Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο


Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν από τα πυρά αστυνομικών σε επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο. Περίπου 8 χιλιάδες διαδηλωτές στη νότια επαρχία της Ασιούτ απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο καθώς και τις γραμμές του τρένου που οδηγούν στο Κάιρο. Στο Πόρτ Σαιντ εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια. Στη διώρυγα του Σουέζ 6 χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ και στη συνέχεια μπλόκαραν την είσοδο του Κοινοβουλίου, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση για άμεσες, ριζικές πολιτικές αλλαγές στη χώρα τους και επιμένοντας στην πρωταρχική τους αξίωση: τηναποχώρηση του Μουμπάρακ
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις συγκεντρώσεις στο Κάιρο συμμετείχαν και εργαζόμενοι της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού καθώς και εργαζόμενοι του υπουργείου πολιτισμού.
Οι διαδηλωτές επιμένουν στην αποχώρηση του Μουμπάρακ και καλούν σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις την Παρασκευή. Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ στο καθεστώς της Αιγύπτου με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, να δηλώνει ότι "πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα" που χρειάζεται ο λαός, προσθέτοντας πως γι΄αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
"Δεν μπορεί (η κυβέρνηση της Αιγύπτου) να βάλει ξανά το Τζίνι στο λυχνάρι" είπε χαρακτηριστικά ο Γκίμπς.
Είχαν προηγηθεί η δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο  Μπάιντεν, ο οποίος είχε ζητήσει την άρση της πολύχρονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από το καθεστώς στην Αίγυπτο.
Το βράδυ της Τρίτης ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν προειδοποίησε πως αν αποτύχει ο διάλογος με τους διαδηλωτές τότε η εναλλακτική, εκ των πραγμάτων, θα είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για ειρηνική μετάβαση εξουσίας στην οποία ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία έως το Σεπτέμβριο όταν θα διεξαχθούν οι προαναγγελθείσες εκλογές. Όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και ότι θα αποτύχει να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Επικοινωνία Ομπάμα με το Βασιλιά  της Σαουδικής Αραβίας για την Αίγυπτο
" Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία, που έχει να γίνουν γοργά βήματα προς την κατεύθυνση μίας ομαλής μετάβασης, η οποία θα είναι ουσιαστική, ανθεκτική, νόμιμη και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Αιγύπτου " αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με το Βασιλιά Αμντουλά.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου