Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Χορευτικά χάπενινγκ σε πλατείες και δρόμους της Αθήνας την Παρασκευή

Τους... δρόμους παίρνουν φέτος τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων -και όχι μόνο αυτά- προκειμένου να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού αύριο, Παρασκευή, 29 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, με αφετηρία το Σύνταγμα, το μεσημέρι της Παρασκευής οι χορογράφοι προσκαλούν τους Αθηναίους σ' έναν πρωτότυπο κι ευχάριστο χορευτικό περίπατο.

Κατεβαίνοντας την Ερμού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την άφιξη στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσω Μοναστηρακίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μια σειρά από χορευτικά χάπενινγκ θα πραγματοποιηθούν σε τρεις διαδρομές (Ερμού, Ηφαίστου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και επτά στάσεις (Σύνταγμα, Ερμού και Νίκης, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ηρώδειο, Μουσείο Ακρόπολης).


Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν εκτός από την Αθήνα σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σύρο, Χανιά, πάντοτε σε δημόσιους χώρους (δρόμους, πλατείες).


Ο εορτασμός διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το πρόγραμμα Athens Every Week και με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


«Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού προτείνουμε ένα βήμα προς τη φύση, γιορτάζοντάς την σε ανοιχτούς χώρους: δρόμους, πλατείες, πάρκα, στάδια, παραλίες, χώρους στάθμευσης, ξέφωτα -οπουδήποτε κάτω από τον ουρανό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco Άλκης Ράφτης.


Και συνεχίζει: «Η ανάγκη για χορό είναι έμφυτη, οι χορευτές προσεγγίζουν την φύση με τον δικό τους τρόπο, συνδέονται με το σύμπαν και νιώθουν τους χυμούς να κυκλοφορούν στο σώμα τους. Όλο το χρόνο διδάσκουμε χορό, κάνουμε πρόβες, δίνουμε παραστάσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους.


»Ας τονίσουμε λοιπόν την ιδιαιτερότητα αυτής της ξεχωριστής ημέρας δίνοντας μαθήματα, παραστάσεις ή απλώς χορεύοντας σε κοινή θέα. Ο καιρός μπορεί να είναι κρύος ή βροχερός, το έδαφος δεν είναι κατάλληλο, ο αέρας παίρνει μακριά τη μουσική, αλλά η ομορφιά της κίνησης και τα πρόσωπα που λάμπουν θα ζεστάνουν τις καρδιές του τυχαίου πλήθους και των περαστικών».


Και Πίνα Μπάους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, εξάλλου, το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών παρουσιάζει στις 3 Μαΐου (στις 20:30), στην αίθουσα των εκδηλώσεών του τρεις ταινίες
«από και με την Πίνα Μπάους».

Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ της Πατρίσια Κόρμπουντ με τίτλο
Αναζητώντας τον χορό - Το διαφορετικό θέατρο της Πίνα Μπάους (1993), που αποτελεί ένα πορτρέτο της «ιέρειας» του σύγχρονου χορού και του συγκροτήματός της, του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ.

Θα παρουσιαστεί επίσης το περίφημο
Cafe Mueller (1987), μία κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια και η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1978), στην γνωστή μουσική του Ιγκορ Στραβίνσκι.
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/culture/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου