Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αλλάζει όψη ο όρμος του Φαλήρου




 Σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για ενότητες αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, σε αρμονία με τα έργα στον Ιππόδρομο
Του Γιωργου Λιαλιου


Η λεωφόρος Ποσειδώνος υπογειοποιείται. Πέντε κάθετοι δρόμοι του Μοσχάτου και της Καλλιθέας επεκτείνονται, γίνονται πεζόδρομοι και καταλήγουν ως προβλήτες μέσα στη θάλασσα. Στην κεντρική προβλήτα, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή, μέσα στη θάλασσα, δημιουργείται ένας χώρος αναψυχής. Στην παραλία δημιουργούνται ενότητες αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, σε πλήρη αρμονία με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση στην περιοχή του Ιπποδρόμου. Αυτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου για τον Φαληρικό Ορμο, όπως τα σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο σε συνεργασία με Ελληνες συναδέλφους του. Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό και είναι το πρώτο από όσα έχουν το τελευταίο διάστημα παρουσιαστεί που έχει συγκεκριμένο, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένους πόρους: στόχος είναι τα έργα σε ολόκληρη την περιοχή, από τον Ιππόδρομο έως τις εκβολές του Κηφισού να δημοπρατηθούν σε ένα χρόνο από σήμερα.
Το masterplaπου παρέδωσε στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Υποδομών ο Ρέντσο Πιάνο αφορά μια έκταση 760 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενωθεί με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου (245 στρέμματα), στην οποία το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανεγείρει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το «όραμα» της μελέτης είναι η σύνδεση της πόλης (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο) με τη θάλασσα, μια σχέση που έχει διαρραγεί από τη δημιουργία της λεωφόρου Ποσειδώνος και του συνεχούς μπαζώματος των ακτών. Για τον λόγο αυτό, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει είναι η μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα και η πλήρης υπογειοποίησή της.
Ταυτόχρονα, πέντε από τους δρόμους που σήμερα σταματούν στην παλαιά παραλιακή λεωφόρο θα επεκταθούν ως πεζόδρομοι μέσα στην έκταση του πάρκου και στη συνέχεια μέσα στη θάλασσα ως προβλήτες. Ετσι οι γειτονιές θα έχουν την ευκαιρία να «διεισδύσουν» εύκολα μέσα στο πάρκο. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της μελέτης είναι η δημιουργία, μέσα στη θάλασσα, στο τέλος της κεντρικής προβλήτας ενός χώρου αναψυχής (λ.χ. εστιατόριο), στην ταράτσα του οποίου ο Ρέντσο Πιάνο οραματίστηκε ένα αερόστατο, το οποίο θα ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος, δίνοντας μια καταπληκτική θέα της περιοχής.
Το ίδιο το πάρκο θα χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες οριζόντιες «ενότητες», οι οποίες θα ξεχωρίζουν από το είδος της βλάστησης. Κοντά στη θάλασσα θα φυτευθούν φυτά ανθεκτικά στην αλμύρα, ενώ στο βάθος, προς τον δρόμο, ψηλά δέντρα. Ενδιάμεσα θα βρίσκονται διεσπαρμένες σε ενότητες διάφορες λειτουργίες: άλση, περίπατοι, ποδηλατοδρόμοι, ένα καταδυτικό πάρκο, υπαίθρια γήπεδα, δύο μεγάλες προστατευόμενες πισίνες με θαλασσινό νερό και εγκαταστάσεις αναψυχής.
Ενα βασικό πλεονέκτημα των σχεδίων που παρουσιάστηκαν χθες είναι ότι περιλαμβάνουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα με την ανάπλαση στον ιππόδρομο, που πραγματοποιείται επίσης από τον Ρέντσο Πιάνο. Σημαντική ενίσχυση παρέχει το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου, το οποίο χρηματοδότησε την εκπόνηση του masterplaκαι θα χρηματοδοτήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες, μια χορηγία που εξασφαλίζει ένα πολύτιμο χρονικό άλμα στο έργο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, η έγκριση του masterplaθα γίνει στις 20 Μαΐου, ενώ η έγκριση του σχεδιασμού, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι τεχνικές μελέτες θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012, ώστε το έργο να είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής), το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα Jessica (μια εκτίμηση το τοποθετεί στα 180-200 εκατ. ευρώ). Τέλος, υπάρχει η πρόθεση οι αρδευτικές ανάγκες του πάρκου να καλυφθούν από επεξεργασμένα λύματα από την Ψυττάλεια, έργο του οποίου ο διαγωνισμός τοποθετείται στο τέλος του έτους. Ολα λοιπόν δείχνουν πως η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου βρίσκεται πλέον σε συγκεκριμένες βάσεις. Ας ελπίσουμε ότι επιτέλους θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.


http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου