Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ρυθμίσεις «ανάσα» για τους μικρομεσαίους

Eξετάζεται η καταβολή ποσοστού έως 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μέτρα διευκόλυνσης για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση.

Σε χθεσινή συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο παρουσία του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του ΟΑΕΕ Γεράσιμου Βουδούρη ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η καταβολή ποσοστού έως 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (με πάγωμα του υπόλοιπου ποσού) από όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών, η παραχώρηση έκπτωσης σε όσες επιχειρήσεις προεξοφλούν τις εισφορές τους και η απαλλαγή των συνεπών επιχειρηματιών από τις αυξήσεις των εισφορών για μια τριετία σε συνδυασμό με μείωση των εισφορών κατά 10% το 2011 η οποία θα φτάσει έως το 25% το 2013.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου για την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ εξετάζει την καθιέρωση ειδικής ελάχιστης εισφοράς στους ασφαλισμένους του, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Το επασφάλιστρο, το οποίο μελετάται, θα αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις του μηνιαίου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων και θα κατευθύνεται στον ΟΑΕΕ, που χρειάζεται 250 εκατ. ευρώ τον μήνα για την καταβολή συντάξεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα συμβάλλουν αναλογικά στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα, βάσει του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους.

Ακόμη κατά την διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε η αναστολή εκτέλεσης μέτρων, όπως οι κατασχέσεις, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους προς τα ταμεία. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο της προσωρινής σύνταξης η καταβολή της οποίας θα ξεκινά το αργότερο δυο μήνες μετά την υποβολή των δικαιολογητικών για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Από τους 832.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία είπε ο διοικητής του Οργανισμού κ. Βουδούρης ο οποίος τόνισε ότι από τις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οι 56.000 έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.

Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο αποτέλεσε την κορύφωση πολλών συναντήσεων, εξετάστηκε η δυνατότητα της βελτίωσης των ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την οποία πρόεδρος της Συνομοσπονδίας προέβη στην εκτίμηση ότι θα γίνει περισσότερο δύσκολη κατά το 2011 και το 2012.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Σε ό,τι αφορά στο ακανθώδες θέμα της αναμόρφωσης της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο κ. Κουτρουμάνης, επεσήμανε πως η όποια νέα ρύθμιση θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ωστόσο, υπογράμμισε, ισχύουν οι ρυθμίσεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου με βάση τις οποίες δεν θα θιγούν όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις (δηλαδή, 4500 ένσημα εκ των οποίων τα 3600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά), ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η νέα λίστα. Οι όποιες αλλαγές στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν από τη νέα λίστα ή ενταχθούν σε αυτή θα ξεκινήσουν σταδιακά από την 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από την 1/1/2015.

Πηγή: real
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου