Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Κούρεμα» έως 25% στα ομόλογα Δάνειο 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης για την επαναγορά χρέους φέρεται να συζητά η Ελλάδα


«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε αρχική φάση» λένε πηγές της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να πάρει δάνειο έως 50 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας, καθώς και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της στην Αθήνα και επικαλείται τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ΕΤΧΣ για να επαναγοράσει ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.

Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.

«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε αρχική φάση», είπε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ προστίθεται πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ».

Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσα στο 2012.

«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του τριετούς προγράμματος (Μνημόνιο) που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες και τόνισαν πως η Ελλάδα συζητά πάνω στην ειλημμένη απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ. «Οι κυβερνήσεις συζητούν επί προτάσεων και όχι επί ιδεών», δήλωσε το ίδιο στέλεχος. 
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για την 30ετία»
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας προς την Ελλάδα θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά δεν έχει γίνει καμία επίσημη πρόταση για επιμήκυνση τους στα 30 έτη, είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στα «Νέα» τη Δευτέρα.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την παράταση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία
στα 30 χρόνια.
Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση στο τραπέζι. Είναι σαφές όμως ότι υπάρχει προβληματισμός για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους
χωρών όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής».
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία των τριών και επτά χρόνων για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αντίστοιχα.
 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου