Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010


Ο Τόμι Σμιθ πουλάει το μετάλλιο του 1968





Σε πλειστηριασμό αποφάσισε να θέσει, ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού του 1968, Τόμι Σμιθ, το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Καλιφόρνια 66χρονος πλέον Σμιθ ζήτησε 250.000 δολάρια για το μετάλλιό του και για το ζευγάρι των αθλητικών παπουτσιών που φορούσε την ημέρα εκείνη.
«Το μετάλλιο είναι σημαντικό γι’ αυτόν, όμως η ανάμνηση της νίκης του είναι πολύ σημαντικότερη. Το κάνει σίγουρα για τα χρήματα, αλλά δεν είναι και απελπισμένος.», δήλωσε ο υπεύθυνος του πλειστηριασμού. Ο ίδιος ο Σμιθ, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Ο πλειστηριασμός λήγει στις 4 Νοεμβρίου.
Να θυμίσουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου 1968, στο Ολυμπιακό Στάδιο της  Πόλης του Μεξικό, ο Σμιθ και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος ύψωσαν τη γροθιά τους και κατέβασαν το κεφάλι τη στιγμή που ανακρουόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος.
Η χειρονομία αυτή, συμβόλιζε τον αγώνα των Αφρο-Αμερικανών για την βελτίωση της θέσης τους στην αμερικάνικη κοινωνία καθώς και την αλληλεγγύη στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά. Το αποτέλεσμα ήταν να τους διώξουν από το ολυμπιακό χωριό, αλλά και να δεχθούν πολλές απειλές για τη ζωή τους.
http://hellasathletic.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου