Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ανησυχία για τον Ελληνικό Νηογνώμονα


Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Απασχόλησης, Ανδρέα Λοβέρδο και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, αναφορικά με το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας του Ελληνικού Νηογνώμονα.

«Ο Ελληνικός Νηογνώμονας, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό στοιχείο της ναυτιλιακής υποδομής της χώρας. Καλώ τους δύο υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε δυνατό περιθώριο παρέμβασης, ώστε να διασφαλιστούν οι δεκάδες θέσεις εργασίας και να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις για τη ναυτιλία της χώρας μας», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μίχας.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε ως εξής:

«Η οριστική απόφαση για την αναγνώριση του Ελληνικού Νηογνώμονα θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το αίτημα του οργανισμού. Στον Ελληνικό Νηογνώμονα είχε χορηγηθεί από την Ε.Ε. περιορισμένη χρονική αναγνώριση, αρχικά στις 22.04.1998 και δόθηκε νέα περιορισμένη αναγνώριση για δεύτερη περίοδο τριών ετών στις 13.12.2001, η οποία παρατάθηκε εκ νέου στις 03.08.2005, η οποία στη συνέχεια έληξε στις 03.08.2008. Στη συνέχεια χορηγήθηκε νέα δεκαεπτάμηνη αναγνώριση η οποία έληξε στις 30.08.2010».

«Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στον Ελληνικό Νηογνώμονα από την αρμόδια κοινοτική υπηρεσία (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δεύτερη γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 391/2009/ΕΚ δεν μπορεί να προβεί σε παράταση της αναγνώρισης του ελληνικού Νηογνώμονα».

«Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου με γνώμονα την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού επιπέδου ασφάλειας των υπό Ελληνική σημαία πλοίων και την χορήγηση δυνατότητας μεταβατικής περιόδου στις ναυτιλιακές εταιρίες, εξέδωσαν σχετική εγκύκλιο (Α.Π.4124.1/22/2010/27-08-2010), σύμφωνα με την οποία:

- Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι την 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης αυτών ή την ημερομηνία θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.

- Σε περιπτώσεις βλάβης ή ζημιάς πλοίου ο ΕΝ δύναται να διενεργεί τις αναγκαίες επιθεωρήσεις και να εκδίδει τα προβλεπόμενα βεβαιωτικά μόνο υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αρχής.

Μετά τις 30/8/2010 ο Οργανισμός δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει νέα πιστοποιητικά πλοίων, σύμφωνα με την εθνική, διεθνή και κοινοτική νομοθεσία.

Τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον ναυτιλιακό κόσμο, καθώς ο Ελληνικός Νηογνώμονας πιστοποιεί τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στην ελληνική νηολογία, ποντοπόρα, ακτοπλοϊκά, αλιευτικά και αναψυχής».


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=168952&cid=6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου