Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια και 250 τραυματίες σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ιορδανία -Μάνος Ανδρουλάκης

Το μεγάλο μίσος με πολιτικές προεκτάσεις που χωρίζει τους οπαδούς της Αλ Βεχντάτ και της Αλ Φεϊζαλί και η βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας, ήταν η αιτία για να τραυματιστούν περισσότερα από 250 άτομα, μετά τη λήξη του αγώνα μεταξύ των δύο συλλόγων, που βρήκε νικήτρια την πρώτη με 1-0.
Η Αλ Φεϊζαλί υποστηρίζεται κυρίως από οπαδούς που προέρχονται από γενιές Βεδουίνων, εν αντιθέσει με αυτούς της Αλ Βεχντάτ που υποστηρίζεται από Ιορδανούς πρόσφυγες με παλαιστινιακές ρίζες, γεγονός που τους φέρνει συχνά σε αντίθεση με άλλες ομάδες της χώρας.
Το χρονικό της παρ' ολίγον τραγωδίας ξεκίνησε όταν μία ομάδα ανεγκέφαλων οπαδών που βρισκόταν εκτός γηπέδου, άρχισε να πετά πέτρες προς τους αντίπαλους οπαδούς, που βρίσκονταν ακόμα στις εξέδρες του "Καουασμέ Στάντιουμ". Σε αυτό το σημείο άρχισε να προκαλείται πανικός στις τάξεις των φιλάθλων που δεν είχαν βγει από το γήπεδο, ενώ παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να το εκκενώσουν χρησιμοποιώντας βία.
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι φίλοι της Αλ Βεχντάτ να στριμωχτούν σε ένα σιδερένιο κιγκλίδωμα, το οποίο τελικά κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 250 άτομα, μεταξύ αυτών και δεκάδες αστυνομικοί. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αμμάν.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων "Agence France-Presse" για το θλιβερό συμβάν: "Η αστυνομία επενέβη βίαια όταν ορισμένα άτομα άρχισαν να πετούν πέτρες μες στο στάδιο. Άρχισαν να χτυπούν ανθρώπους αριστερά και δεξιά. Επίσης ορισμένοι εξαγριωμένοι οπαδοί πέταξαν πέτρες σε αυτοκίνητα και καταστήματα που βρίσκονται έξω από το γήπεδο".
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί, αναφερόμενος στο συμβάν, είπε: "H κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα σε εκείνους που παραβίασαν το νόμο και προκάλεσαν αυτό το δυσάρεστο περιστατικό".
Πέρυσι οι οπαδοί της Αλ Φεϊζαλί είχαν καταφερθεί με συνθήματα εναντίον της Βασίλισσας Ράνια, που έχει παλαιστινιακές ρίζες.

Να σημειωθεί, τέλος, πως τον τελευταίο καιρό πολλοί πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι έχουν αποκλειστεί από καίριες θέσεις της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας.

http://www.contra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου