Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τους ημιυπαίθριους

Καμπανάκι για τη νομιμότητα των κυβερνητικών ρυθμίσεων που αφορούν την τακτοποίηση, αντί αντιτίμου, των ημιυπαίθριων χώρων χτυπάει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις  

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις Ακολουθώντας τη νομολογία που έχει διαμορφώσει, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που παρανόμως έχουν κλειστεί σε χιλιάδες ακίνητα και έχουν μετατραπεί σε ωφέλιμους κατοικήσιμους χώρους παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πρόσθετες κατασκευές, όπως είναι οι τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, τοιχοποιίες κ.λπ., πρέπει να κατεδαφιστούν.
Για άλλη μία φορά το ΣτΕ δέχεται ότι με τη νομοθεσία Τρίτση δόθηκε η τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να γλιτώσουν την κατεδάφιση. Μετά το 1983, οπότε χτίστηκαν τα αυθαίρετα νέας γενιάς εντός και εκτός σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνταγματική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή που συνεπάγεται την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και τη συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.
Με την απόφαση (υπ' αριθμ. 3921/2010), η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Σουφλιά (3044/02) που επιχειρούσαν να νομιμοποιήσουν νέα αυθαίρετα επεκτείνοντας τις δυνατότητες εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Οπως αναφέρει, παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου που επιβάλλουν στο κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων.
Οι δικαστές τονίζουν ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έρχεται σε αντίθεση και με την αρχή της ισότητας, αφού οι νομοταγείς πολίτες τίθενται σε μειονεκτική μοίρα έναντι των ιδιοκτητών αυθαίρετων οικοδομών που εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι «ενήργησαν κατά την ανέγερση ή διαρρύθμιση μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τις οποίες παρείχαν οι νόμοι, θα υφίστανται εις το διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους, οι οποίες, αν και επιβαρύνουν τους όρους διαβίωσης, διαφεύγουν την κατεδάφισή τους».
Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε τριώροφη οικοδομή σε παραδοσιακό οικισμό της Ερμούπολης Σύρου που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση με βάση τις επίμαχες νομοθετικές διατάξεις. *

Υπ. Περιβάλλοντος: Οι νέες ρυθμίσεις, οριακά ανεκτές

Σε δύο σημεία στηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος την εκτίμηση ότι οι νέες ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 θα γίνουν οριακά ανεκτές από το ΣτΕ, με δεδομένο ότι κάθε τακτοποίηση των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. χαρακτηρίζεται επιβαρυντική για το περιβάλλον.
Το πρώτο αφορά τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από τα πρόστιμα και θα διατίθενται αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος και μάλιστα στην ίδια περιοχή που βρίσκεται το «τακτοποιημένο» ακίνητο. Το δεύτερο αναφέρεται στο χρονικό περιορισμό των 40 χρόνων που ισχύει η ρύθμιση, με τη διευκρίνιση ότι η τακτοποίηση μπορεί να λήξει νωρίτερα, σε περίπτωση κατεδάφισης του κτιρίου.
Οι συγκεκριμένες προσθήκες στοχεύουν να εξασφαλίσουν ισοζύγιο πράσινου στις περιοχές που έχουν υποστεί την επιβάρυνση και να αντιμετωπίσουν ιδιοκτησιακά προβλήματα που ανακύπτουν. Είχαν θεσμοθετηθεί τον Απρίλιο, με ήδη γνωστή την πρώτη απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ για τις ρυθμίσεις του 2009, για την οποία η Τίνα Μπιρμπίλη είχε πει ότι θα γίνει σεβαστή. 
Χ. ΤΖ.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου