Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αέριο από το Ισραήλ στην Ελλάδα

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz» και μία ακόμη χαρακτηριστικότερη ανάρτηση της οικονομικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Globes-Online.com», το πρώτο με ημερομηνία 29 Αυγούστου και η ανάρτηση με ημερομηνία 30 Αυγούστου, έρχονται να εξηγήσουν ορισμένα βασικά δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ. Ταυτόχρονα, εξηγούν -μέχρις ενός σημείου- και τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.
Η εφημερίδα του Ισραήλ «Haaretz» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Νετανιάχου προσφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα», αποκαλύπτει πως κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στην Αθήνα, στην κεντρική ατζέντα του πρωθυπουργού του Ισραήλ υπήρχε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές ακτές έως την Ελλάδα. Το κοίτασμα αυτό, που ονομάστηκε Λεβιάθαν, από το γνωστό βιβλικό τέρας, ανακαλύφθηκε εντός της Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης του Ισραήλ.

Συζητήσεις με την Κύπρο

Η περιοχή αυτή εφάπτεται της αντίστοιχης οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η οποία βορείως «ακουμπά» την ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, που εκτείνεται νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Στην περιοχή όπου εφάπτονται οι ζώνες Ισραήλ και Κύπρου ανακαλύφθηκε κι άλλο πλούσιο κοίτασμα. Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει για την από κοινού εκμετάλλευσή του.
Γιατί η Τουρκία επιμένει στρατιωτικά στην περιοχή Καστελόριζου
Αν κανείς παρατηρήσει το χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνεται αμέσως πως η διαμόρφωση των ζωνών αυτών αποκλείει την Τουρκία από κάθε δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Άγκυρα επιμένει στο ότι το Καστελόριζο δεν ορίζει υφαλοκρηπίδα, αποστέλλει συνεχώς ερευνητικά σκάφη στην περιοχή και παραβιάζει στοχευμένα περιοχές της Δωδεκανήσου, την ώρα μάλιστα που φαίνεται να υποχωρεί ή να φέρεται διαλλακτικότερα σε διεκδικήσεις της, σε περιοχές του Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «globes-Online.com» έχει ως εξής:
«Στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη προσανατολίζεται το Ισραήλ, όπως μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.
Η ιδέα προέρχεται από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια του Τελ Αβίβ και συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.
Η σκέψη ώστε το Ισραήλ να μεταβληθεί σε εξαγωγό χώρα φυσικού αερίου θα αποκτήσει σάρκα και οστά, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του μεταλλευτικού ερευνητικού προγράμματος «Leviathan» της εταιρείας Noble Energy Inc. Τον Ιούνιο, ο εν λόγω εταιρικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η τρισδιάστατη σεισμολογική έρευνα στην περιοχή, όπου διεξάγεται η μεταλλευτική έρευνα «Leviathan», κατέδειξε ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, ώστε να βρεθεί ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου συνολικού όγκου 453 δισ. κυβικών μέτρων.
Η Noble Energy, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο Globes, κατέχει το 39,66% του ερευνητικού προγράμματος και ακολουθούν οι Delek Group Ltd και Delek Drilling LP με ποσοστό 22,67% και τέλος η Ratio Oil Exploration LP με συμμετοχή 15%.
Όπως εκτιμάται, το κοίτασμα «Leviathan» είναι αρκετό, ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 60 χρόνια, βάσει της τωρινής ζήτησης.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που στην Ευρώπη εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για το βαθμό εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.
Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται ως απότοκο της πρόσφατης σύγκρουσης της χώρας με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ένας αγωγός με τελικό προορισμό την Ελλάδα, που είναι πολύ πιο μακριά σε απόσταση, θα κόστιζε περισσότερο. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz» αναφέρει και συγκεκριμένα στοιχεία για το κοίτασμα «Λεβιάθαν». Υπολογίζεται σε 453 δισ. κυβικά μέτρα και έχει εντοπιστεί σε βάθος 5.000 μέτρων. Κατά την εφημερίδα, το Ισραήλ έχει δύο εναλλακτικές λύσεις για να μεταφέρει το φυσικό αέριο στις δυτικές αγορές. Με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Τουρκίας ή Ελλάδας, λύση που έχει το πλεονέκτημα κατασκευής υποδομής στις ακτές του Ισραήλ. Η δεύτερη λύση θα απαιτούσε την κατασκευή υποδομής υγροποίησης είτε στην Κύπρο είτε στην Αίγυπτο.
Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από ανάλυση στρατηγικών παραμέτρων αλλά και παραμέτρων ασφαλείας. Είναι προφανές από τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή, το ζήτημα με το Ιράν αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, πως το Τελ Αβίβ θα προτιμούσε λύσεις που ελέγχονται πλήρως από το σύστημα ασφαλείας της Δύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

http://www.sigmalive.com/news/international/300718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου