Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκινάει το «Σπάρταθλον» στα βήματα του Φειδιππίδη

Με αφετηρία κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα και τερματισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, θα πραγματοποιηθεί ο 28ος διεθνής αγώνας με την επωνυμία «Σπάρταθλον». Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.
Μάλιστα, φέτος ο αγώνας αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, τότε που ο Μιλτιάδης και οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν μήνυμα στους Σπαρτιάτες με τον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη.
Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος και πραγματοποιείται κατ’ έτος στο τέλος του Σεπτέμβρη. Στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή να τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών υπερ-αποστάσεων και συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τους 450 αθλητές και αθλήτριες, (27 εκ των οποίων αποτελούν την ελληνική συμμετοχή), από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες - αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών - διανύοντας την απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, μέσα σε διάστημα 36 ωρών χωρίς διακοπή και με ανταμοιβή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια, ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό απ’ τον ποταμό Ευρώτα, από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας.

Οι αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο Τζον Φόντεν και η ομάδα του το 1982 όταν επρόκειτο να τρέξουν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη. Βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και θεωρείται, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο, αφού οι αθλητές ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια κι ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αθλητών, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο όρος, που φτάνει τα 1.200 μ. ύψος μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.

Όλα έτοιμα για την εκκίνηση
Εξάλλου, την Δευτέρα, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και όπως έγινε γνωστό μεταξύ των δρομέων βρίσκεται και σπουδαίος Αμερικανός Σκoτ Τζούρεκ, που έχει νικήσει τρεις φορές.

«Ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ για την προβολή του αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση γνωστή σε όλο τον κόσμο. Για τα 28 χρόνια ιστορίας του αγώνα σημασία μεγάλη έχει παίξει και το ιστορικό του υπόβαθρο, αφού για την χάραξη της διαδρομής για την πορεία που ακολούθησε ο Φειδιππίδης έχουν ληφθεί υπόψη ιστορικά στοιχεία από τον Ηρόδοτο.
Ο αγώνας όλα αυτά τα χρόνια έχει μεγάλη σημασία και για τον ελληνικό τουρισμό, αφού μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και περιοδικά κάνουν εκτενείς αναφορές για τη διεξαγωγή του, αλλά ακόμη και σε βιβλία συγγραφέων με πωλήσεις πολλές χιλιάδες αντίτυπα, η προβολή της χώρας μας είναι μεγάλη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον, Παναγιώτης Τσιακίρης.
Ο κ. Τσιακίρης έκανε αναφορά επίσης στα οικονομικά του αγώνα, τις προσπάθειες των διοργανωτών για να είναι απόλυτα έτοιμοι, στις υπεράνθρωπες δοκιμασίες των αθλητών για να είναι έτοιμοι να μετάσχουν και πολλά άλλα ζητήματα, ενώ επεσήμανε και την ανησυχία που υπάρχει με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.
Όπως είπε, για τις ανάγκες του αγώνα θα απαιτηθεί η μεταφορά με 5 φορτηγά αρκετών τόνων υλικού, όπως 8 τόνων νερού και 2 αναψυκτικών, και βέβαια οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών των ιδιοκτητών φορτηγών προβληματίζουν τους διοργανωτές.

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν αθλητές έτοιμοι να καταρρίψουν το ρεκόρ διαδρομής που έχει ο Γιάννης Κούρος, ενώ για τις συμμετοχές τέθηκε αυστηρά ο αριθμητικός περιορισμός που είχε θέσει η αρμόδια επιτροπή του αγώνα, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για θέματα διατροφής, αλλά και τη σωματική καταπόνηση των αθλητών.

Με συμμετοχή κορυφαίων αθλητών
Από τους 450 αθλητές και αθλήτριες (32 χώρες, 42 γυναίκες) αναμένεται να πάρουν θέση εκκίνησης στην αφετηρία περί τους 340 δρομείς. Η Ελλάδα μετέχει με 27 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Στέργιος Αναστασιάδης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις του παρελθόντος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία και του φετινού αγώνα. Όλη η αφρόκρεμα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων θα βρεθεί στην εκκίνηση και μεταξύ άλλων στους άνδρες θα έχουμε τον Σκoτ Τζούρεκ (ΗΠΑ), πρώτος το 2006, 2007, 2008 με τους καλύτερους χρόνους μετά τον Γιάννη Κούρο, και τον Βαλμίρ Νούνες (Βραζιλία), νικητή το 2001, δεύτερο το 2003 και τρίτο το 2007.

Στις γυναίκες θα μετάσχουν η Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007, η Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2003 και το 2007, η Μαίρη Λάρσον (Σουηδία), νικήτρια του αγώνα πέντε φορές (1984, 1985, 1986, 1989, 1998) και η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση, η Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008 κ.α.
http://www.tovima.gr/
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_5413.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου