Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δραματική «βουτιά» 2,60% «Έσπασε» το χαμηλό 14 ετών στο ΧΑ



Η σημερινή «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών και το «σπάσιμο» των χαμηλών επιπέδων 14 ετών (1.354,63 μονάδες) προεξοφλεί την πιθανή υποβάθμιση της χώρας. Η υποχώρηση ήταν δραματική, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.354,63 μονάδες, με πτώση 2,60%, σημειώνοντας νέα χαμηλά επίπεδα, ύστερα από 14 χρόνια.

Το ψυχολογικό, όμως, όριο των 1.356 έσπασε, παρά το γεγονός ότι τραπεζίτες τόνιζαν ότι, ακόμα και μετά από νέα υποβάθμιση της χώρας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέσα από τις εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ, Ωστόσο, όπως παρατηρούν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, η αρνητική ψυχολογία δεν γυρνά εύκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 36%, αλλά η αγορά δεν «ακούει». Από την άλλη πλευρά, οι  επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, έχουν πέσει σε μια παγίδα αξίας. Οι φθηνές μετοχές γίνονται ολοένα και φθηνότερες και η χώρα επέστρεψε στα επίπεδα προ της υποβάθμισης της δραχμής.

Οι ξένοι επενδυτές φοβούνται πλέον μεγάλες ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους (και στα ομόλογα) και ξεπουλάνε όσο-όσο τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών έλαβε χώρα παρά την πτώση του spread στις 946 μονάδες, ύστερα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αγορές ομολόγων στην περιφέρεια.

Η σημερινή πτώση επηρεάστηκε και από την πτωτική πορεία και στην Ευρώπη -η οποία αποδίδεται στις φήμες ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό. Η Εθνική Τράπεζα έχασε 6,62% στα 5,64 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στην  Eurobank με βουτιά 9,72%. Πτώση 8,08% στην Alpha Bank, και 8% στο Ταχυδρομικό. Πτώση 5,05% στην Τράπεζα Πειραιώς και 6,25% στη MIG και 5,42% στην Τράπεζα Κύπρου. Πτώση 4,67% στη Marfin Popular και 4,67% για το Ταχυδρομικό.
 



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου