Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ανταλλαγές πυροβολισμών στη μεθόριο Καμπότζης-Ταϊλάνδης


Έκκληση στον ΟΗΕ να παρέμβει

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατεύματα της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης σε διαφιλονικούμενη περιοχή της μεθορίου, στον περιβάλλοντα χώρο ενός Ινδουιστικού ναού που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια. Η κυβέρνηση της Καμπότζης απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει.

Πυρά πυροβολικού και βαρέων πολυβόλων ακούγονταν το πρωί στην περιοχή έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στο ναό του 11ου αιώνα, που είναι γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη. 

Βρίσκεται σε έναν κρημνό που αποτελεί φυσικό σύνορο και διεκδικείται από τις δύο ασιατικές χώρες. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη το 1962, αλλά η μεθόριος των δύο χωρών δεν έχει ποτέ οριοθετηθεί.

Οι μάχες στην περιοχή στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων την Παρασκευή και το Σάββατο και πρόκειται για τις αιματηρότερες μάχες μετά την απόπειρα της Καμπότζης να ενταχθούν στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που είχε αποτελέσει την αφορμή να υπάρχουν και τότε σποραδικές αλλά σφοδρές ανταλλαγές πυρών στην περιοχή.
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου