Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα στην κατάψυξη- Νέα επιδείνωση τη Δευτέρα

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο τα...
 
Η Ελλάδα στην κατάψυξη- Νέα επιδείνωση τη Δευτέρα
...δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά, καθώς οι άνεμοι κόπασαν.
Αποκλεισμένη λόγω χιονιού παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος. Σε ισχύ τέθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» στη Σάμο, ενώ έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις ακόμη και στην Κρήτη.
Σημαντική εξασθένηση των ανέμων και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από τη Δευτέρα το απόγευμα.
Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική από το βράδυ της Παρασκευής. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας το «έστρωσε», ενώ χιόνι έπεσε και στο κέντρο της Αθήνας.
Η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω παραμένει αποκλεισμένη, ενώ από την κακοκαιρία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία της Αττικής.
Κλειστή παραμένει η Λεωφ. Δεκελείας από Βαρυμπόμπη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το κόμβο Μαγούλας- Μάνδρας και πάνω, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες.
Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, καθώς και σε δρόμους στις Αφίδνες. Από το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Άγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη, όπου είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η πυροσβεστική δε, έχει ξεκινήσει την επιχείρηση εκχιονισμού στο δρόμο που οδηγεί από τις Αφίδνες στο Καπανδρίτι.
Παγωνιά στη Βόρεια Ελλάδα
Το κρύο είναι τσουχτερό και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής.
Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαΐδα και -1 η Δράμα.
Στα λευκά και η Κρήτη
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις σποραδικές καταιγίδες.
Λόγω των χιονοπτώσεων κλειστός είναι ο δρόμος προς το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ με δυσκολία εκτελείται η κυκλοφορία προς την Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο.
Λόγω των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων όλοι οι κτηνοτρόφοι ειδοποιήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο να έχουν τροφές και να κρατήσουν περιορισμένα τα κοπάδια τους.
Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Ψηλορείτη. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Ηρακλείου έσπευσε στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους.
Οι τέσσερις άνδρες έφτασαν στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής με οχήματα 4x4, αλλά το πρωί του Σαββάτου διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν.
«Ξενοκράτης» στη Σάμο
Η θάλασσα για άλλη μια φορά κάλυψε χθες στη Σάμο και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό, καθιστώντας την απροσπέλαστη. Αργά το βράδυ του Σαββάτου εφαρμόστηκε το σχέδιο Ξενοκράτης και ο στρατός τοποθέτησε κατά μήκος όλης της παραλιακής σακιά με άμμο για να οχυρωθούν τα καταστήματα που κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν.
Σήμερα η παραλιακή της Σάμου παρουσίαζε την ίδια εικόνα. Έτσι το Βαθύ και ο Άγιος Κωνσταντίνος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, αφού η θάλασσα έφτασε στα παραλιακά σπίτια ενώ βράχοι και πέτρες κάλυψαν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων.
Ο καιρός τη Δευτέρα
Κακοκαιρία με βροχές θα επικρατήσει αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες-παράκτιες περιοχές που πιθανώς στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να είναι ισχυρές.
Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι έντονες. Από τα δυτικά θα αρχίσει εξασθένηση των φαινομένων.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι- νοτιοδυτικοί 4- 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη 7- 8, που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους.
Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή στα βόρεια, αλλά θα ανέβει λίγο στα νότια. Παγετός θα παρατηρηθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου