Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Άρχισαν χθες το βράδυ οι εργασίες για τη διάνοιξη μιας βοηθητικής σήραγγας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι, που από τις 5 Αυγούστου βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων σε ορυχείο της Χιλής...

Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο, αυστραλιανής κατασκευής, που εστάλη στο Σαντιάγο ειδικά για αυτή την περίσταση. Σύμφωνα με χιλιανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τέσσερις μήνες. Οι ίδιοι διέψευσαν πληροφορίες ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των μεταλλωρύχων μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα, ώστε να απελευθερωθούν πριν τις 18 Σεπτεμβρίου, επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όπως επιθυμεί ο πρόεδρος της Χιλής. 
Σύμφωνα με το BBC, μόλις ολοκληρωθεί το σκάψιμο, ένας θαλαμίσκος θα σταλεί στα έγκατα της γης, προκειμένου να αρχίσει ο απεγκλωβισμός των 33 εργατών. Προηγουμένως όμως, πρέπει οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι να έχουν απομακρύνει 4.000 τόνους χώματος και βράχων ώστε να φτάσουν στο σημείο που θα σταλεί ο θαλαμίσκος. Συγκεντρωμένοι έξω από το ορυχείο βρίσκονται οι συγγενείς των μεταλλωρύχων, που την Κυριακή είχαν την πρώτη επικοινωνία μαζί τους, μέσω ραδιοτηλεφώνου.
Η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους εντείνεται ώρα με την ώρα, καθώς είναι εμφανή τα σημάδια στο σώμα τους από την πολυήμερη παραμονή τους σε τόσο μεγάλο βάθος και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί. Οι 33 μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν σε μία από τις στοές του ορυχείου μετά από καθίζηση στις 5 Αυγούστου. Επί 17 ημέρες κανείς δεν γνώριζε ότι είχαν σωθεί. Στις 22 Αυγούστου, στη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού τους, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τα συνεργεία διάσωσης.
http://fimotro.blogspot.com/2010/08/blog-post_8347.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου