Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010


Νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη

Θέμα μη καταβολής του μεριδίου της στην γ΄δόση του δανείου προς την Ελλάδα ανοίγει η Αυστρία



Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

















Βιέννη, Αυστρία
Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και δεν έχει εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αυστρία να μην αποδεσμεύσει το μερίδιο που την αναλογεί για την τρίτη δόση του δανείου, το Δεκέμβριο. 

Το αυστριακό μερίδιο υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση αυτή στους κόλπους της ΕΕ, με πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που μίλησε για πρόωρες δηλώσεις πριν η αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρωθεί, ο κ. Πρελ ανασκεύασε, προσπαθώντας να ρίξει του τόνους: 

«αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους, θα πρέπει να το συζητήσουμε, αλλά είμαι έτοιμος να καταβάλω την δόση μας, αν τα νούμερα είναι σωστά».

«Δεν είμαστε μόνο εμείς υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι τα νούμερά τους να είναι σωστά», πρόσθεσε ωστόσο ο Πρελ στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, όχι όμως 100%» συμπλήρωσε.

Η δήλωση της Αυστρίας που άναψε φωτιές 

Το θέμα προέκυψε όταν το πρακτορείο ειδήσεων APA μετέδωσε ότι ο Γιόζεφ Πρελ είπε σε υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη και ενόψει του Eurogroup, ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει λόγος να εγκριθεί η γ' δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων (ΑPA) ο κ. Πρελ δήλωσε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ότι «Κατά την άποψη της Αυστρίας, όπως έχουν προς το παρόν τα (ελληνικά) στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος να αποδεσμευτεί η δόση του Δεκεμβρίου».

«Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή της να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και η αυστριακή συνδρομή στην δόση, ύψους 190 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» συμπλήρωσε, σύμφωνα πάντα με το APA, ο Πρελ.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «Θα εκφραστώ πολύ επικριτικά για το θέμα στις Βρυξέλλες», στο επικείμενο δηλαδή συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ότι «υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένη συζήτηση».

Αντίδραση από Κομισιόν 

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν Α.Αλταφάζ:

«Η αποστολή της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση.

» Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης.»

Για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Πρελ μίλησε και ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνοντας ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να μην εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη εμπιστοσύνη» του ότι η Αθήνα θα αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της, ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφόσον χρειαστεί.

Πάντως το κλίμα «βαραίνει» για την Ελλάδα μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009, αλλά και την επίθεση του Γ.Παπανδρέου στην Μέρκελ σε ό,τι αφορά την στάση της στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους, που προκάλεσε τη γερμανική πλευρά καθώς και όσους την υποστηρίζουν, σχολιάζουν οι ειδικοί.

Ενδεικτικές του κλίματος οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον Β.Σόιμπλε να δηλώνει με νόημα ότι «η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να το θυμάται η Ελλάδα» και τον υπουργός Οικονομίας Ραίνερ Μπρούντερλε να τονίζει ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να ρίχνει χρήματα από τα ελικόπτερα» για να υποστηρίξει τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση, τα οποία οφείλουν να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις.

«Οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις, όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, θα πρέπει να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις για να μειώσουν τα ελλείμματά τους "κατά τρόπο που να μην χρειάζεται πλέον να ζητάνε βοήθεια» συμπλήρωσε ο Μπρούντερλε. 

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231067680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου