Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΜΥΡΤΙΣ: 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ












Το πρόσωπο της 11χρονης Μυρτίδος, όπως τη βάφτισαν, ανέπλασαν οι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για ένα κορίτσι που έζησε πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, και πέθανε σε νεαρή ηλικία από τυφοειδή πυρετό.
Η ανάπλαση του προσώπου της καταστάθηκε εφικτή χάρη στο κρανίο της που βρέθηκε το 1995 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμικό. Η εξαιρετική διατήρηση του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος που αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη.
Η μελέτη διήρκεσε 3 χρόνια και σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά διατηρούνται.
«Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν αντίκρισα το πρόσωπο της Μύρτιδος!Δεν ήξερα άλλο για εκείνη παρά μόνο πως ήταν ένα κοριτσάκι που κατοικούσε στην Αθήνα την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, έζησε την πολιορκία και τον λοιμό και πέθανε, κατά πάσα πιθανότητα,από τυφοειδή πυρετό», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του προσώπου της Μυρτίς ο κ. Παπαγρηγοράκης.
«Το εύρημα ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που ελάχιστες μπορεί να είναι οι αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Ενώ το γνωρίζαμε, δεν θελήσαμε να αποδώσουμε στην έκφραση του προσώπου της τον πόνο που ίσως έζησε προτού πεθάνει. Προτιμήσαμε ένα ελαφρύ μειδίαμα που προσδίδει την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης και αταραξίας που θα είχε αν γνώριζε πως μαζευτήκαμε όλοι σήμερα εδώ, στους πρόποδες του Παρθενώνα, 2.400 χρόνια μετά, για να αντικρίσουμε με έκπληξη, θαυμασμό και συγκίνηση το παιδικό της πρόσωπο», πρόσθεσε.
Το πρόσωπο της Μυρτίδος, καθώς και οι συνθήκες της ανασκαφής, καθώς και την ερευνητική διαδικασία για τον προσδιορισμό του ιού που εξολόθρευσε το 1/3 των Αθηναίων μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες της πρωτότυπης έκθεσης από τις 15 Απριλίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου