Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-


Έκθεση

Culture Matters: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς
της UNESCO σε περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου
CULTURE MATTERS:
UNESCO World Heritage Sites in the South East of Εurope»

Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011,  στις 19.30
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της  Αυστρίας Dr Μichael Linhart

Εκ μέρους της UNESCO μήνυμα θα απευθύνει
η κ. Καίτη Τζιτζικώστα
Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,


H έκθεση CULTURE MATTERS είναι μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Δημοκρατίας, ώστε να στηρίξει την ενσωμάτωση  νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών εθνοτήτων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αυξημένης διαπολιτισμικής συνεργασίας και  της τοποθέτησης  πολιτισμών της περιοχής σε περίοπτη θέση στο νοητό χάρτη της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) επιχειρεί να ενθαρρύνει την ταυτοποίηση, προστασία και διατήρηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, παγκοσμίως, κληρονομιά που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Τα μνημεία πολιτισμική κληρονομιάς που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση ανήκουν στους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης επικράτειας στην οποία και βρίσκονται.

Στην Έκθεση CULTURE MATTERS παρουσιάζονται εικόνες ενός ταξιδιού σε 18 μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς από 18 περιοχές διαφορετικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διαμορφώνουν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς και θεωρούνται οικουμενικής αξίας από την Παγκόσμια Επιτροπή Κληρονομιάς.    


ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ: Salem Islas-Madlo

H έκθεση Culture Matters, για μένα προσωπικά, ήταν ένα εγχείρημα που σήμαινε πέρα και πάνω από όλα επικοινωνία… ένα άγγιγμα, μια ματιά, μια λέξη, ένα αίσθημα ανθρωπιάς σε ένα κόσμο που μοιάζει αποπροσανατολισμένος –ένας κόσμος που δείχνει να έχει χαθεί στη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε ως ζωή. Ο πολιτισμός έχει τα σύνορα που ο άνθρωπος επιβάλει σε αυτόν. Η ταυτότητα είναι σημαντική ακριβώς επειδή μοιάζει να προσδίδει νόημα και σκοπό, αλλά αναγκάστηκα να αναρωτηθώ αν εκεί το ταξίδι σταματά, και σαν από θαύμα ανακάλυψα μέσω των ανθρώπων που συνάντησα, των τόπων που αντίκρισα, και των εμπειριών που βίωσα ότι η απάντηση είναι ΌΧΙ! Είχα την ευλογία να έρθω σε στενή επαφή με ανθρώπους, από μία ζωντανή περιοχή, παρά το γεγονός ότι ήμουν ένας ξένος, ο οποίος στην ουσία ποτέ δεν κατέφερε να εισέλθει στην ύπαρξή τους. Μέσα από την εν λόγω επαφή συνειδητοποίησα ότι ανεξαρτήτως ποια γλώσσα μιλά κανείς, ή από ποια χώρα κατάγεται, ή ακόμη σε ποια θρησκεία πιστεύει, ή τέλος ποιου πολιτισμού της κληρονομιάς είναι κοινωνός, όλοι μοιραζόμαστε συναισθήματα ανθρώπινα είτε σε επίπεδο τραγωδίας, είτε κωμωδίας. Αν έπρεπε, συμπερασματικά, να ολοκληρώσω με μόνο μία φράση, αυτή θα ήταν… η Ανθρωπότητα έχει Σημασία, γιατί παρά το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, χωρίς τη συνύπαρξη του άλλου δεν είμαστε τίποτε.

Σημειώνει η Δρ. Ursula Plassnik, Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας,  "το εγχείρημα συνύπαρξης του ευρωπαϊκού μωσαϊκού πολιτισμών, με κεντρικό άξονα την «ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα», δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά μόνον μέσα από την αμοιβαία κατανόηση. Ως προαπαιτούμενο, λοιπόν, επιβάλλεται μια «σε βάθος γνώση» της διαφορετικότητας, ενός πραγματικού πλεονεκτήματος που πλέον αναγνωρίζεται ως ο ζωογόνος πυρήνας της ευρωπαϊκής αυτογνωσίας. Με αυτή τη φωτογραφική έκθεση σκοπεύουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την κατεύθυνση, και γι’ αυτό προσκαλούμε και ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες της να διασχίσουν τις «γέφυρες πολιτισμού» και να συμμετάσχουν σε αυτόν τον σημαντικό διάλογο με εντυπώσεις και ματιές από αυτή τη γειτονιά των πολιτισμών. Άλλωστε, η γειτονία είναι μια τέχνη!"

Η κ. Francoise Riviere,  Βοηθός Γενική-Διευθύντρια της UNESCO για τον Πολιτισμό επισημαίνει ότι: "Ο οργανισμός μας συμμερίζεται την πίστη των διοργανωτών της έκθεσης, ότι η πολιτισμική κληρονομιά, με τις διαφορετικές της εκφάνσεις, μπορεί να συνεισφέρει εξαιρετικά στον κοινό μας σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προώθηση της συμφιλίωσης, της αμοιβαίας κατανόησης, και του διαλόγου. Παγκοσμίως σήμερα, αποτελεί κοινός τόπος, ότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η κληρονομιά, συμβάλλουν όχι μόνο στην αειφόρο κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης αποτελούν ανεκτίμητη πηγή άντλησης ταυτότητας και αξιών. Συνεπώς, είμαστε πεπεισμένοι, ότι ο πολιτισμός προσφέρει μια θαυμάσια δυνατότητα διάδοσης της ενότητας και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών."

Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα
Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας
UNESCO

Culture Matters: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO σε περιοχές  της  Βαλκανικής Χερσονήσου
Από 4 Φεβρουαρίου έως  5 Μαρτίου 2011
Αίθουσες: Foyer 1ου & 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ, 18:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

****
Συναυλίες

19, 20 Φεβρουαρίου 2011 στις 21:00
και 5, 6 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Η παλιά Αθήνα συνομιλεί με το σήμερα. Ορισμένοι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής εξετάζουν τη σχέση τους με το Αστικό Τραγούδι από το μεσοπόλεμο κι έπειτα, ενώ νέοι Έλληνες συγγραφείς συνθέτουν τις υποθετικές ιστορίες πίσω από τα τραγούδια.
Διαπιστώνοντας μια ισχυρή και διαρκώς εντεινόμενη τάση νοσταλγίας στη σύγχρονη Αθήνα και ακούγοντας τα τραγούδια της εποχής του '30 (μεσοπόλεμος) -της πιο ευανάγνωστης εποχής για το αστικό τραγούδι- τα οποία είναι αναγνωρίσιμα και αγαπητά ακόμα και στις πολύ νεαρές ηλικίες των συμπολιτών μας, σκεφτήκαμε το εξής:  Να θέσουμε σε κίνηση και να διαχειριστούμε ένα project  που συνδυάζει θέαμα μέσα από μουσική και κείμενα καθώς και την υποστήριξή του από έντυπη έκδοση και cd – προκειμένου να αναδειχθεί, δεδομένων των αναλογιών, η σχέση ανάμεσα στο τότε και το τώρα, των ανθρώπων, των συμπεριφορών και των σχέσεων τους στην πόλη που φαίνεται πως μοιάζουν…
Μια ιδιαίτερη μουσικοθεατρική παράσταση από τη ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε και τους συντελεστές των περιοδικών της εκδόσεων ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και έρωτες ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Booking Manager: Βάσια Τζανακάρη – Γιαννίκου
Υπέυθυνος Παραγωγής:  Αλέξανδρος Χαντζής

****


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, στις  21:00
ERGON ENSEMBLE

Σύγχρονη μουσική  από το ERGON ENSEMBLE

To Ergon Ensemble παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα μουσικής δωματίου του 20ου αιώνα στο οποίο αντιπροσωπεύεται ένα ευρύ φάσμα στυλ και τεχνοτροπιών από σπουδαίους συνθέτες, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Το Ergon Ensemble είναι σύνολο που ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και έχει κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής και σε άλλους χώρους,  με εξαιρετικές κριτικές. Η προσήλωση του στην ακρίβεια και στο υψηλό επίπεδο των εκτελέσεων είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, που το κάνουν να ξεχωρίζει.  Στην προσπάθειά του έχει την καλλιτεχνική υποστήριξη του Ensemble Modern, του κορυφαίου συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής. Ο τρόπος λειτουργίας και ο συμμετοχικός χαρακτήρας του συνόλου δίνουν κίνητρο στους μουσικούς του συγκροτήματος για υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το Πρόγραμμα

Hans Gal (1890-1987) Serenade for clarinet, violin and violoncello, Op.93 (1935)

Wolfgang Rihm (1952) Deploration for flute, percussion and cello (1973)

Toshi Ichiyanagi (1933) Trio Interlink for violin, piano and percussion (1990)

Tristan Murail (1947) Treize Couleurs du soleil couchant (1978)

Gyorgy Kurtag (1926) Pieces from Signs, Games and Messages  (work on progress)


Συμμετέχουν

Χρυσή Δημητρίου, φλάουτο
Χριστίνα Παντελίδου, όμποε
Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο
Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο
Θεόδωρος Βαζάκας, κρουστά
Ai Motohashi, πιάνο
Γιώργος Παναγιωτίδης, βιολί
Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί
Ali Basekmezler, βιόλα
Δημήτρης Τραυλός, τσέλο
Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο

Αλέξανδρος Μούζας, υπεύθυνος συγκροτήματος
Νάντα Γερουλάνου, καλλιτεχνικός συντονισμός

ERGON ENSEMBLE
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, στις 21:00
Αίθουσα:  Θέατρο
Εισιτήρια: 12€ Κανονικό  
                   10€ Φοιτητικό/Σπουδαστικό/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) &                     Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ): 

Χορός

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00
INSECT OF SNOW
Sumako Kosek
Παράσταση Butoh

"Όταν ήμουν μικρή, ζούσα στα χαλάσματα του κάστρου KANAZAWA, σε μια αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας. Το χιόνι υψωνόταν θεόρατο μπροστά μου και αισθάνθηκα σαν ένα έντομο του χιονιού. Αργότερα, μεγαλώνοντας, έζησα για περισσότερα από είκοσι χρόνια στο Παρίσι, με το γιο μου, και ύστερα πάλι πίσω στην Ιαπωνία, έως σήμερα. Οι δύο χώρες που λατρεύω, κάποιες φορές μάχονται μέσα μου".
Η παράσταση μοιάζει με έναν ιστό, φτιαγμένο από νήματα του μικρού εντόμου του χιονιού, καθώς εκείνο μετακινείται μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρώπης που απέχουν τόσο… πολύ…

To Butoh αποτελεί κίνημα που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’60, γνωστό σαν «Χορός πάνω στην Αιχμή», όπου οι εκφράσεις και οι κινήσεις λαμβάνουν υπόσταση μέσα από μία άμεση και ζωτική αναγκαιότητα. Είναι ένας τρόπος να ξεκλειδώνονται αναμνήσεις  εγγεγραμμένες στα σώματα, αλλά και σε γωνιές του εγκέφαλου, που κρατά μνήμες από πολύ παλιά,  (όπως τα ερπετά) και ωθεί τους χορευτές να προσεγγίσουν την αρχετυπική τους μετενσάρκωση.

Η Sumako Koseki είναι χορεύτρια και χορογράφος του Butoh. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι Tadashi Suzuki (art of Noh, Kabuki σε μια σύγχρονη προσέγγιση) και Isso Miura (Butoh). Είναι επίσης πολύ καλά καταρτισμένη  τόσο στη δυτική όσο και  στην ανατολική φιλοσοφία και ψυχολογία (Πανεπιστήμιο του Τόκυο). Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες (Grotowski, Barba, Leotard, Adrien, Dupuys και άλλους). Η μέθοδος εκπαίδευσής της βασίζεται σε παλαιές Ιαπωνικές τεχνικές θεάτρου και πολεμικών τεχνών, που σχετίζονται με το ιαπωνέζικο Kι (την εσωτερική ενέργεια) που απολαμβάνει εκτίμησης σε πολλές και διαφορετικές χώρες.
INSECT OF SNOW
Sumako Kosek
Παράσταση Butoh
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 21:00
Αίθουσα: Θέατρο      
Διάρκεια παράστασης:  65΄
Εισιτήρια: 15€  ενιαίο

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00


Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Κοντέινερ
ελculture.gr
Ως 3
mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου