Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ασπίδα προστασίας για την καρέτα - καρέτα

Την άμεση αναστολή όλων των έργων που θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα, στην παραθαλάσσια περιοχή Σκαλέτα Πλατανιάς του Δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνου, ζήτησε χθες από τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το υπουργείο προέβη στην κίνηση αυτή καθώς, ύστερα από έλεγχο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή όπου κατασκευάζεται κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, διαπιστώθηκε ότι δύο αντλιοστάσια έχουν επιφέρει σοβαρές αλλοιώσεις του αιγιαλού και της παραλίας, όπως επιχωματώσεις και συμπίεση με μηχανήματα έργου. Ταυτόχρονα, τα εννέα σχεδιαζόμενα αντλιοστάσια και σημαντικό τμήμα της όδευσης των αγωγών βρίσκονται εντός της περιοχής του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 και ειδικότερα εντός ζώνης που αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
ΑνακοίνωσηΣύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο φάκελος της υπόθεσης έχει ήδη διαβιβαστεί στον οικείο εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, ενώ το πόρισμα των επιθεωρητών θα διαβιβαστεί από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Περιφέρειας Κρήτης να προβεί σε άμεση αναστολή εκτέλεσης των έργων που προβλέπεται να κατασκευαστούν εντός της παραλίας ωοτοκίας της χελώνας, μέχρι να διευκρινιστεί η νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ ζητεί να ελεγχθεί το ζήτημα της παραχώρησης της επίμαχης έκτασης και να υπάρξει επαναξιολόγηση της Αδειας Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για την επιβολή των ενδεικνυόμενων περιβαλλοντικών όρων προστασίας του περιβάλλοντος και του είδους. Η επανεξέταση της σχετικής ΑΕΠΟ θα γίνει από το Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=27238950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου