη φορά με 3-0 σετ.
Οι «ερυθρόλευκοι» με τη σημερινή επικράτησή τους έκαναν το 2-0 στη σειρά των τελικών της Α1 βόλεϊ των Ανδρών και με νίκη τη Δευτέρα (2/5) στο κλειστό του Ρέντη θα στεφθούν πρωταθλητές.
Τα σετ: 17-25, 23-25, 33-35


http://www.zougla.gr/

Νικοπολίδης: «Ο κόσμος ξέρει να σέβεται και να τιμά»

Στην αναγνώριση του κόσμου προς το πρόσωπό του στάθηκε ο Αντώνης Νικοπολίδης, κατά τη βράβευσή του ως πολυτιμότερου παίκτη της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ο Έλληνας πορτιέρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καλές, αλλά και τις κακές στιγμές της πολύχρονης καριέρας του.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ήταν σαν μια τιμητική ψήφος του κόσμου προς το πρόσωπό μου. Αυτό αποδεικνύει ότι ο φίλαθλος κόσμος ξέρει να σέβεται και να τιμά, ανεξάρτητα με το ποια φανέλα έχει φορέσει ένας ποδοσφαιριστής».


Αναφερόμενος στο τι σκέφτεται να κάνει από εδώ και πέρα, πρόσθεσε: «
Να κάνεις αυτό που αγαπάς είναι δύσκολο. Θα βρω κάτι, έχω κάτι στο μυαλό μου, να κάνω και να νιώσω πάλι 20χρονος. Η προπονητική με απασχολεί, έχω δρομολογήσει κάποια πράγματα. Το καλοκαίρι θα ξεκουραστώ και μετά θα δουλέψω πάνω σε αυτό».

Για την μεταγραφή του από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό: «
Ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή στην καριέρα μου. Η πιο όμορφη ήταν η σεζόν 2004-05. Την περίοδο εκείνη πήρα το νταμπλ με τον Ολυμπιακό, ενώ ήρθε και η κατάκτηση του Euro και πιστεύω ότι να πετυχαίνεις κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό και ήταν απάντηση σε όσους έλεγαν πράγματα για την καριέρα μου».

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του, απάντησε: «
Ήταν όταν πήγα στου Ρέντη για πρώτη φορά. Είχα μεγαλώσει και ζήσει με τον Ολυμπιακό να είναι ο βασικός αντίπαλος και όταν ξεκίνησα να κάνω την πρώτη μου προπόνηση, κατέβηκα το ποτάμι και ήμουν σαν χαμένος».

Για τα παιδιά και τον αθλητισμό, υπογράμμισε: «
Φυσικά και τα προτρέπω να ασχοληθούν. Όχι μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά και με το μπάσκετ και όλα τα άλλα αθλήματα. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος να γυμνάζεσαι και να εκτονώνεσαι».

Νίκο Μάρκου

http://64.19.142.13/www.sport-fm.gr/resrc/images/layout/general/logo-230x45__v2.png

Ο πρωθυπουργός για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

Συνάντηση εργασίας στο γυάλινο κτίριο του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου

Συνάντηση εργασίας στο γυάλινο κτίριο του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, θα έχει σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σήμερα το απόγευμα στις 3 ο Γιώργος Παπανδρέου, με αντικείμενο τις τοπικές δράσεις και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την άθληση στην Αττική.

Στην συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς υπουργείων, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός καθώς και εκπρόσωποι φορέων και ειδικοί στα ζητήματα αυτά.

Στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας θα συζητηθούν ο ρόλος του πολίτη, της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την άθληση καθώς και οι συνέργειες πολιτών και Πολιτείας για την υποστήριξη συλλογικών πρωτοβουλιών και επίλυσης των υπαρχόντων προβλημάτων και εμποδίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση εργασίας θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ και δεν θα υπάρχει φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη.


http://www.newsbeast.gr/

Πλενόµασταν µε κουβάδες για να φύγει η µουντζούρα »

 
 ΣΥΝΈΝΤΈΥΞΗ: , Κώστας Κοφινάς , » 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΈΣ: , Κώστας Κοµίνης 

Ηλίας Ρωσσίδης. Ενας ζωντανός θρύλος του Θρύλου! Μια οµάδα αγάπησε, τον Ολυµπιακό. Και εκεί αγωνίστηκε επί 15 συναπτά χρόνια.

Ο
Ρωσσίδης, µε το µουστάκι σήµα κατατεθέν, µια φιγούρα διαχρονική, µας ταξιδεύει από το ένδοξο χθες στο σήµερα.Βαδίζοντας όχι ακριβώς πάνω στον χρόνο, αλλά στις γέφυρες του Κηφισού που ενώνουν το Μοσχάτο µε το Νέο Φάληρο. Τους δύο τόπους που µυρίζουν Ρωσσίδη, όπως κάποτε µύριζαν λουλούδια και ευωδιές µιας αλλοτινής εποχής.

«Εµενα δίπλα στο ποτάµι, στον Κηφισό. Αλλά άκουγα δυνατά τις φωνές, τις ιαχές των οπαδών του Ολυµπιακού από το γειτονικό “Καραϊσκάκη”. Οπότε µια µέρα αποφάσισα να πάω στο γήπεδο. Να δω µε ταµάτια µου τι γίνεται εκεί», εξιστορεί την προσωπική του ιστορία και διαδροµή ο Ρωσσίδης.

«Μάλιστα, την ηµέρα που πήγα γινόταν προπόνηση. Κάθησα να τη δω. Ηταν,αν δεν κάνω λάθος, το 1946. Τότευπήρξε ένας τραυµατισµός, µε είδεο Τάκης ο Κτενάς, ο φροντιστής της τρίτης οµάδας του Ολυµπιακού, και µου είπε “µπες µέσα, µικρέ, και κάτσε στο τέρµα”. Το έκανα, πήρα τη θέση του τερµατοφύλακα για να κάνουν σουτ οι µεγάλοι παίκτες, ο Βάζος, ο Χατζησταυρίδης, οΣυµεωνίδης. Με έβλεπε λοιπόν ο Κτενάς πώς απέκρουα την µπάλα, πώς χρησιµοποιούσα τοπόδι και είπε: “Την Κυριακή έλα, παίζεις!” Εγώ άλλο που δεν ήθελα. Αγωνίστηκα στη δεύτερη οµάδα του Ολυµπιακού όπως µου είχαν πει – και µάλιστα µε ξένο δελτίο! Γιατί από την Παρασκευή µέχρι την Κυριακή ήταν αδύνατο να βγει δελτίο κανονικό. Το µατς όµως ήταν κρίσιµο, νικήσαµε 7-0 τον Ατρόµητο Πειραιά και πήραµε τον τίτλοτου πρωταθλητή στις β’ οµάδες».

Ο Ηλίας Ρωσσίδης αγωνίστηκε στον Ολυµπιακό µέχρι το 61’. Σάρωσε τους τίτλουςµαζί µε τους άλλους παικταράδες της δεκαετίας του ‘50. Τότεέγινε ο Ολυµπιακός Θρύλος, τότε ο Ολυµπιακός ήταν οµαδάρα ολκής και δηµιούργησε µύθο!

«Πριν από τον Ολυµπιακό αγωνίστηκα µόνο σε τοπικέςοµάδες. Στην ΕλευθερίαΜοσχάτου. Ή στον Ολυµπιακό Παραγκών, οµάδα πουείχε έδρα πίσω από τη γέφυρα του Νέου Φαλήρου.

Τώρα ο Ρωσσίδης, από τους µεγαλύτερους δεξιούς µπακ στην ιστορία των Κόκκινων, δίνει το «παρών» κάθε Μεγάλη Παρασκευή στα µατς των Βραδύπορων (Ολυµπιακός) µε τους Ταλαίπωρους (Προοδευτική). Σπάει κάθε ρεκόρ. Εστω και στα 84 χρόνια του, παραµένει ένα διψασµένο παιδί, ένα άτοµο εξαρτηµένο από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισµό. «Στην εποχή µας όλα ήταν ερασιτεχνικά. Οι παίκτες αγωνίζονταν για το “εγώ” και τη φανέλα.Κέρδιζαν την αγάπη του κόσµου.Εγώ τότε πήγαινα µε τα πόδια από το σπίτι µου για το “Καραϊσκάκη». Ήταν κάτι σαν ζέσταµα.Αλλά έκανα και στίβο. Οποτε είχα ευκαιρία ανέβαινα στον Ορχοµενό όπου διεξάγονταν αγώνες στίβου. Ετρεχα 100µ., 200µ.και 400µ. σε µία µέρα»!

Και φυσικά δενξεχνά ότι «...

το “Καραϊσκάκη” τότε αντί για χορτάρι είχε καρβουνίδι! Αυτός ήταν ο αγωνιστικός χώρος. Θέλοντας και µη, όλοι οιπαίκτες γινόµασταν µαύροι! Μετά, όταν τελείωνε ο αγώνας, πιάναµε τους κουβάδες και τους ρίχναµε ο ένας στον άλλον! Για να φύγει η µαυρίλα! Μέχρι να πάµε σπίτι για ένα κανονικό µπάνιο!

Ούτε ζεστό νερό δεν υπήρχε.

Αξέχαστες εποχές,χωρίς τις σηµερινές ανέσεις». 

«ΠΑΙΖΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟGuillemotright
Οσο δέθηκε µε την µπάλα άλλο τόσο αγάπησε τον Κηφισό ο Ηλίας Ρωσσίδης. «Παίζαµε ποδόσφαιρο µέσα στο ποτάµι! Το νερό έτρεχε στις άκρες και εµείς παίζαµε στον υπόλοιπο χώρο γιατί το χώµα µας βοηθούσε. Ο Κηφισός ήταν ξεροπόταµος», θυµάται µε νοσταλγία.
ΠΛΗΜΜΥΡΑ
Ο Κηφισός είναι ο ποταµός των αναµνήσεων και των παρατράγουδων για τον Ηλία Ρωσσίδη. «Τα γεφύρια του ήταν χαµηλά. Ο Κοτζιάς, δήµαρχος της Αθήνας, τη δεκαετία του ‘30 νοµίζω κατέβηκε στην περιοχή και τα έκανε πιο ψηλά ώστε να µη χτυπά το νερό! Γιατί σε µια πληµµύρα είχα ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού µου για να σωθώ»

Η ∆ΕΗ και τα ιαµατικά λουτρά
Ο ΗΛΙΑΣ ΡΩΣΣΙ∆ΗΣ πήρε σύνταξη από τη ∆ΕΗ και το αναφέρουµεαυτό γιατί έχει τη σηµασία του.
Το παλιό εργοστάσιο είναι κοντά στα 100 µέτρα από το πατρικό του. ∆ίπλα στις γραµµές του ηλεκτρικού σιδηροδρόµου.
«Μπήκα εκεί και σώθηκα!
Πήρα και σύνταξη.Τότε λεγόταν ΗΕΑΠ, τώρα ονοµάζεται ∆ΕΗ. Ολοι οι διεθνείς συνήθως πιάναµε δουλειά στην εταιρεία. Μας έβαζαν οι αρµόδιοι και πηγαίναµε για αγώνες ώστε να τη διαφηµίζουµε», θυµάται ο παλαίµαχος άσος.
Μάλιστα, υφίσταται και άλλο στόρι που δεν ξεχνά ο Ρωσσίδης:«Από το εργοστάσιο, από τα κιούγκια έβγαινε νερό που κατέληγε στον Κηφισό.
Ηταν ιαµατικό! Ερχονταν πολλοί και έκανανµπάνιο στο ποτάµι. Σαν θερµά λουτρά!».
Ασφαλώς, τα ερυθρόλευκα χρώµατα κυριαρχούν στο σπίτι του παλαίµαχου άσου που κοσµείται από τα λάβαρα και τρόπαια µιας ζωής στους αγωνιστικούς χώρους.
Οπως και η σηµαίατου Ολυµπιακού που κυµατίζει περήφανη στην ταράτσα
του σπιτιού του. 

http://www.tanea.gr/

H Ομάδα Blitz παρουσιάζει τον Γαλαξία της στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης- Performance "ΓΑΛΑΞΙΑΣ" από την ομάδα BLITZ Από 29/4 έως 29/5 Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 20:30.


Αθήνα, 27 Απριλίου 2011

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ είναι μια 4-ωρη περφόρμανς της ομάδας blitz που δημιουργήθηκε για το Low Budget Festival, το Δεκέμβρη του 2010. Μετά την επιτυχία που γνώρισε κατά τις 3 ημέρες που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ παρουσιάζεται ξανά στον ίδιο χώρο. Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ είναι μια τετράωρη παρέλαση ανθρώπων, πραγμάτων, ιδεών, αντικειμένων, κινημάτων, εκφράσεων και λέξεων που έχουν χαθεί.

Mια σειρά ανθρώπων. Μια εμμονική λίστα. Ένας κατάλογος με όλους αυτούς και όλα αυτά που χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Πρόσφατα ή πριν χρόνια ή ακόμη παλιότερα, πριν από αιώνες. Κινηματογραφιστές, τενόροι, βασιλείς, θεοί, φιλόσοφοι, ιδέες, αντικείμενα, δεκαετίες, λέξεις, σκηνοθέτες, ποιητές, εφευρέτες, αγρότες από την Θεσσαλία, μπαρ, συγκροτήματα, διαφημίσεις,  τραγουδιστές, οδοί, χωριά που εγκαταλείφθηκαν, κινήματα τέχνης, εραστές, ερωμένες, τραγούδια, μοντέλα αυτοκινήτων, μοντέλα μηχανών, δικηγόροι, γιατροί από τα Πατήσια ή την Καλαμαριά, φίλοι, φίλες, συγγραφείς, ζωγράφοι, στρατιώτες, αρχιτέκτονες, μαραγκοί, άγιοι, βιβλία, ήρωες βιβλίων, ήρωες από ταινίες, αυτοκράτορες, μάχες, μύθοι, ζώα, παλαιστές, συμμαθητές από την Πάτρα ή την Θεσσαλονίκη, Σταυροφόροι, συνθέτες, πιανίστες, βιολιστές, ψυχολόγοι, βιολονίστες, τσελίστες, αναρχικοί, κομμουνιστές, φασίστες, ναζιστές, σοσιαλιστές, δήμαρχοι, ιεροψάλτες,
 ηθοποιοί, κλόουν, serial killers, συνήθειες, ονόματα, σπίτια, τραγούδια ξανά, μουσικά όργανα, ιδεοληψίες, δεισιδαιμονίες, μυθικά τέρατα, έπη, χημικοί, βοτανολόγοι, βιολόγοι, χαρτογράφοι, γλύπτες, ποπ είδωλα, τηλεοπτικά κανάλια, νοικοκυρές, απατημένοι σύζυγοι, ποιητές ξανά, ποδοσφαιριστές, πυγμάχοι, ομάδες μπάσκετ, ντισκοτέκ, φίλοι ξανά, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, στρατηγοί, ιππότες, γεωλόγοι, ψυχαναλυτές, παίκτες του baseball.

Στη σκηνή 8 ηθοποιοί πίνουν μαζί με τους θεατές και θυμούνται ανθρώπους που πέθαναν, ιδέες που ξεχάστηκαν, αντικείμενα που έπεσαν σε αχρηστία ή που ξεπεράστηκαν από την εποχή, λέξεις και εκφράσεις που πλέον δεν χρησιμοποιεί κανείς. Μια αφήγηση που διασχίζει ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου είδους και του ανθρώπινου πνεύματος και μετακινείται εν ριπή οφθαλμού από τη συγκίνηση στη γελοιότητα, από το φτηνό στο σημαντικό, από το χυδαίο στο ποιητικό.

Η performance διαρκεί 4 ώρες. Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης για το κοινό είναι ελεύθερη. Επίσης, και καθώς δεν υπάρχει διάλειμμα, οι είσοδοι και οι έξοδοι των θεατών γίνονται κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός.
 
Όσο η αφήγηση συνεχίζεται, οι θεατές πηγαινοέρχονται, βγαίνουν να καπνίσουν ή να συζητήσουν. Όταν επιστρέφουν, η performance συνεχίζεται, σαν μια παράξενη γιορτή που πρέπει οπωσδήποτε να μην διακοπεί, μια κοινότητα -ηθοποιών και θεατών- που οφείλει να θυμηθεί μέχρι εξαντλήσεως προκειμένου να κατανοήσει τις μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε αυτό που ζούμε σήμερα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: ομάδα blitz -Γ. Βαλαής, Α. Παπούλια, Χ. Πασσαλής-Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Ηθοποιοί: Γιώργος Βαλαής, Άρης Αρμαγανίδης, Θάλεια Ιωαννίδου,
                  Ελένη Καραγιώργη, Ελίνα Λούκου, Μιχάλης Μαθιουδάκης,
                  Αγγελική Παπούλια, Νίκος Φλέσσας

Performance
ΓΑΛΑΞΙΑΣ από την ομάδα BLITZ
Από Παρασκευή 29 Απριλίου έως Κυριακή 29 Μαΐου 2011
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 20:30
Αίθουσα: Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
Διάρκεια: 240’
Εισιτήρια: 15€ Κανονικό,
                   10€ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων                             (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ΑμεΑ

*******

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς

Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00


Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
 Ως 3
ελculture.gr
clickatlife.gr
mediasoup.gr
camerastyloonline.wordpress.com
culturenow.gr
dancetheater.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Τρίτη άποψη. Ο Ασεµπίγιο στον Κηφισό.Ελληνικό: µητροπολιτικό πάρκο ή τράπεζα γης για την Αθήνα;

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ

Οταν η περιβαλλοντική πολιτική επενδύει τους ελάχιστους διαθέσιµους πόρους σε λάθος περιοχές, οι περιβαλλοντικά φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Το µητροπολιτικό πάρκο στον χώρο του πρώην αεροδροµίου Ελληνικού αποτελεί παράδειγµα δαπανηρής και περιβαλλοντικά άστοχης πολιτικής.

Θα γίνει εκτός Λεκανοπεδίου, σε αραιοδοµηµένη περιοχή µε πολύ πράσινο, δίπλα στον τεράστιο πνεύµονα της θάλασσας, την ώρα που τα περιβαλλοντικά προβλήµατα πυκνοδοµηµένων και υποβαθµισµένων συνοικιών πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση δεν τολµά να αξιοποιήσει εµπορικά παρά µόνο ένα µικρό µέρος του χώρου, µε χρήσεις τουρισµού και αναψυχής. Η φροντίδα για την καλαισθησία της επένδυσης έχει ανατεθεί στον καταλανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεµπίγιο. Από την άλλη πλευρά, υπό την πίεση τοπικών αρχόντων και «οικολογικά ευαίσθητων», υπόσχεται τη δηµιουργία ενός τεράστιου δαπανηρού πάρκου. Υπερακοντίζοντας σε λαϊκισµό, οι οικολογούντες απαιτούν να µη χυθεί «ούτε ένα κυβικό µέτρο τσιµέντου» στον χώρο του πρώην αεροδροµίου, χωρίς να διευκρινίζουν ότι έτσι ευνοείται υπέρµετρα το περιβάλλον µιας ήδη ευνοηµένης περιοχής, αποκλείοντας την ευρύτερη περιβαλλοντική ανταπόδοση.

Οι πραγµατικά σοβαρές προτάσεις, µε περιβαλλοντική ουσία και σαφή αναδιανεµητικό χαρακτήρα, ακολουθούν άλλο δρόµο από αυτόν της ανέξοδης ευαισθησίας ή δηµαγωγίας, ωστόσο η τυφλή άρνηση έχει εµποδίσει την εφαρµογή τους. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Στέφανος Μάνος και πολλοί επιστήµονες είχαν προτείνει παλαιότερα την εκµετάλλευση του τεράστιου οικοπέδου του πρώην αεροδροµίου ως τράπεζα δηµόσιας γης. Η εκµετάλλευσή της µε σταδιακή δόµηση θα χρηµατοδοτούσε την αγορά οικοδοµικών τετραγώνων και άχτιστων οικοπέδων για να γίνουν µικρά πάρκα ή αστικοί κήποι σε σηµεία πυκνοδοµηµένων συνοικιών του Λεκανοπεδίου, τα οποία θα επιλεγούν µε περιβαλλοντικό σχεδιασµό. Επρόκειτο για πρόταση πραγµατικής πράσινης ανάπτυξης που θα βοηθούσε κυρίως στην αντιµετώπιση του µέγιστου προβλήµατος της θερινής θερµορρύπανσης. Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου βιώνουν όλο και πιο συχνά ανυπόφορους καύσωνες και ανώµαλα υψηλές καθηµερινές θερµοκρασίες που προκαλούν υποβάθµιση της ποιότητας ζωής, αλλά και χρόνια µείωση της επιχειρηµατικότητας και της εργασιακής απόδοσης. Τα διάσπαρτα πάρκα θα συνέβαλλαν στην ελάττωση των υψηλών ηµερήσιων και νυκτερινών θερµοκρασιών, ενώ παράλληλα θα προσέφεραν στους κατοίκους την ανεκτίµητη δυνατότητα πρόσβασης σε πράσινους χώρους αναψυχής κοντά στο σπίτι τους.

Ανάλογη ωφέλεια θα προέκυπτε από ένα µεγάλο µητροπολιτικό πάρκο αν γινόταν στην κατάλληλη θέση. Π.χ. η αποκατάσταση του Κηφισού και των οχθών του ως φυσικού ποτάµιου συστήµατος θα προσέφερε ένα µοναδικό πράσινο διάδροµο που πραγµατικά θα δρόσιζε και θα ανανέωνε τον αέρα του Λεκανοπεδίου. Ενα επίµηκες πάρκο 20 χιλιοµέτρων, στο πρότυπο της ρεµατιάς Χαλανδρίου, θα ξεκινούσε από τα άνω τµήµατα του ποταµού προς την Πάρνηθα και την Πεντέλη, όπου ακόµα και σήµερα υπάρχει παραποτάµιο τοπίο µε τεράστια πλατάνια. Το πάρκο θα επεκτεινόταν σταδιακά προς το µεσαίο υποβαθµισµένο τµήµα του ποταµού, όπου η αποκατάσταση θα περιελάµβανε άµεση δέσµευση της ελεύθερης γης και σταδιακή αποµάκρυνση δοµηµένου όγκου και ρυπογόνων χρήσεων. Σε ορίζοντα 20ετίας θα προγραµµατιζόταν και η αποκατάσταση του κάτω τµήµατος που είναι σήµερα αυτοκινητόδροµος, µε επέκταση του πάρκου µέχρι τη θάλασσα. Τέτοια τολµηρά έργα δεν είναι πρωτοφανή, ένας αστικός αυτοκινητόδροµος πάνω σε ποτάµι έχει αποξηλωθεί στη Νότιο Κορέα, παρόµοιες παρεµβάσεις προγραµµατίζονται στον Σηκουάνα και αλλού. Η δηµιουργία ενός πολύτιµου πράσινου χώρου αναψυχής που θα ένωνε τον Ελαιώνα και το Μοσχάτο µε την Κηφισιά, πέρα από το σηµαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό όφελος για το Λεκανοπέδιο, θα ήταν πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πληθυσµούς των παρακηφίσιων περιοχών. Το οικόπεδο του Ελληνικού θα µπορούσε να εξασφαλίσει σηµαντικό µέρος της απαιτούµενης χρηµατοδότησης.

Κανείς ωστόσο δεν κάλεσε τον Ασεµπίγιο στον Κηφισό. Τα φιλόδοξα σχέδια οικολογικών αναπλάσεων µάλλον εξυπηρετούν έργα βιτρίνας σε προνοµιούχες περιοχές, εν πάση περιπτώσει όµως σπάνια βασίζονται σε ολοκληρωµένη και επιστηµονική εκτίµηση των περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων της πρωτεύουσας. Εξάλλου, οι κοινωνικά ευαίσθητοι χώροι των αριστερών παρατάξεων, δέσµιοι τοπικιστικών πολιτικών συµφερόντων, δεν τολµούν να παρέµβουν µε γενναιότητα στη βάση µιας έντιµης περιβαλλοντικής σύγκρισης µεταξύ Ελληνικού και πυκνοδοµηµένων περιοχών, ενώ οι Πράσινοι Οικολόγοι αδυνατούν να διατυπώσουν κάποια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση πέρα από καταγγελίες για τσιµεντοποιήσεις. Οι κάτοικοι των υποβαθµισµένων συνοικιών, καθώς και το ευρύτερο ταλαιπωρηµένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, δεν διαθέτουν πολιτικούς προστάτες. 
Ο Κίµων Χατζηµπίρος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

http://www.tanea.gr/

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ

Άγνωστος δράστης εισήλθε σε σούπερ μάρκετ στην Καλλιθέα και με την απειλή όπλου αφαίρεσε άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό από τα ταμεία. Ο δράστης διέφυγε και αναζητείται. 

http://www.zougla.gr/

Με χρέωση η γυμναστική στα πάρκα του Λονδίνου

 Το συμβούλιο του Λονδίνου αποφάσισε να χρεώνει τους γυμναστές που χρησιμοποιούν τα πάρκα της πόλης για να διατηρήσουν τη φόρμα των πελατών τους. 
Με χρέωση 350 λίρες το χρόνο θα μπορούν πλέον οι επαγγελματίες γυμναστές να παραδίδουν μαθήματα γυμναστικής στα πάρκα του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο ποσό είχε αποφασιστεί από τα συμβούλια του Χάμερσμιθ και της Φούλαμ τον Απρίλιο του 2011,  τα οποία και αποφάσισαν ότι με 29 λίρες το μήνα οι γυμναστές θα μπορούν να παραδίδουν μαθήματα γυμναστικής σε 48 πάρκα του Λονδίνου.
Η διευθύντρια της ακαδημίας γυμναστών του Λονδίνου, Chrissie Gallagher-Mundy, δήλωσε ότι: "Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο, Τα πάρκα πρέπει να είναι ελεύθερα για το κοινό. Ένα τέτοιο μέτρο θα ανεβάσει πολύ το κόστος γυμναστικής. Είναι ένα μόλις βήμα πριν η κυβέρνηση θελήσει να χρεώσει και τους ανθρώπους που τρέχουν στο δρόμο.".

Το συμβούλιο είπε ότι οι φύλακες του πάρκου θα ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αν οι γυμναστές έχουν την απαραίτητα άδεια. 

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=270414