Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Στο Υπουργικό της Πέμπτης

Πρόσθετα μέτρα έως 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011



  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν ουσιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ.Παπαδήμο.
Αθήνα

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, «σε μεγάλο βαθμό τελειώσαμε».

Το «πράσινο φως» στον προϋπολογισμό αναμένεται να δώσει το πρωί της Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. 

Δεδομένου ότι, το Μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα, ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στο νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5 έως 4 δισ. ευρώ. 

Τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην «περαιτέρω περιστολή των δαπανών» και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως τουλάχιστον λένε από το υπουργείο Οικονομικών. 

Γ.Πεταλωτής: Καμία περικοπή μισθού-σύνταξης

«Φρένο» στα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων επιχείρησε να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση αποκλείει περικοπή μισθών, συντάξεων και άλλους φόρους».
Ερωτηθείς εάν ο προϋπολογισμός για το 2011 θα προβλέπει νέα μέτρα και σημείωσε ότι «όπου υπάρχουν αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν, γιατί με ισοδύναμες αποφάσεις θα γίνουν πιο ευνοϊκές για τον πολίτη, αυτό θα γίνει.
» Όπου υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο δημόσιο, θα το κάνουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι στους Έλληνες πολίτες να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές» υπογράμμισε.
Σχετικά με το εάν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 23% για περισσότερα προϊόντα και εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι έως σήμερα δεν υπάρχει απόφαση, «αλλά ψάχνουμε να βρούμε όλες τις εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις, ώστε ακόμη και αυτά που περιέχονται στο μνημόνιο να ελαφρύνουν, προκειμένου να υπάρχει ελάφρυνση των βαρών του Έλληνα πολίτη και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός του».
Η πορεία της γ' δόσης

Παράγοντες, παράλληλα, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου, ανέφεραν μετά τη συνάντηση, ότι «η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου είναι σε καλό δρόμο». 

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του μέρους της δόσης που αναλογεί στην Ευρωζώνη, «είναι κάτι, το οποίο γνωρίζαμε εδώ και εβδομάδες και συνδέεται με τεχνικούς λόγους». 

Διευκρίνισαν επιπλέον, ότι ακόμη και χωρίς την τρίτη δόση, το Δημόσιο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι περισσότερες λήξεις ομολόγων είναι τον Μάρτιο, ενώ, επισήμαναν ότι το ζήτημα είναι κυρίως η ταχεία και ορθή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ΑΠΕ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, είπε ότι «η θέση μας είναι σαφής: Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ». 

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης, αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231067833

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου