Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ο μύθος του Μάικ Πάουελ (vid)- Από Δημήτρης Κωτσέλης |

Ο μύθος του Μάικ Πάουελ (vid)

Ο άνθρωπος που κατέρριψε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του θρυλικού Μπομπ Μπίμον, στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8.95μ, θα μείνει στην ιστορία τόσο για τις επικές του μονομαχίες με τον Κάρλ Λιούις όσο και για το ανεπανάληπτο άλμα του στα 8.99μ, από το οποίο συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 18 χρόνια.
Τον Οκτώβρη του 1968, στην πόλη του Μεξικού, σε υψόμετρο 2.240μ ο αμερικανός αθλητής Μπομπ Μπίμον, συμμετείχε στο αγώνισμα του μήκους στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό που πέτυχε εκείνο τη μέρα ο θρυλικός άλτης φαινόταν πως θα μείνει αξεπέραστο για πάντα. Άλμα στα 8.90μ το οποίο αχρήστευσε ακόμη και το σύστημα μέτρησης των κριτών (έφτανε μετά βίας τα 8.50μ), που αποτέλεσε απίθανο Παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Μπίμον, βλέποντας τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει «8.90μ»  δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την συναισθηματική του φόρτιση και κατέρρευσε στο ταρτάν. Όπως αποφάνθηκαν αργότερα οι γιατροί, ο Μπίμον είχε πάθει κρίση καταπληξίας, ένα σύνδρομο μυϊκής ατονίας το οποίο παραλύει ολόκληρο το σώμα λόγω ακραίας συναισθηματικής φόρτισης. Το «άλμα του αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε αργότερα ήταν γεγονός και η ιστορία έμελλε να το κρατήσει στο χρονοντούλαπό της για περίπου 23 χρόνια.
Στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου για το 1991, οι θεατές παρακολούθησαν τη μεγαλύτερη μονομαχία όλων των εποχών στο αγώνισμα του μήκους. Μονομάχοι, ποιοι άλλοι; Ο κάτοχος 6 –μέχρι τότε- χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων  (θα ακολουθούσαν άλλα 3), Κάρλ Λιούις και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στο μήκος στη Σεούλ το 1988, Μάικ Πάουελ, μια αμερικανική μάχη με ξεκάθαρο φαβορί τον Λιούις καθώς ο «γιος του ανέμου» όπως τον αποκαλούσαν ήταν ανίκητος στο μήκος για περίπου μια δεκαετία!
Ο Λιούις απογειώθηκε και έπειτα… προσγειώθηκε στα 8.87μ επίδοση που άγγιζε παρά… 3 μόλις εκατοστά το στοιχειωμένο ρεκόρ του Μπίμον. Ο ανταγωνισμός φαινόταν πως είχε εκμηδενιστεί. Ο Πάουελ είχε μια ακόμη προσπάθεια και το ατομικό του ρεκόρ (8.66μ) μαρτυρούσε τη δυσκολία της προσπάθειας του να τον ξεπεράσει. Παρόλα αυτά, το θεωρητικά ανέφικτο έγινε πραγματικό! Ο Πάουελ προσγειώθηκε στα 8.95μ! Ήταν ο νέος παγκόσμιος Πρωταθλητής, και το ρεκόρ του Μπίμον έδωσε τη θέση του στον μεγάλο Μάικ Πάουελ.
19 χρόνια αργότερα η επίδοση του 47χρονου πλέον αμερικανού μένει ακατάρριπτη, αλλά ο Πάουελ μπορεί να υπερηφανεύεται πως θα μείνει στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο. Το 1992, ένα χρόνο δηλαδή μετά το μεγάλο του άλμα, πραγματοποίησε ένα ακόμη μεγαλύτερο, σε μίτινγκ της Ιταλίας πραγματοποιώντας πτήση που όμοιά της δεν ξανάδε ο παγκόσμιος αθλητισμός. Ο Πίνακας έγραψε 8.99μ (!) όμως λόγω του πολύ ευνοϊκού αέρα δεν καταμετρήθηκε σαν παγκόσμιο ρεκόρ. Παρόλα αυτά, εκείνη η επίδοση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1992 (σαν σήμερα πριν 18 χρόνια δηλαδή) θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο ανθρώπινο άλμα, σε αγώνες στίβου και πλάθει έτσι τον αξεπέραστο μύθο του μεγάλου Μάικ Πάουελ.
http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου