Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ξάφνιασε η Ελλάδα τη Γερμανία με την παρέμβαση στη Χάγη


Δεν θα επισκιαστούν οι διμερείς σχέσεις σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ



Ξάφνιασε τη γερμανική κυβέρνηση η απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμούσα διαδικασία Ιταλίας-Γερμανίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τη διαδικασία της Χάγης ως νομική υπόθεση και εκτίμησε ότι οι γερμανο-ελληνικές σχέσεις δεν θα επισκιαστούν από αυτήν.

Ο αναπλ. εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφαν Μπρέντολ δήλωσε σήμερα ότι απόφαση παρέμβασης την τελευταία ή προτελευταία ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι μία απόφαση που έρχεται τουλάχιστον πολύ αργά. Ο εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για μία καθαρά νομική υπόθεση και ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης 12.01.11 οι υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας ο κ.Βεστεβέλε επανέλαβε στον κ. Δρούτσα την πάγια γερμανική στάση επί του θέματος. 

Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του θέματος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Γερμανία έχει συνείδηση της ευθύνης της που απορρέει από την ιστορία. 

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ. παραδέχτηκε ότι πρόκειται και για ηθικής τάξεως ζήτημα και πρόσθεσε ότι, ανεξάρτητα από τη νομική τοποθέτηση, οι γερμανικές κυβερνήσεις ακολουθούν διαχρονικά μία συνεπή πολιτική συμφιλίωσης. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μία σειρά από προγράμματα συμφιλίωσης, όπως προγράμματα διαλόγου στις πληγείσες κοινότητες, προγράμματα για τους νέους, στήριξη μουσείων και εκθέσεων, ενώ οι πρέσβεις της Γερμανίας στην Ελλάδα καλλιεργούν επί χρόνια στενές επαφές με οργανώσεις θυμάτων.



http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου