Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Oι ποταμοί του πλανήτη...βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης απειλητικών διαστάσεων


Οκτώ στους δέκα κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν διασφαλισμένη πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες καθαρού γλυκού νερού.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Nature, με τίτλο «Τα ποτάμια σε κρίση».

Η έρευνα οδήγησε τους... επιστήμονες στην ανακάλυψη ενός «παγκόσμιου συνδρόμου υποβάθμισης ποταμών». Ανακάλυψαν, παράλληλα, ότι 4,8 δισ. άνθρωποι, σχεδόν το 80% του πληθυσμού του πλανήτη, ο οποίος από 6,8 δισ. σήμερα αναμένεται να αγγίξει τα 9 δισ. το 2050, ζουν σε περιοχές με σοβαρό κίνδυνο όσον αφορά τη ασφάλεια νερού για τον άνθρωπο, καθώς και για την ποτάμια βιοποικιλότητα.

Ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη είναι ότι ποτάμια στον ανεπτυγμένο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, υφίστανται σοβαρή απειλή, παρά τις δεκαετίες προσοχής που δόθηκε σε θέματα ελέγχου της ρύπανσης και των μεγάλων επενδύσεων σε περιβαλλοντική προστασία. «Μείναμε με ανοιχτό το στόμα διαπιστώνοντας ότι ορισμένα από τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου στον πλανήτη απαντώνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», είπε ο Πίτερ Μακιντάιρ.

Παρά το μέγεθός τους, η κατάσταση σε περισσότερους από 30 από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς τη Γης συνιστά μέτριο, τουλάχιστον, κίνδυνο στην ασφάλεια ύδατος, λόγω ανθρωπογενών αιτιών, από ρύπανση μέχρι άρδευση. Τμήματα του Αμαζονίου, κυρίως εντός του Περού, του Κόνγκο και του Νείλου υφίστανται μικρή απειλή ενώ οι ποταμοί με τη μικρότερη απειλή απαντώνται σε περιοχές της Σιβηρίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Βόρειας Αυστραλίας. Επιπλέον, το 65% των ποταμών της Γης απειλείται –από μετρίως μέχρι σοβαρά– με απώλεια βιοποικιλότητας.

http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/o.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου