Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση χτυπάει και τα καρναβάλια.Στο παρελθόν ανήκουν οι εποχές με τα εκατοντάδες άρματα, τις Βραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια. Λιγότερες φέτος και οι χορηγίες

Στον... βωμό της οικονομικής κρίσης έχουν πέσει φέτος τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δήμοι της χώρας. Οι εποχές με τα εκατοντάδες άρματα, τις Bραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια ανήκουν στο παρελθόν, αφού οι πενιχροί προϋπολογισμοί των δήμων δεν «σηκώνουν» ανάλογα βάρη. Την ίδια στιγμή, οι χορηγίες που στήριζαν σε μεγάλο βαθμό τις καρναβαλικές παρελάσεις, έχουν μειωθεί και οι ΟΤΑ πλέον προσανατολίζονται σε λιτές γιορτές.
«Σκούρα» τα βρήκαν φέτος οι τοπικοί άρχοντες των δήμων που διοργανώνουν γιορτές καρναβαλιού. Οπως λένε, προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις που θα συνδυάσουν το κέφι με την ποιότητα



Στην Αττική, οι περισσότεροι ΟΤΑ προετοιμάζουν οικονομικές εκδηλώσεις για να μειώσουν όσο το δυνατόν το λειτουργικό κόστος. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν αυτήν τη χρονιά να μη διοργανώσουν καρναβάλι και περιορίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, στα παραδοσιακά κούλουμα.
Παρελθόν αποτελούν οι Βραζιλιάνες στο καρναβάλι του Μοσχάτου-Ταύρου. Περικοπές επιβάλλει η οικονομική δυσπραγία
Παρελθόν αποτελούν οι Βραζιλιάνες στο καρναβάλι του Μοσχάτου-Ταύρου. Περικοπές επιβάλλει η οικονομική δυσπραγία
Δραστικές περικοπές θα έχουν και τα γνωστά καρναβάλια των δήμων Ρέντη-Νίκαιας, καθώς επίσης Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού φέτος δεν θα διοργανώσει την καρναβαλική παρέλαση που έκανε κάθε χρόνο με τη συμμετοχή των μαθητών.
«Το ταμείον είναι μείον» αναφέρουν χαρακτηριστικά πολλοί τοπικοί άρχοντες που φέτος τα βρήκαν «σκούρα» και προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις που θα συνδυάσουν, όπως λένε, «το κέφι με την ποιότητα». Στο πνεύμα αυτό θα κινηθεί φέτος και ο Δήμος Αθηναίων, με γιορτές που θα περιλαμβάνουν τα άκρως απαραίτητα. Κούλουμα στου Φιλοπάππου, αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ζάππειο και σε κάποιες γειτονιές της πόλης. Στο πνεύμα των δύσκολων οικονομικά καιρών κινείται και το καρναβάλι της Πάτρας. Οπως έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος της πόλης Γ. Δημαράς, φέτος δεν θα γίνει «ο χορός του δημάρχου» και από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διοργανωθούν χοροί στις γειτονιές της πόλης.
Η κρίση έχει αγγίξει και το καρναβάλι της Ξάνθης, καθώς ο δήμος έχει προχωρήσει σε περικοπές. Ως αντιστάθμισμα προσπαθεί να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μάσκα, με στόχο μάλιστα να αποσπάσει το ρεκόρ Γκίνες.
Αισθητική
Το καρναβάλι του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου θα διοργανωθεί με «διαφορετική μορφή και αισθητική», σύμφωνα με αρμόδιους του δήμου. Οι χορηγίες είναι μειωμένες, ενώ τις παλιές καλές εποχές ξεπέρναγαν τις 100.000 ευρώ. «Συντείνουμε στην κάλυψη των δαπανών μόνο από τις χορηγίες, την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, παρόλα αυτά, «οι εκδηλώσεις θα καλύψουν όλα τα γούστα». Στην Αθήνα, οι περικοπές θα είναι επίσης αισθητές, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Αννα Φιλίνη, η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι οι δημότες δεν θα μείνουν χωρίς γιορτές, απλώς φέτος θα είναι λιτές αλλά παραδοσιακές.
«Ο πολιτισμός απαιτεί ποιότητα και όχι χρήματα», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι θα «κοπούν» τα ονόματα γνωστών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις, καθώς ο δήμος «θα στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, δηλαδή στα μουσικά σύνολα και στη Φιλαρμονική». Στο Περιστέρι, οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αν. Παχατουρίδη, «δεν θα θυμίζουν τίποτα από τα παλιά» και αυτό γιατί θα περιοριστούν στο γλέντι της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας.
Ρέντης
Λιγότερα άρματα και στολές
Δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του έχει υποστεί το Καρναβάλι του Ρέντη. Θα κινηθεί μεταξύ 50.000-100.000 ευρώ, όταν κάποτε άγγιζε τις 500.000 ευρώ. Γνωστοί καλλιτέχνες δεν θα συμμετάσχουν καθώς «κόβονται» οι μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ οι νέες κατασκευές θα είναι λιγοστές. «Περιμένουμε τις χορηγίες και αναλόγως θα πράξουμε» αναφέρει ενδεικτικά ο δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο καρναβάλι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Διοργανώνεται από τα χρήματα των χορηγιών και ταυτόχρονα ενοικιάζει άρματα και στολές σε 30 δήμους της χώρας. Κάποτε εισέπραττε 300.000 ευρώ από τις ενοικιάσεις. Φέτος τα έσοδα μειώθηκαν, καθώς λίγοι δήμοι εκδήλωσαν επιθυμία να ενοικιάσουν τον καρναβαλικό στόλο του.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου