Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το πάρκο της Δαδιάς «έκλεισε» τις πόρτες του

Έπεσε «θύμα» της οικονομικής κρίσης

Οι επισκέπτες του Κέντρου Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης του εθνικού πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκουν εδώ και καιρό κλειστές τις πόρτες.

Δεν υπάρχει εξειδικευμένος και ειδικά καταρτισμένος ξεναγός ώστε να μπορεί να ενημερώσει το κοινό για τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που διαβιούν σε ένα χώρο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και σπάνιας βιοποικιλότητας.


Οι πέντε εργαζόμενοι του Φορέα ξεκίνησαν πριν έξι μήνες επίσχεση εργασίας καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους τουρίστες ενώ έχουν κοπεί τα τηλέφωνα και το Internet καθώς ο Φορέας αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό του ΟΤΕ.


«Δε λειτουργεί τίποτε στο Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο δεν έχει λάβει χρηματοδότηση», αναφέρει ο πρόεδρός του, Γιώργος Δεμερίδης και επισημαίνει ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι φορείς διαχείρισης.


Οι επισκέπτες της Δαδιάς μειώνονται ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια η επισκεψιμότητα του Εθνικού Πάρκου είχε φτάσει τις 60.000 άτομα το χρόνο, πέρσι έπεσε στις 40.000 και φέτος αναμένεται να «κλείσει» η χρονιά χαμηλότερα από τις 30.000 επισκέψεις.


Μοναδική δυνατότητα των τουριστών είναι η μετάβασή τους στο Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς, το οποίο λειτουργεί η αρμόδια δημοτική επιχείρηση του Δήμου Σουφλίου και στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων μέσα στη ζώνη αυστηρής προστασίας.


«Λειτουργούμε συμπληρωματικά με το Φορέα Διαχείρισης», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του Οικοτουριστικού Κέντρου Βιότοπου Δαδιάς, Γιάννης Γκουλζαντίδης που έχει και ο ίδιος διαπιστώσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την κατάσταση που επικρατεί.


Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση που έχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο εποπτεύει τον Φορέα Διαχείρισης, ο κ. Δεμερίδης αναφέρει ότι έχει λάβει το δρόμο της η υπόθεση της χρηματοδότησης και αναμένονται θετικές εξελίξεις εντός του Ιανουαρίου.


Την ίδια στιγμή σημείο αντιπαράθεσης έχει αποτελέσει η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου να παραχωρήσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ξενώνων της Δαδιάς στο φορέα διαχείρισης του δάσους. «Μετά την απόφαση αυτή εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα διαχειριστούμε τις εγκαταστάσεις του ξενώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχει όφελος η κοινωνία και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι πέντε εργαζόμενοι», λέει ο κ. Δεμερίδης.


Ωστόσο σε προσφυγή κατά της απόφασης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, προχώρησε η δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Αθανασία Κακκαλή, στην ευθύνη της οποίας βρισκόταν μέχρι πρότινος οι εγκαταστάσεις. «Η γνώση που έχει αποκτήσει η δημοτική αρχή Σουφλίου από τη λειτουργία των ξενώνων είναι μεγάλη σε σχέση με κάτι καινούριο που θα προκύψει ενδεχομένως από το φορέα διαχείρισης», σημειώνει χαρακτηριστικά. 


http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/89924/to-parko-tis-dadias-ekleise-tis-portes-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου