Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ βάζει φωτιά και στα καύσιμα!

Πάνω που φαινόταν ότι θα παίρναμε κάποιες μικρές , έστω, ανάσες – δεν τρέφαμε αυταπάτες για κάτι περισσότερο με τέτοιους φόρους και τόση ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην αγορά – ήρθε ο ...Μουμπάρακ για να διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες για κάπως φθηνότερα καύσιμα!

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε κάποια σχετική αποκλιμάκωση στην τιμή πώλησης της αμόλυβδης, ήτοι περί τα 2 λεπτά ανά λίτρο – κάτι περισσότερο από ...1% -  στη μέση τιμή, η οποία την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 1,615 ευρώ πανελλαδικά. Τιμή που – για να μην ξεχνιόμαστε – είναι, βεβαίως, η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Ανάλογα, περίπου κατά 0,5 λεπτά ανά λίτρο υποχώρησε  η μέση τιμή στο πετράλαιο θέρμανσης.

Φυσικά, σε επίπεδο διυλιστηρίων, η πτώση της τιμής της αμόλυβδης ήταν περισσότερο από 3% το τελευταίο διάστημα, αλλά η ελληνική αγορά μας έχει συνηθίσει στο να ακούει μόνο όταν οι τιμές αυξάνονται.

Και κάτι τέτοιο γίνεται  και τώρα, αφού είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ την Παρασκευή υπήρξαν πρατήρια που δήλωναν νέες τιμές ακόμη και κάτω από τα 1,50 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη στην Αττική, χτες κανείς από όσους εμφάνισαν νέα στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων δεν δήλωσε χαμηλότερα από τα 1,57 ευρώ ανά λίτρο.

Κάποιοι, δε, στα βόρεια προάστεια πήγαν και κοντά στα 1,70 ευρώ...

Ως προς δε το πετρέλαιο  θέρμανσης, την Παρασκευή υπήρχαν πρατηριούχοι που δήλωναν τιμές από τα 75 λεπτά ανά λίτρο, αλλά χτες όσοι δήλωσαν ήταν πάνω από τα 77 λεπτά!

Φυσικά οι ταραχές  στην Αίγυπτο έχουν ωθήσει το πετρέλαιο από την Πέμπη και μετά σταδιακά από τα 85 στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ παράλληλα έχει υποχωρήσει και το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος – συγκεκριμένα, από τα 1,37 στα 1,36 δολάρια.

Ωστόσο, οι τιμές στα  ελληνικά διυλιστήρια δεν έχουν “τσιμπήσει” – αφού υπάρχουν αποθέματα – και η μεν αμόλυβδη είναι στα 1.188 ευρώ ανά τόνο, το δε πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,56 ευρώ ανά λίτρο προ φόρων, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου και μετά.

Πώς γίνεται τώρα στα πρατήρια ήδη οι τιμές να “τσιμπάνε”, είναι ένα ζήτημα... Ίσως ορισμένοι πρατηριούχοι να εφοδιάστηκαν ...κυριακάτικα απευθείας από την ταραχώδη Αίγυπτο!



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου