Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενα δέντρο 'ζωής' για κάθε ψυχή που χάθηκε στην άσφαλτο.
Με αυτήν τη σκέψη ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.), η Νευροχειρουργική Κλινική Χανίων και η ΕΠΑΣ Χανίων πραγματοποιούν συμβολική δεντροφύτευση αύριο το πρωί στους Αγίους Αποστόλους προκειμένου να  ευαισθητοποιήσουν όλους μας και ειδικά τα παιδιά, ώστε να γίνουν πρεσβευτές των κανόνων οδικής κυκλοφορίας καθώς, όπως τόνισαν, η χώρα μας κάθε μέρα θρηνεί πάνω από 5 ανθρώπους.
Παράλληλα, ο Σύλλογος  προχωρά σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, με την ελπίδα να αποτελέσουν σε βάθος χρόνου τη θρυαλλίδα που θα περιορίσει τον φόρο αίματος στον μολώχ της ασφάλτου.
Οι πρωτοβουλίες είναι: 
- Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο εν όψει των Χριστουγέννων και των ξένων τουριστών που θα αφιχθούν στα Χανιά, θα διανεμηθεί από τα πλοία της γραμμής. 
- Καμπάνια για τις συνέπειες της μέθης στην οδήγηση με τη συνεργασία των ιδιοκτητών των μπαρ και νυχτερινών μαγαζιών που προγραμματίζεται για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Στόχος να γίνει συνείδηση ο 'οδηγός της παρέας'.
- Οργανωμένη παρουσία των δράσεων του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α. στα σχολεία με διαδραστικές ενέργειες για το θέμα της ασφαλούς οδηγητικής συμπεριφοράς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Λειτουργία στο διαδίκτυο ιστοσελίδα με επωνυμία www.protachania.gr και σελίδα στο facebook.
- Αιμοδοσία κάθε τέλος Ιανουαρίου με στόχο να γίνει μόνιμος θεσμός και το αίμα να διατίθεται στα θύματα της ασφάλτου, αφού την κρίσιμη ώρα είναι δύσκολο να κινητοποιείται κάποιος γι’ αυτό το θέμα.
Οπως ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο κ. Μανώλης Χουρδάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α., ο οποίος έχει χάσει το παιδί του σε τροχαίο δυστύχημα 'το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στους Αγίους Αποστόλους, όπου θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση έτσι ώστε να αναδείξουμε τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στον Νομό μας και να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός. Για να προωθήσουμε τα θέματα της οδικής ασφάλειας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την κυκλοφοριακή αγωγή και πρόληψη-μείωση των τροχαίων ατυχημάτων'.
'Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε τροχαία δυστυχήματα, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους ιδιαίτερα από την ηλικία των 15 έως 29 ετών. Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή την «αιματοχυσία» στην άσφαλτο', υπογράμμισε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 κάθε μέρα στην Ευρώπη χάνονται 95 ανθρώπινες ζωές, σε όλο τον κόσμο 38.800 άνθρωποι, ενώ η χώρα μας κάθε μέρα θρηνεί πάνω από 5 ανθρώπους.
'Δυστυχώς στον Νομό μας, ενώ λέμε ότι κάθε χρόνο πηγαίνουμε καλύτερα, όμως, στα τέλη της χρονιάς, όταν κάνουμε  απολογισμό, τα πράγματα είναι χειρότερα. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, της ΕΠΑΣ και της Νευροχειρουργικής Κλινικής πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να αναδείξουμε το τεράστιο αυτό θέμα που υπάρχει.
Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την εκατόμβη ζωών που χάνονται στην άσφαλτο, να αφήνουμε κάθε μέρα να αυξάνεται ο αριθμός και όχι να μειώνεται. Επιτέλους η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και εμείς ως πολίτες να κάνουμε κάτι. Στην προσπάθειά μας αυτή σκεφτήκανε να φτιάξουμε ένα φυλλάδιο για τα επικίνδυνα σημεία στον Βόρειο Οδικό Αξονα των Χανίων, εκεί όπου γίνονται τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία. Χορηγός της προσπάθειας είναι το ΙΚΤΕΟ Χανίων. Παράλληλα επικροτούμε όλες τις  ενέργειες που γίνονται από σχολεία για να βοηθήσουν τον Σύλλογο μας', τόνισε.
'ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ'
Από την πλευρά του ο νευροχειρουργός και πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης, αφού αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό ενός ακόμη νέου ανθρώπου σε τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά, τόνισε: 'Για όλους μας ο θάνατος ενός ανθρώπου συμβολίζεται με το ξερίζωμα. Εμείς με αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε να κάνουμε το ανάποδο: Για κάθε ξεριζωμένη «ψυχή» που έφυγε να φυτέψουμε τα αντίστοιχα δέντρα, έτσι ώστε ο καθένας να θυμάται τον δικό του άνθρωπο αλλά παράλληλα να είναι σύμβολο για το μέλλον. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που θα επισκέπτονται την περιοχή των Αγίων Αποστόλων να ξέρουν ότι εκείνα τα δέντρα «ήταν άνθρωποι» που είχαν μια κακή στιγμή σε κάποιο δρόμο με αυτοκίνητο ή μηχανή'.
'Συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία που κάνει ο Σύλλογος για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων μαζί με την ΕΠΑΣ. Η Νευροχειρουργική Κλινική ήταν και θα είναι πάντα κοντά στον κόσμο των Χανίων για τέτοιες πρωτοβουλίες, διότι εμείς (οι γιατροί) είμαστε άνθρωποι που είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε πρώτοι όλη αυτή την τραγικότητα των τροχαίων δυστυχημάτων', επεσήμανε ο κ. Κρασουδάκης.
'ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ'
Ο διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής Χανίων, κ. Γιάννης Δαράκης, ανέφερε ότι: 'Οι αξίες στη ζωή μας αποτελούν τις συνισταμένες της προσωπικότητάς μας. Όμως η αξία της ίδιας της ζωής είναι ένα ανυπέρβλητο μέγεθος, που τίποτα δεν μπορεί να το εξισώσει. Η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων και στην πόλη μας έχει πλέον πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και μόνο αμέτοχοι δεν μπορούμε να μένουμε.
Με αφορμή την εκδήλωση για τη δεντροφύτευση στους Αγίους Αποστόλους, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Νομού Χανίων σε συνεργασία με τη Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων, οι μαθητές και οι καθηγητές της ΕΠΑ.Σ. Χανίων συμμετέχουμε στη διαδικασία αυτή, με σκοπό την αφύπνιση των συμπολιτών μας για τη σημασία και την αξία των ζωών, που τόσο άδικα έχουν χαθεί μέχρι σήμερα. Άλλωστε είναι νωπό το θλιβερό ατύχημα του μαθητή μας Στράτου Πατρικάκη, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο πριν δύο μήνες'.
Τέλος, ο εκπαιδευτικός, κ. Ανδρέας Κουκλινός, ανέφερε πως 'στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τη μαθητική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ένα τροχαίο ατύχημα. Στο πλαίσιο αυτό η σύγχρονη τεχνολογία είναι σύμμαχός μας. Ήδη έχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδα με επωνυμία www.protachania.gr Επίσης, σχεδιάζουμε να φτιάξουμε λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook/twitter. Επίσης, έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών'.

Φουντουλάκη Ελένη
http://www.haniotika-nea.gr/

http://prezatv.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου