Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Βενιζέλος: Εφικτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στην κρίση



Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την κρίση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ύφεση «γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες» εξέφρασε μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας στο επίσημο δείπνο του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη συναίσθηση της κατάστασης», της αγοράς και των προσπαθειών που απαιτούνται για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «για το σημείο στο οποίο φτάσαμε, υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες». Τόνισε όμως ότι από τη μεταπολίτευση, και ιδιαίτερα από το 1994 και μετά, «δόθηκε μια δημοσιονομική μάχη, τιθάσευσης του πληθωρισμού και μείωσης των ελλειμμάτων» για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, που ωστόσο οδήγησε «σε μια δεκαετία εντυπωσιακής, όχι όμως και εκλογικευμένης ανάπτυξης, όπου δεν έβγαλαν χρήματα όχι όσοι δούλευαν με συνέπεια, με τον ιδρώτα τους, αλλά όσοι επιδόθηκαν στον εύκολο πλουτισμό».
«Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί από ποιου σημείου και μετά καταγράφεται μια πλήρη απώλεια ελέγχου και από ποιου σημείου και μετά, θα έπρεπε να έχουμε πλήρη συνείδηση του διεθνούς κινδύνου και να αποφασίσουμε μέτρα επώδυνα, τα οποία όταν τα αργείς γίνονται πιο επώδυνα» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτείται εθνική προσπάθεια, κοινωνική συνοχή, μέτρα ηθικά ισορροπημένα και δίκαιο φορολογικό σύστημα για να πειστεί «ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας, ότι το νόμιμο συμφέρει» και στήριξη των αδυνάτων. Επεσήμανε ότι «ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης» μέσα από κριτήρια «όχι γενικά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα και ατομικά». Ειδικότερα για τους επαγγελματίες πρόσθεσε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία, αν αθροίσει κανείς τις εξαγγελίες του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, του ΥΠΑΝ και τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πράγματι μια ενδιαφέρουσα δέσμη μέτρων», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και σε πολιτικό επίπεδο για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ζήτησε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Την ανάγκη εκπόνησης ενός αναπτυξιακού σχεδίου, με στόχο «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά» και τη στήριξη ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχείρησης επεσήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορμπίδης.
Ο κ. Ζορμπίδης αναφέρθηκε στην δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις της πόλης, λόγω της οικονομικής κρίσης και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, κ.α.
Μετά τις ομιλίες ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Μ. Ζορμπίδης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΕΕΘ και ακολούθησε δεξίωση.


πηγή www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου