Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: Στα τέλη του 2011 οι πρώτες εργασίες


H ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα στο είδος του (169.000τμ) μετά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και έργο χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το σύνολο δε της χρηματοδότησης φτάνει τα 550.000.000 ευρώ και είναι μια σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο χώρος στον οποίο θα γίνουν οι εργασίες είναι ο πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου στο Φαληρικό Δέλτα. Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή της Νέας Λυρικής Σκηνής, την Νέα Εθνική Πινακοθήκη καθώς και ένα πάρκο. Ο αρχιτέκτονας του project είναι ο Renzo Piano διεθνώς διάσημος για τα έργα του.
Οι πρώτες εργασίες αναμένονται στα τέλη του 2011 και η ολοκλήρωση του το 2015. Το πάρκο θα περιλαμβάνει και ένα λόφο ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φύση και πράσινη τεχνολογία συναντιούνται.
Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ένα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 Χ 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.
Η επιφάνειά του θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοποίηση LΕΕD. Την πρώτη διάκριση για πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και για έργο παρόμοιας κλίμακας στην Ευρώπη.
Γυάλινο κέλυφος
Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.
Κατά τον Ρέντζο Πιάνο, το καλύτερο σημείο για να εκτιμήσει κανείς την αρχιτεκτονική του τόπου και την ιδέα της διαφάνειας στον σχεδιασμό είναι η Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με το γυάλινο κτίσμα. Από αυτό το σημείο που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες φαίνεται η ενοποιημένη γυάλινη όψη των δύο κτιρίων.
ΕΝΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ πύργος από βιβλία ύψους τριών ορόφων πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον θεσμό που λειτουργεί από το 1832. Το υπερσύγχρονο κτίριο θα έχει έκταση 22.000 τ.μ. και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, τη συντήρηση των συλλογών και του αρχείου με την πληροφορία και την επικοινωνία, ώστε να εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών. Έτσι η είσοδος από την Αγορά οδηγεί στον μεγάλο χώρο υποδοχής.
Το νέο κτίριο θα στεγάσει σε μία κεντρική τοποθεσία όλες τις ερευνητικές συλλογές οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τρία ξεχωριστά κτίρια. Οι συλλογές της ΕΒΕ περιλαμβάνουν περισσότερους από 4.500 χειρόγραφους κώδικες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και σημαντικά ιστορικά έγγραφα και αρχεία.
Μάλιστα η νέα ΕΒΕ θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της, με επιλεγμένα χειρόγραφα να εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό τμήματα από τους θησαυρούς της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας.
Παράλληλα, η ΕΒΕ θα συνδεθεί μέσω του Διαδικτύου με άλλες διεθνείς βιβλιοθήκες και θα δίνει στους χρήστες της παγκοσμίως πρόσβαση σε υλικό για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο ευήλιο εσωτερικό της βιβλιοθήκης αλλά θα επεκτείνονται και στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: tanea.gr
http://www.ypodomes.com/index.php/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου