Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απολύσεις και αυξήσεις «φωτιά» φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα στις 10:00 ο προϋπολογισμός του 2011 και εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο υπουργικό που θα πραγματοποιηθεί που υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, οι υπουργοί καλούνται να δώσουν πράσινο φως στη λήψη νέων επώδυνων και σκληρών μέτρων ύψους 4 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα να επιμεριστεί σε δύο έτη η πρόσθετη δημοσιονομική πολιτική.

Επιπλέον θα συζητηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά, το ταμείο επιχειρηματικότητας και η παροχή ασύλου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να μειώσει το έλλειμμα από τα 22 δισ. φέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011 και ήδη πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία το φάντασμα των απολύσεων στο δημόσιο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι, οι οποίοι, συνολικά στο δημόσιο, θα πρέπει να μειωθούν το 2011 στις 45.000 από 64.000 που είναι σήμερα. Μαχαίρι αναμένεται να πέσει και στις δευτερεύουσες απολαβές, όπως επιδόματα, υπερωρίας και εκτός έδρας, που θα πρέπει να μειωθούν έως και 40% με αρχή τις συγκοινωνίες.

Υποχρέωση από το μνημόνιο είναι και η καθιέρωση επιχειρηματικών συμβάσεων με περικοπή αποδοχών, που θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όταν λέμε νέα μέτρα αποκλείουμε περικοπή μισθών και συντάξεων και επιβολή άλλων φόρων.

Το  οικονομικό επιτελείο για το 2011 αναμένει έσοδα από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% ή 14% για πολλά είδη και υπηρεσίες, καθώς και από την αύξηση του πάγιου φόρου στα τσιγάρα. Στόχος είναι το 2011 να εξοικονομηθούν 12 έως 13 δισ.  ευρώ, από τα οποία τα 9,15 θα είναι από τα μέτρα του μνημονίου και τα 3,5 με 4 από τις πρόσθετες περικοπές.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο BBC διαμήνυσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν με υπουργούς επέμειναν στη μείωση του κράτους.

http://www.star.gr/politics/69063

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου