Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Κινηματογραφική Προβολή: Λεηλατώντας μία Ματωμένη Χώρα, Τρίτη 1.2.2011 και Εγκαίνια Έκθεσης "Culture Matters": Παρασκευή 4.2.2011 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Κινηματογραφική Προβολή

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00
ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός


Η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και το Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), παρουσιάζουν την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  την ταινία, ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.

Πριν την προβολή της ταινίας θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Οι βασικοί συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός
Έρευνα: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός
Φωτογραφία: Άγγελος Βισκαδουράκης
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Ήχος: Μάρκος Λόπεζ

Τριανταπέντε χρόνια μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, ένας έλληνας συγγραφέας, ο Βασίλης Βασιλικός, επισκέπτεται την Κύπρο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, καλλιτεχνικά έργα καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, εκπατρίστηκαν με στόχο τον αφανισμό πειστηρίων μιας μακραίωνης ιστορίας – από το 3.000 π. Χ. Αρχαιοκάπηλοι διακίνησαν τον πλούτο αυτόν σε μουσεία, ιδρύματα και ιδιώτες σε όλη την υφήλιο. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, από αντικείμενα και τόπους λατρείας, επιχειρούν από κοινού να αποκαταστήσουν τις καταστροφές, ώστε να καλύψουν το συναισθηματικό κενό και να ζωντανέψουν τις μνήμες της κοινής πατρίδας, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται δεκαετίες στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας. Στο ντοκιμαντέρ καταθέτουν τις μαρτυρίες και τις γνώσεις τους επώνυμοι και ανώνυμοι που φωτίζουν, τόσο τις ιστορικές όσο και τις ανθρώπινες διαστάσεις του προβλήματος.


Είσοδος Ελεύθερη
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλ. κρατήσεων: 210 3418579, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 -14:00

******


Έκθεση

Culture Matters: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς
της UNESCO σε περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου
CULTURE MATTERS:
UNESCO World Heritage Sites in the South East of Εurope»

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011,  στις 19.30
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της  Αυστρίας Dr Μichael Linhart

Εκ μέρους της UNESCO μήνυμα θα απευθύνει
η κ. Καίτη Τζιτζικώστα
Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,

Ακολουθεί συναυλία με το Trio Tritonous
Kathrin Lenzenweger Βιολί, Μαρία Μυλαράκη Πιάνο,
Philipp Comploi – Τσέλλο 
σε έργα των: Θ. Φοινίδη, Γ. Μαλλούχου, Th. Amann, P. Jakober,
Μ. Ανδρουλιδάκη


H έκθεση CULTURE MATTERS είναι μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) επιχειρεί να ενθαρρύνει την προστασία και διατήρηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, παγκοσμίως, κληρονομιά που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Τα μνημεία πολιτισμική κληρονομιάς που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση ανήκουν στους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης επικράτειας στην οποία και βρίσκονται.

Στην Έκθεση CULTURE MATTERS παρουσιάζονται εικόνες ενός ταξιδιού σε 18 μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς από 18 περιοχές διαφορετικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διαμορφώνουν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς και θεωρούνται οικουμενικής αξίας από την Παγκόσμια Επιτροπή Κληρονομιάς.    


ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ: Salem Islas-Madlo

H έκθεση Culture Matters, για μένα προσωπικά, ήταν ένα εγχείρημα που σήμαινε πέρα και πάνω από όλα επικοινωνία… ένα άγγιγμα, μια ματιά, μια λέξη, ένα αίσθημα ανθρωπιάς σε ένα κόσμο που μοιάζει αποπροσανατολισμένος –ένας κόσμος που δείχνει να έχει χαθεί στη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε ως ζωή. Ο πολιτισμός έχει τα σύνορα που ο άνθρωπος επιβάλει σε αυτόν. Η ταυτότητα είναι σημαντική ακριβώς επειδή μοιάζει να προσδίδει νόημα και σκοπό, αλλά αναγκάστηκα να αναρωτηθώ αν εκεί το ταξίδι σταματά, και σαν από θαύμα ανακάλυψα μέσω των ανθρώπων που συνάντησα, των τόπων που αντίκρισα, και των εμπειριών που βίωσα ότι η απάντηση είναι ΌΧΙ! Είχα την ευλογία να έρθω σε στενή επαφή με ανθρώπους, από μία ζωντανή περιοχή, παρά το γεγονός ότι ήμουν ένας ξένος, ο οποίος στην ουσία ποτέ δεν κατέφερε να εισέλθει στην ύπαρξή τους. Μέσα από την εν λόγω επαφή συνειδητοποίησα ότι ανεξαρτήτως ποια γλώσσα μιλά κανείς, ή από ποια χώρα κατάγεται, ή ακόμη σε ποια θρησκεία πιστεύει, ή τέλος ποιου πολιτισμού της κληρονομιάς είναι κοινωνός, όλοι μοιραζόμαστε συναισθήματα ανθρώπινα είτε σε επίπεδο τραγωδίας, είτε κωμωδίας. Αν έπρεπε, συμπερασματικά, να ολοκληρώσω με μόνο μία φράση, αυτή θα ήταν… η Ανθρωπότητα έχει Σημασία, γιατί παρά το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, χωρίς τη συνύπαρξη του άλλου δεν είμαστε τίποτε.

Το Τρίο Tritonous ιδρύθηκε το 2005 από τρεις ενεργούς μουσικούς τόσο σολιστικά όσο και στο χώρο της Μουσικής Δωματίου και οι οποίοι συναντήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz της Αυστρίας. Τα δύο επόμενα χρόνια που ακολούθησαν παρακολουθήσανε κοντά στον καθηγητή Chia Chou τον μεταπτυχιακό κύκλο της Μουσικής Δωματίου τον οποίο και ολοκληρώσανε με Άριστα παμψηφεί. Περαιτέρω καλλιτεχνικά ερεθίσματα και ώθηση στην μουσική τους ολοκλήρωση πήρανε από τον Χρήστο και την Κατερίνα Πολυζωίδου, Rudolf Leopold, Stefan Görner, Martin Hornstein, Dimitrius Polisoidis, Régis Bringolf και Florian Berner (Hugo Wolf Quartett).
Ήδη από την ίδρυσή τους το Τρίο Tritonous υποστηρίχθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση Yehudi Menuhin Stiftung “Live Music Now”. Επιπρόσθετα το Τρίο Tritonous προωθήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα για νέα ταλέντα από το ραδιόφωνο της Αυστρίας Ö1.
Συναυλίες έχουν πραγματοποιήσει στην Αυστρία (μεταξύ άλλων στο Πολιτιστικό κέντρο Minoriten – Graz, Remise Bludenz Festival, “Alte Schmiede”, Leopold Museum – Wien, “Ton Art – Best of” der Kunstuni Graz – ORF) και επίσης Γερμανία,Ουγγαρία, Ελλάδα (Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικές Μέρες Λουτρακίου κ.α.). Το Τρίο Tritonous έχει βραβευτεί με το 2. Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Θεσσαλονίκη.
Σημαντική θέση κατέχει η σύγχρονη μουσική και έχουν ερμηνεύσει έργα που έχουν γραφτεί για το Τρίο Tritonous, σε πρώτη εκτέλεση.

Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα

Culture Matters: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO σε περιοχές  της  Βαλκανικής Χερσονήσου
Από 4 Φεβρουαρίου έως  5 Μαρτίου 2011
Αίθουσες: Foyer 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ, 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr


Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Κοντέινερ
ελculture.gr
Ως 3
mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου