Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

BBC: Παράδειγμα προς αποφυγή η Αθήνα 2004 για το Λονδίνο 2012

Ως παράδειγμα προς αποφυγή παρουσιάζει το σχεδιασμό και τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 το BBC, ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του βρετανικού δικτύου, κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς κόστισαν οι Ολυμπιακοί της Αθήνας, ενώ τονίζεται ότι άφησαν πίσω τους εγκαταστάσεις που είναι πλέον εγκαταλειμμένες.

Ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα αρχίζει τονίζοντας ότι το Ολυμπιακό Λονδίνο δεν πρέπει να αγνοήσει το συναγερμό που σημαίνει το παράδειγμα της Αθήνας του 2004, όπου το ακριβές κόστος των Αγώνων παραμένει «μυστήριο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Έλληνας δημοσιογράφος που επικαλείται το ρεπορτάζ.

Οι υπερβολικές δαπάνες των Ελλήνων είναι ίσως χωρίς προηγούμενο, συνεχίζει το BBC, επικαλούμενο ως πρώτο αποδεικτικό στοιχείο το εγκαταλελειμμένο και χωρίς χρήση Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα παραδέχεται ότι τελικά δεν χρειάζονταν μόνιμα γήπεδα σόφτμπολ, χόκεϊ ή μπέιζμπολ στην Αθήνα και το BBC αντιπαραθέτει την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Λονδίνου για την κατασκευή ενός προσωρινού γηπέδου μπάσκετ αντί της αρχικής πρότασης για ένα μεγάλο μόνιμο γήπεδο.

Ωστόσο τονίζεται ότι ένα πρόβλημα που παρατηρείται και στις δύο πόλεις είναι η αξιοποίηση του κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου.

Στην Αγγλία υπάρχει διχογνωμία για το αν η χρήση του γηπέδου πρέπει να είναι αποκλειστικά ποδοσφαιρική ή να επιτρέπει και διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού, ενώ στην Ελλάδα σημειώνεται ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ που χρησιμοποιούν και στην ουσία καλύπτουν τα έξοδα του Ολυμπιακού Σταδίου θέλουν να μετακομίσουν στο δικό τους γήπεδο το συντομότερο δυνατό.

Το BBC αναφέρει ότι το κόστος συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου φτάνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πληρώνει για τα έξοδα που δεν καλύπτονται από τα ενοίκια και τα εισιτήρια της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Το ρεπορτάζ καλεί επομένως τους διοργανωτές του Λονδίνου 2012 να προσέξουν την παγίδα στην οποία έπεσε η Αθήνα.



http://www.skai.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου