Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στο στόχαστρο λογαριασμοί φοροφυγάδων στην Ελβετία


Την πρόθεση της κυβέρνησης να εντοπίσει Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Ελβετία και σε τεχνικό επίπεδο (όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν) «ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν».
Όπως ανέφερε, κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός υπήρξε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ελβετίας και ότι γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την ομόλογό του.
Από την πλευρά τους παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπάρξει διμερής συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στη συγκεκριμένη χώρα, αντίστοιχη αυτών που υπέγραψε η Ελβετία με τη Βρετανία και η Γερμανία.
Επισήμαιναν ακόμη πως βάσει της συμφωνίας θα υποχρεώνονται οι ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές. Έτσι, πρόσθεταν οι ίδιοι παράγοντες, "δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να ''καθαρίσει'' με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών".
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση Ελλήνων φοροφυγάδων.
Το Σπίγκελ αναφέρεται σε εκτιμήσεις ότι «οι Έλληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ' όσα στην ίδια τη χώρα τους».
«Οι φορολογικοί παραβάτες θα πρέπει τότε, μεταξύ άλλων, να περιμένουν ότι θα πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους 10 ετών, καθώς και πρόστιμα», γράφει το Σπίγκελ.
«Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα είναι υπερβολή» τόνισε πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, σχολιάζοντας το ποσό των 600 δισ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL συμπλήρωσε πως εντός της χώρας οι καταθέσεις είναι 220-230 δισεκατομμύρια. Δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους αλλά να είναι 100 - 150 (στις Ελβετικές τράπεζες), πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως τα χρήματα αυτά κατά την κατάθεση τους έχουν ελεγχθεί, οπότε θεωρητικά δεν είναι μαύρα ή «έχουν λευκανθεί».
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως «ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό».
ΚΚΕ: Ληστεία από βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες
«Η αποκάλυψη του Spiegel δείχνει το μέγεθος της ληστείας που έχουν υποστεί οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι από βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, εφόσον το αστρονομικό ποσό των 600 δισ. είναι μόνο ένα μέρος του κλεμμένου πλούτου», σχολίασε με αφορμή το δημοσίευμα το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην ανεχθούν άλλο «τον εμπαιγμό και τα ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου