Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Το WikiLeaks θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η αποκάλυψη της WikiLeaks, ότι ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, όταν ήταν πρωθυπουργός, προειδοποίησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να χρησιμοποιήσει «ακόμα και ένοπλη δράση» κατά της Κίνας, εάν αποτύχουν όλες οι άλλες προσπάθειές συνετισμού της.

Το θέμα προβάλλεται σε πρωτοσέλιδα στον αυστραλιανό Τύπο, που θεωρεί τις διαρροές «εκρηκτικές», καθώς αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας.


Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ράντ φέρεται να είπε στη Χίλαρι Κλίντον ότι η Κίνα είναι «παρανοϊκή» σε ό,τι έχει σχέση με την Ταϊβάν και το Θιβέτ και ότι Αυστραλοί κατάσκοποι παρακολουθούν από κοντά την στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.


Ο ίδιος πρότεινε την ιδέα δημιουργίας Οικονομικής Ένωσης Ασίας - Ειρηνικού, για να συγκρατηθεί η επιρροή της Κίνας στην περιοχή, ενώ φέρεται είναι υπέρ τη άποψης να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενταχθεί η Κίνα στη διεθνή κοινότητα, «αλλά, αν όλα αποτύχουν, να γίνει χρήση ακόμα και στρατιωτικής βίας».


Τέλος, σύμφωνα με τα όσα του αποδίδονται, αναφέρει ότι η Αυστραλία θα ήταν πρόθυμη να στείλει δυνάμεις της, για να πολεμήσουν την τρομοκρατία και στο Πακιστάν, αν οι Η.Π.Α. έρχονταν σε σχετική συμφωνία με το Ισλαμαμπάντ. 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=216371&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου