Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010


«Κατάρ» στο Ελληνικό!
Άδεια προσγείωσης σε… πετροδόλαρα αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τη συμφωνία που θα υπογράψει με τον εμίρη Αλ Θανί για επένδυση ύψους 5 δισ. με στόχο -μεταξύ άλλων- και την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα αφορά τα επενδυτικά σχέδια του κρατικού fundτου Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA), που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ξενοδοχείων, και το οποίο έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για το πρώην αεροδρόμιο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά «φιλέτα» της χώρας.

Οι σκέψεις που κάνει το επενδυτικό fund περιλαμβάνει «αξιοποίηση» μέρους της παραλίας στο ύψος του αεροδρομίου, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και ακόμη και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη.

Το ακριβές ποσοστό της έκτασης που θα παραχωρηθεί δεν είχε γίνει γνωστό αλλά πηγές έκαναν λόγο για 15% με 30% με τον υπόλοιπο χώρο να «αξιοποιείται» με τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πάρκων.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πάντως ότι το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ έχει μεγάλη πολιτική σημασία και θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία.

Ποια είναι η Qatar Investment Authority

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο είναι η Qatar Investment Authority η οποία συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια του εμιράτου.

Στόχος της να επενδύει σε ακίνητα και εταιρείες το πλεόνασμα από τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίων.

Πρόκειται για κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005 και της οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Γιασέμ Μπιν Γιαμπρ Αλ Θανί, μέλος της βασιλικής οικογένειας, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Φέρεται να έχει υπό τη διαχείριση περί τα 60 δισ. δολάριακαι, εκτός από μερίδια στην τράπεζα Barclays, την Volkswagen, την Porsche και την ποδοσφαιρική ομάδα Έβερτον, κατέχει το 20% των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και του Nasdaq, ενώ το 2010 αγόρασε έναντι 1,5 δισ. λιρών τα ιστορικά Harrod’s από τον μεγιστάνα Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.

http://www.star.gr/index.php?ID=politics&Rec_ID=61294

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου