Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πρωτιά Κίνας στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας




Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου διαδραματίζει παράλληλα και ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για στροφή στην καθαρή ενέργεια.
Σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής Vivid Economics για λογαριασμό αυστραλιανού think tank, η Κίνα έρχεται δεύτερη μετά τη Βρετανία ως προς την αξία των κινήτρων που παρέχει με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της Βρετανίας υπολογίζονται στα 29,30 δολάρια ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ακολουθεί -έστω και από απόσταση- η Κίνα με 14,20 δολάρια ανά τόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τρίτες με 5,10 δολάρια και ακολουθούν Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα. Η επιλογή των έξι χωρών δεν είναι τυχαία καθώς από κοινού ευθύνονται για την παραγωγή σχεδόν του 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
«Η κινεζική ηγεσία έλαβε τη στρατηγική απόφαση να χάσει τις δύο τελευταίες βιομηχανικές επαναστάσεις και δεν θέλει να χάσει την τρίτη», δήλωσε ο διευθυντής του αυστραλιανού Ινστιτούτου για το Κλίμα, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η έρευνα. «Έτσι, αυτή τη στιγμή διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως».
Αναλυτικότερα, το 2009 οι επενδύσεις τους υπερέβησαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 18 δισ. για τις ΗΠΑ και 11 δισ. που επένδυσε η Βρετανία. Το ποσό αυτό εκτιμάται πως θα δεκαπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία. Ώθηση στις κινεζικές προσπάθειες έδωσε η δέσμευσή της να κλείσει πάνω από 100 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη έως το 2011, κάτι που αυτόματα θα μείωνε τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων κατά 15%. Επιπλέον, η Κίνα επιδοτεί προγράμματα «πράσινης» ενέργειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων γουάν με στόχο έως το 2020 το 15% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από ΑΠΕ.
Στην έκθεσή της πάντως, η Vivid Economics προειδοποιεί ότι καμία από τις χώρες που περιλαμβάνονται δεν αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που τέθηκαν πέρυσι στην Κοπεγχάγη. Μέχρι στιγμής ωστόσο, Ευρώπη και Κίνα φαίνεται πως προηγούνται στον «αγώνα δρόμου» των επενδύσεων σε προγράμματα με στόχο τη μείωση.
Κινεζική πρωτιά και στην κατανάλωση ενέργειας
Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες η Κίνα κατέλαβε ακόμη μία αρνητική πρωτιά (όπως προαναφέρθηκε, είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο), ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με το διευθύντη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, το 2009 Κίνα κατανάλωσε πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ 2,17 δισεκατομμύρια τόνους. Ανάλυση της ΒΡ επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά, τα οποία ωστόσο απέρριψε το Πεκίνο. Επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία, οι Κινέζοι υποστήριξαν ότι πέρυσι κατανάλωσαν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου και κατηγόρησαν τη διεθνή υπηρεσία ότι υποτιμά τις προσπάθειές τους για στροφή στην καθαρή ενέργεια.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου