Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Έως και 1.000 νέους πλανήτες εντόπισε το Kepler




Για πραγματική “αποκάλυψη” στη διαστημική έρευνα κάνουν λόγο οι επιστήμονες της NASA, μετά τα τελευταία...

 “ευρήματα” του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, που έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών στο Σύμπαν.

Τα τελευταία δεδομένα από το τηλεσκόπιο, είναι πιθανό να αποκαλύπτουν την ύπαρξη εκατοντάδων άγνωστων μέχρι σήμερα πλανητών, ο αριθμός των οποίων μπορεί να φτάσει μέχρι και τους χίλιους!

Οι 54 από αυτούς φαίνεται να βρίσκονται σε µια περιοχή που θα µπορούσε υπό ορισµένες προϋποθέσεις να φιλοξενήσει ζωή,αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος.

Το γεγονός πάντως ότι ένας πλανήτης βρίσκεται σε κατοικίσιµη ζώνη, δε σηµαίνει ότι έχει ζωή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άρη.

Εξάλλου, οι επιστήµονες δεν µιλούν απαραιτήτως για νοήµονα ζωή, αλλά ακόµη και για ζωή σε βακτηριδιακή µορφή ή ακόµη και σε µορφές, που δεν γνωρίζουµε.

Εάν επιβεβαιωθούν τα εν λόγω δεδομένα του Kepler, θα πρόκειται για μία επανάσταση στον τομέα της διαστημικής έρευνας, μέσα σε δέκα χρόνια, οπότε και έχει ξεκινήσει η αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχουν εντοπιστεί περίπου 500 πλανήτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γίγαντες αερίου.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον τελικό αριθμό των πλανητών, που πράγματι εντόπισε το τηλεσκόπιο, οι επιτελείς της ΝΑSΑ θεωρούν δεδομένο, πως κάποιοι εξ αυτών θα έχουν μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης.

Το Κepler είναι εξοπλισμένο με την πιο ισχυρή κάμερα που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά, ανάλυσης 95 megapixel, που του επιτρέπει, να εντοπίζει τις κινήσεις όλων των πλανητών γύρω από ένα άστρο, και όχι μόνο των μεγάλων. Μπορεί μάλιστα, να παρατηρεί 100.000 αστέρια την ίδια στιγμή.

Το Κepler, που βρίσκεται σε τροχιά μόλις ένα χρόνο, έχοντας παρατηρήσει ένα πολύ μικρό μέρος του Γαλαξία, όπως έχει προγραμματιστεί από τη NASA, θα λειτουργήσει ως το 2013, αν και ο σχεδιασμός του επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του ως το 2015

cosmo.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/1000-kepler.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου