Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η Κάλλας δεν αυτοκτόνησε αλλά πέθανε από ασθένεια στις φωνητικές χορδές Νέα θεωρία για το θάνατο της Κάλλας

Μια νέα θεωρία ήρθε στο προσκήνιο για τα αίτια του θανάτου της διάσημης σοπράνο, Μαρία Κάλλας. Σύμφωνα με Ιταλούς γιατρούς η Κάλλας πέθανε από μία εκφυλιστική ασθένεια που έπληξε τις φωνητικές της χορδές.
Η Μαρία Κάλλας, μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της όπερας του εικοστού αιώνα πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 25 Μαΐου του 1970.  Οι θεωρίες για τα αίτια του θανάτου της ποικίλουν με σενάρια περί αυτοκτονίας ή υπερβολικής χρήσης ηρεμιστικών, όταν άρχισε να χάνει τη φωνή της καθώς ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Ωνάση, την εγκατέλειψε για να παντρευτεί τη Ζακλίν Κένεντι.
Ωστόσο έρευνα Ιταλών γιατρών ειδικών στην ορθοφωνία, υποδεικνύει ότι η μεγάλη σοπράνο είχε προσβληθεί από δερματομυοσίτιδα, μια ασθένεια που επηρεάζει τους μυς και τους ιστούς γενικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του λάρυγγα.
Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, Φράνκο Φούσι και Νίκο Παολίλο, αυτή η ασθένεια αντιμετωπίζεται με κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά, τα οποία μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, γεγονός που εξηγεί την καρδιακή ανακοπή.
Οι επιστήμονες μελέτησαν με υπερσύγχρονα μέσα ηχογραφήσεις της σοπράνο τη δεκαετία του '50, που ήταν η πιο ολοκληρωμένη περίοδός της, τη δεκαετία του '60, όταν άρχισε να έχει προβλήματα και τη δεκαετία του '70, που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική απώλεια βάρους και την αλλοίωση της φωνής της.
"Ο Φούσι, ένας από πιο διάσημους ειδικούς στην ορθοφωνία στη χώρα, και ο Παολίλο ανέλυσαν τα τελευταία βίντεο της Κάλλας που δείχνουν ότι οι μύες δεν ανταποκρίνονται πλέον, επειδή η θωρακική κοιλότητα δεν φούσκωνε όταν ανέπνεε", γράφει η εφημερίδα του Τορίνο.
"Η παρακμή της "Εικόνας" της όπερας δεν οφείλεται σε προσπάθειες για τη φωνή της ή σε εξωτερικές αιτίες", όπως οι συναισθηματικές εντάσεις, λένε οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας της, όταν δεν μπόρεσε να τραγουδήσει την όπερα Νόρμα στη Ρώμη, στις 2 Ιανουαρίου του 1958, προς τιμήν του τότε προέδρου της Ιταλίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι, και της συζύγου του.
Στο τέλος της πρώτης πράξης, από την οποία το μισό κοινό ήταν απογοητευμένο, η Κάλλας έφυγε κρυφά από μια πίσω πόρτα, "αυτό δεν ήταν ένα καπρίτσιο, ήταν πραγματικά άρρωστη, είχε μια τραχειίτιδα, οι μύες χαλάρωναν. Ήταν η αρχή του τέλους", τονίζουν οι δυο ειδικοί.
Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Η είδηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα La Stampa.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=233216

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου