Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Αντώνης Μπούτσης: Mακάρι η ανεξαρτητοποίησή μου, να είναι η αφορμή για αλλαγή στάσης και παραγωγή ουσιαστικού έργου

Ανοικτή επιστολή στους πολίτες Μοσχάτου και Ταύρου.
Δυστυχώς, καμία απάντηση επί της ουσίας των θεμάτων που έθεσα και τίποτα ενδιαφέρον για τους πολίτες, δεν μάθαμε σήμερα, παρά τις 4 ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, της παράταξης Ευθυμίου.
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα δε, αν έβλεπα τέτοια κινητοποίηση και στα θέματα ουσίας.
Ενδεικτικό είναι ότι η Παράταξη εν ολομέλεια, (όχι μόνο οι εκλεγμένοι), έχει συνεδριάσει 3 φορές, 6 χρόνια τώρα.
Επειδή όμως αυτά δεν αφορούν και πολύ την Κοινωνία, ας πάμε επί της ουσίας:
- Αντιπαρέρχομαι τις γραφικότητες περί μικροψυχίας και υπονόμευσης και δεν μηδενίζω κανένα έργο αυτής ή προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, γιατί θα ήταν, σα να μηδενίζω τον εαυτό μου. Επειδή όμως, η πρώτη θητεία έχει ήδη κριθεί, διανύουμε μια δεύτερη θητεία, η οποία δείχνει σημάδια τέλματος και αδράνειας και αυτό οι πολίτες το βιώνουν, το αισθάνονται και το λένε. Αρκεί κάποιος να τους αφουγκραστεί.
- Η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων στην αυτοδιοίκηση, είναι γεγονός γνωστό στους πολίτες. Είναι όμως πραγματικότητα και η ισχυρή καταθετική θέση του Δήμου μας και το αγωνιώδες ερώτημα παραμένει: Πότε και πως αυτά τα χρήματα θα γυρίσουν στην πόλη με τη μορφή έργων και εξοπλισμού;

- Σκοπίμως γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν οι εργαζόμενοι, ως ασπίδα, στην πολιτική αντιπαράθεση. Την ευθύνη του παραγόμενου έργου όμως, την έχει πάντα η Διοίκηση, με τον τρόπο που διευθύνει, συντονίζει και τελικά διοικεί. Και προφανώς η μείωση του προσωπικού είναι υπαρκτή, αλλά τα προβλήματα δεν περιμένουν. Και δεν βοηθούν κουτοπονηριές, περί εμπλοκής του Ιδιώτη. Όπου το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί, πρέπει να αναθέτει, με έλεγχο, διαφάνεια και αξιοπιστία.

- Γίνεται λόγος για προσωπική φιλοδοξία, που καθορίζει τις κινήσεις μου. Ας το δούμε. Το 2010, επέλεξα να στηρίξω Ευθυμίου καθαρά και πολύ νωρίς, όταν πολλοί συνάδελφοι δήλωναν υποψήφιοι Δήμαρχοι ή στήριζαν μέχρι την παραμονή των εκλογών άλλους υποψηφίους και ήρθαν όταν η μάχη είχε σχεδόν κριθεί. Μόνο τότε ήμουν καλός και συνεπής; Θυμίζω επίσης, ότι παραμένω ο μοναδικός εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος του Δήμου μας, που με δική μου απόφαση, έμεινα 8 χρόνια εκτός Δημοτικού Συμβουλίου καθώς θεωρούσα και θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι δουλειά και αυτοσκοπός. Αλλά εδώ, έχετε και μια αντίφαση ακόμα. Δεδομένου ότι δεν έχω δημόσια δηλώσει καμιά μου μελλοντική πρόθεση, γιατί τόσο άγχος και μάλιστα σε απόψεις που επανειλημμένα είχα θέσει στην παράταξη τις λίγες φορές που λειτούργησε; Είστε πολλοί και είμαι ένας. Έχετε σχεδόν 3 χρόνια διοίκησης. Έχετε και το καρπούζι, έχετε και το μαχαίρι. Εσείς μπαίνετε λοιπόν, σε μακρά προεκλογική περίοδο και αυτό γιατί ξέρετε καλά ότι οι λόγοι παραίτησης μου, είναι οι κοινές, καθημερινές διαπιστώσεις των πολιτών. Αυτό είναι που ενοχλεί και όχι ότι έφυγε ένας, από τους 34 εκλεγμένους από την παράταξη. Και μακάρι η ανεξαρτητοποίησή μου, να είναι η αφορμή για αλλαγή στάσης και παραγωγή ουσιαστικού έργου. 

Μέχρι τότε όμως, θα παραμένουν αναπάντητα ακόμα, κάποια βασανιστικά ερωτήματα των πολιτών, που δεν απαντήθηκαν σήμερα:
- Τι θα γίνει με την αδυσώπητη καθημερινότητα στον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου, της ευταξίας στην πόλη, της συντήρησης κτιρίων και εξοπλισμού;
- Πότε θα συζητηθεί το στρατηγικό σας όραμα για την πόλη;
- Πότε θα ενεργοποιήσετε και θα συνομιλήσετε ουσιαστικά με την κοινωνία των πολιτών, μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες διαλόγου;
Τελειώνοντας αυτές τις λίγες σκέψεις, θα πρόσθετα και τα εξής:
Επειδή παρατηρώ μια έκδηλη αγωνία, να παραιτηθώ και από Δημοτικός Σύμβουλος, ξεκαθαρίζω, ότι αυτή την χάρη δεν θα σας την κάνω και αναρωτιέμαι πως το συνυπέγραψαν αυτό συνάδελφοι του Ταύρου, που στην πρόσφατη πορεία ανεξαρτητοποίησης τους, στον πρώην Δήμο Ταύρου, δεν παρέδωσαν την δική τους έδρα.
Παραμένω Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου μας, δίπλα στους πολίτες και τα ουσιαστικά τους προβλήματα. Μαζί με τους πολίτες, θα αναδείξουμε τα κακώς κείμενα και θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις. Όλοι μας άλλωστε, θα κριθούμε, για τη συνέπεια των λόγων και έργων.
Αντώνης Μπούτσης
Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτου Ταύρου.
Μοσχάτο 27/10/2016

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

"Aνεξαρτητοποίηση από τη Δημοτική Παράταξη Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος, του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου και παραίτηση απ ό Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μοσχάτου Ταύρου".

Προς:Δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου και Δημοτικούς Συμβούλους.

Θέμα:"Aνεξαρτητοποίηση από τη Δημοτική Παράταξη Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος, του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου και παραίτηση απ ό Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μοσχάτου Ταύρου".

Κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί φίλοι συνάδελφοι,

Πριν από 8 περίπου χρόνια, ξεκινήσαμε με τον σημερινό Δήμαρχο και άλλους καλούς φίλους, ένα συναρπαστικό αυτοδιοικητικό ταξίδι, που σε δύο αναμετρήσεις,2010 και 2014, μας ανέδειξε Δημοτική Αρχή Μοσχάτο υ Ταύρου καθώς η κοινωνία εναπόθεσε σε εμάς, ελπίδες και όνειρα για καλύτερες γειτονιές.

Δυστυχώς σήμερα,6 χρόνια μετά την εκλογή του 2010 και χωρίς διάθε ση να μηδενίσω αυτή την προσπάθεια, ενεργό μέρος της οποίας άλλωσ τε υπήρξα και αφού εξάντλησα κάθε προσπάθεια 6 χρόνια τώρα στο ε σωτερικό της παράταξης, αισθάνομαι την ανάγκη, να παραιτηθώ από τ ην Παράταξη που συν δημιούργησα, στήριξα και αγάπησα. Από την αρχή της θητείας, διαπίστωσα σημαντική διοικητική ανεπάρκει α, που με λίγα λόγια συνοψίζεται στα εξής:

-Άκριτη και διαρκής αποδοχή αιτημάτων, αποφυγή αντιμετώπισης δυσ άρεστων καταστάσεων και απουσία τομών και ρήξεων.

- Ανεπαρκής οργάνωση κομβικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως Τεχνική υπηρεσία και Τμήμα προμηθειών, που οδηγεί σε αδυναμία αξιοποίησης των σημαντικών χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου, που σήμερα ξεπερ νούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

- Τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου, πρέπει να επιστρέφονται στην Κ οινωνία, με τη μορφή έργων και εξοπλισμών, ως κοινωνικό μέρισμα.

Δυστυχώς, καλή και αποτελεσματική δεν είναι και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και στις 2 πόλεις και αυτό αφορά σχεδόν όλες τις πτ υχές της.

- Πολλά σημεία τον πόλεων, ειδικά τα μη κεντρικά, υστερούν στην καθ αριότητα και την καλαισθησία.

- Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου πρασίνου, κυρίως στον Ταύρο, δε ν συντηρείται και δεν περιποιείται καλά και με σύστημα.

- Σημαντική είναι και η έλλειψη ευταξίας και ασφάλειας, σημαντικών ση μείων του Δήμου μας. Παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, πλατείες, σχολε ία, πάρκο ενόπλων δυνάμεων στον Ταύρο.

- Ανεπαρκής, ως κακή είναι η συντήρηση δημοτικών κτιρίων, πεζοδρομ ίων και λοιπού εξοπλισμού, αφού δεν υπάρχει σχετική οργάνωση τμημ άτων αυτεπιστασίας

- Απουσία προσωπικού, που αποτελεί την εύκολη και πρόχειρη δικαιολ ογία, θα μπορούσε να ξεπεραστεί με ανάθεση υπηρεσιών, μετά από σχε τικές διαγωνιστικές διαδικασίες, σε ιδιωτικές εταιρείες, πάντα βέβαια, υπ ό τον έλεγχο του Δήμου.

Τελειώνοντας, θεωρώ σημαντικό να αναφερθούν:

- Η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την εξέλιξη τον πόλεων Μοσχά του και Ταύρου. Προθέσεις και μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις, δεν επαρ κούν για τη σύνθεση της μεγάλης εικόνας.

- Η διακοπή της ουσιαστικής σχέσης με την Κοινωνία και της ανάγκες της. Λιγοστές πρωτοβουλίες ενημέρωσης, επαφής, συζήτησης ουσιαστική ς. Ακόμα και ο ετήσιος απολογισμός, γίνεται μίζερα και φοβικά.

- Δημοτική παράταξη, που δεν λειτουργεί, δεν συνομιλεί μεταξύ της, δε ν συντονίζεται, δεν αφουγκράζεται. Δεν μπορεί να αποτελεί λειτουργία
παράταξης, τα αγχωτικά προ συμβούλια, μισή ώρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή στη ζωή αλλά και στην αυτοδιοικητική μου πορεία, προείχαν κα ι προέχουν πάντα οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά. Επειδή τα αξιώματα, η απόκτηση και η άσκηση της εξουσίας, δεν ήταν ποτέ για εμένα αυτοσκοπός, αλλά το μέσο επίλυσης προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών,

Καταθέτω σήμερα:

1) Την δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Δημοτική Παράταξη του Δ ημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου

2) Την παραίτησή μου, από την ύψιστη και κορυφαία θέση του πρόεδρ ου του Δημοτικού Συμβουλίου, ευχαριστώντας τους συναδέλφους, από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και ιδιαίτερα, όλους τους συνεργάτες μο υ, από το Γραφείο Διοίκησης του Δήμου.

Παραιτούμαι από μια κορυφαία, αμειβόμενη θέση, αρκετούς μήνες πριν τη λήξη της παρούσας θητείας,(Μάρτιος 2017) και παραμένω Δημοτικό ς Σύμβουλος του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, στο πλευρό της Κοινωνίας και του Πολίτη.

Αντώνης Σ. Μπούτσης Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτου Ταύρου.
Μ ο σ χ ά τ ο 2 4 / 1 0 / 2 0 1 6